Tre finalister er nominert til Oljedirektoratets IOR-pris for 2020: Rettighetshaverne på Grane-feltet i Nordsjøen, forskeren Geir Evensen og oljeselskapet Lundin.
IOR-prisen gis til utvinningstillatelser, selskaper, prosjekter eller enkeltpersoner som forventes å skape merverdi på norsk kontinentalsokkel gjennom nyskapende arbeid knyttet til økt utvinning. Årets pris er den 16. i rekken siden den første gang ble delt ut i 1998.
Grane-feltet – 35 prosent mer
Operatøren Equinor har sammen med partnerne Petoro, Vår Energi og ConocoPhillips arbeidet systematisk med økt utvinning, blant annet gjennom bruk av ny teknologi. Import av gass til injeksjon, avansert brønndesign, bruk av tverrfaglig reservoarmodellering, gjentatt seismisk monitorering ved bruk av permanente kabler på havbunnen (PRM) og optimalisering av utvinningsstrategien har samlet bidratt til å øke utvinningen.
Det opprinnelige utvinnbare PUD-volumet på 700 millioner fat oljeekvivalenter ble produsert i løpet av 2017, nesten 10 år før den opprinnelige planen. Dagens totale utvinnbare reserver på feltet er anslått til over 940 millioner fat o.e. mer enn da utbyggingsplanen ble godkjent.
Edvard Grieg-feltet – 52 prosent utvinning
Formasjonstesting har lenge vært lite prioritert på norsk sokkel, men Lundin skiller seg positivt ut på dette området, og kan vise til svært gode resultater på funn og felt både i Nordsjøen og Barentshavet.
Nominasjonen omfatter blant annet Lundins innsats innen økt utvinning på Edvard Grieg-feltet i Nordsjøen. Selskapets fokus på kontinuerlig innsamling av data har bidratt til å øke reservene på feltet med 95 millioner fat oljeekvivalenter siden PUD. Det tilsvarer en økning i utvinningsgrad fra 38 til 52 prosent.
Ifølge juryen skyldes dette hovedsakelig omfattende og systematisk datainnsamling i form av logger, kjerneprøver, formasjonstester og boring av piloter.
Formasjonstesting – eller Drill Stem Test (DST) – gir viktig informasjon om hvordan olje og gass strømmer i reservoaret og inn i brønner. Det gir et godt bilde av utbredelsen av et reservoar, og dermed et bedre grunnlag for beslutninger om hvor mange brønner som skal bores og hvor de skal plasseres. Ifølge juryen kan dette i beste fall redusere behovet for brønner.
Lundin viser i tillegg vilje til å teste kompliserte reservoarer som er nye på norsk sokkel, påpeker juryen.
Økt utvinning med nye algoritmer
Geir Evensen har i mange år gjort en uvurderlig innsats i utviklingen av ensemblebaserte modelleringsmetoder. Metodene har bidratt til stor verdiskaping på norsk sokkel.
Evensen fant opp algoritmen Ensemble Kalman Filter (EnKF) i 1994 da han var forsker ved Nansensenteret. Metoden ble opprinnelig utviklet til bruk i hav- og værvarsling. EnKF-baserte metoder viste seg også å fungere svært bra innen reservoarmodellering og -simulering i petroleumsbransjen, og er nå i utstrakt bruk verden over.
Ved hjelp av automatisering og rask og kontinuerlig oppdatering av reservoarmodellene, har ensemblebaserte metoder gitt en bedre forståelse av undergrunnen. Oppdatert og korrekt informasjon gir oljeselskapene et bedre beslutningsgrunnlag før de borer nye brønner eller setter i verk ulike IOR-tiltak. Metoden kan ifølge juryen også gi store kostnadsreduksjoner, blant annet gjennom redusert antall brønner.
Evensen er nå sjefforsker ved forskningssenteret Norce, hvor han blant annet leder et Petromaks-2-prosjekt for videreutvikling av emsemblemetoder i petroleumsapplikasjoner.
Vinneren av årets pris blir annonsert på ONS i Stavanger.
De nominerte priskandidatene omfatter selskap, felt, teknologier, forskningsinstitusjoner og enkeltpersoner, og blir vurdert etter hvordan de oppfyller disse kriteriene:
• Implementering av ny teknologi eller etablert teknologi anvendt på ny måte
• Smartere arbeidsmetoder og prosesser
• Prosjektets modenhet
• Risikovilje, djervskap og vågemot
• Fremragende forskning