Det ble fulltreffer for OMV og partnerne for letemålene Haydn og Monn i utvinningstillatelse 1194 i Norskehavet.
Brønnen påtraff gass i tre nivåer, og de utvinnbare ressursene er beregnet til 30 – 140 millioner fat, målt i oljeekvivalenter (o.e.), melder Sokkeldirektoratet i sin sedvanlige nøkternt formulerte pressemelding.
Det som er verdt å merke seg er at gassfunnet er årets så langt største, og kan potensielt være større enn fjorårets største funn – Carmen (ca. 100 millioner fat o.e.).
Funnet styrker dessuten øvre kritt som letemodell i Norskehavet, noe som kan oppmuntre selskapene til mer leting knyttet til slike mål.
Om funnet viser seg økonomisk drivverdig, kan det knyttes opp mot det produserende gassfeltet Aasta Hansteen, som ligger 65 km mot nordøst. OMV har en 15 prosent eierandel i Aasta Hansteen.
Det primære letemålet og funnet (25 – 75 millioner fat o.e.) ble gjort i øvre kritt reservoarbergarter i Springarformasjonen, der det ble påtruffet en gasskolonne på ca. 20 meter.
Det ble også påtruffet gasskolonner i nedre del av Springarformasjonen og i Niseformasjonen. Her er størrelsen av funnene mer usikre, men kombinert opptil 69 millioner utvinnbare fat o.e.
Springar- og Niseformasjonene utgjør også reservoarene for henholdsvis Irpa (utbyggingsprosjekt) og Aasta Hansteen.
OMV og lisenspartnerne Vår Energi og Inpex Idemitsu Norge skal nå vurdere en eventuell utvikling av Haydn/Monn.
– Funnet kan gi plass for et betydelig potensial i området og forlenge levetiden til Aasta Hansteen gasshub, som OMV allerede har en eierandel i, uttaler Berislav Gašo, Executive Vice President Energy i OMV.
Norge er Europas største leverandør av gass, og gassens andel av den totale petroleumsproduksjonen på norsk sokkel er ventet å øke i årene som kommer. Gasstransporten fra Aasta Hansteen via Polarled startet i 2018. Rørledningen er tilrettelagt for tilkobling av eksisterende og fremtidige funn. Gassfunnet Irpa (124 millioner fat o.e.) skal etter planen settes i drift med oppkobling til Aasta Hansteen i 2026.