Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Blir norsk produsent av sjeldne jordartsmetaller
    Bergindustri

    Blir norsk produsent av sjeldne jordartsmetaller

    Av Ronny Setsånovember 9, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    REEtec har sikret finansiering til bygging av et fullskala anlegg for separering av sjeldne jordartsmetaller. Anlegget på Herøya ligger tett innpå Europas største REE-forekomst.

    Illustrasjon: REEtec

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Norske REEtec henter inn nye eiere og 1,2 milliarder kroner i friske midler og skal nå bygge Norges første fullskala anlegg for separering av sjeldne jordartsmetaller (REE), mer spesifikt metallene neodym og praseodym.

    Neodym og praseodym har høy verdi og kan spille en nøkkelrolle i det grønne skiftet for deres anvendelse til permanentmagneter.

    Slike magneter er blant annet nødvendige for å konvertere elektrisk kraft til mekanisk energi og vice versa. Noe som for eksempel trengs for å drive en elektrisk bil eller generere kraft i en vindturbin.

    Blant de nye eierne i REEtec finner vi det svenske gruveselskapet LKAB. De skriver i en separat pressmelding at de har ambisjon om å bygge en sterk nordisk industri for REE, og at REEtec er godt posisjonert for å bli en ledende produsent i Europa.

    LKAB produserer 80 prosent av Europas jernmalm, og planlegger å produsere et REE-rikt konsentrat som er et biprodukt av jernmalmutvinningen. Dette konsentratet kan prosesseres ved Herøya. Planen er at dette kan skje fra 2027.

    I mellomtiden har REEtec en avtale med kanadiske Vital Metals om leveranser av REE-holdige karbonater.

    REEtec skal fra andre halvdel av 2024 kunne produsere 720 tonn av neodym- og praseodymoksider. Det tilsvarer fem prosent av Europas etterspørsel. REEtec har gjennom avtaler forhåndssolgt 80 prosent av den planlagte produksjonen.

    Et «steinkast» fra Fensfeltet

    REEtecs kommende anlegg på Herøya Industripark i Porsgrunn har en glimrende posisjon. Et par-tre mil innover i landet, nær Ulefoss, ligger Fensfeltet som kan være Europas største forekomst av sjeldne jordartsmetaller.

    Fensfeltet fra lufta. Foto: Sven Dahlgren

    Det har de seneste årene vært et betydelig momentum ved Fensfeltet, som i høst kulminerte i at de fem organisasjonene NHO, LO, Norsk Industri, Norsk Arbeidsmandsforbund og Norsk Bergindustri gikk sammen om å utvikle og legge frem en strategi for industriell satsing på utvinning og prosessering av forekomsten.

    Strategien, som ble et innspill til regjeringens arbeid med ny minerallov og ny mineralstrategi, ble presentert på Næringslivets Hus i Oslo i oktober.

    Geo365.no: Samlet om ny industri på Fensfeltet

    Lederne i NHO og LO Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik var begge enige i at de ønsker en verdikjede rundt REE i Norge fra utvinning av sjeldne jordartsmetaller ved Fensfeltet til oppredning/prosessering ved Herøya. Produksjon av produkter, som permanentmagneter, kan gjerne komme i tillegg.

    Flere av foredragsholderne understreket at Fensfeltet er en europeisk ressurs, og at en eventuell norsk produksjon av sjeldne jordartsmetaller vil være et viktig bidrag for å redusere EUs behov for import fra andre verdensdeler.

    Også kommunen Nome er positiv til industriell utvikling av Fensfeltet.

    – Vi er en kommune med lange industritradisjoner, og dette er en unik mulighet for Nome, for Norge og for Europa, uttalte ordfører Bjørg Lundefaret.

    REEtecs nye investorer er, foruten LKAB, Nysnø Klimainvesteringer, Mercuria og TechMet. REEtec har utviklet separasjonsteknologien siden 2008 gjennom flere stadier.Ved Fensfeltet er de to norske selskapene REE Minerals og Rare Earths Norway involvert i leteaktiviteter.

    NGU rapporterte nylig om en in-situ verdi på 1 103 mrd. kroner for Fensfeltet basert på nåværende kjente ressurser.

    Kritiske metaller

    Fensfeltet inneholder betydelige mengder sjeldne jordartsmetaller. Dette er en gruppe metaller med en lang rekke bruksområder og svært varierende utbredelse (noen av dem er ikke så sjeldne som navnet skulle tilsi).

    De sjeldne jordartsmetallene, som gjerne forkortes REE (Rare earth elements), er viktige i geopolitisk sammenheng, og vårt moderne liv er avhengig av dem. Flere av dem anvendes også i materialer og konstruksjoner som er relevant for det grønne skiftet.

    På tidlig 2000-tallet stod Kina for godt over 90 prosent av den globale produksjonen av REE, og da de i 2010 besluttet å stoppe eksporten til industrikjempen Japan, steg prisene til skyhøye nivåer.

    Kinas tilnærmede monopol på de strategiske metallene var til stor bekymring for blant andre EU og USA, og i de senere år har flere land begynt å øke sin produksjon. Ifølge Statista hadde Kinas andel av verdensproduksjonen sunket til 57 prosent i 2020. USGS, som har liknende tall, nevner imidlertid at det også kan eksistere udokumentert produksjon i Kina. Ifølge Det internasjonale energibyrået IEA står Kina for nærmere 90 prosent av den globale prosesseringskapasiteten.

    Per i dag har ikke Europa egen produksjon av sjeldne jordartsmetaller, og REE står på listen over det EU-kommisjonen regner som kritiske metaller.

    Både EU og Norge har derfor stor grunn til å heie frem nye gruveprosjekter, og Fensfeltet kan bli en viktig bidragsyter for å sikre etterspørselen etter metaller som kreves i det grønne skiftet og til vårt høyteknologiske samfunn generelt.

    Geoforskning.no: Vulkan dannet Europas kanskje største forekomst

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.