Norges geologiske undersøkelse har satt i gang boringen av to lange hull og tar opp kjerner fra berggrunnen ved Ulefoss i Telemark.
Målet er å undersøke ressurspotensialet til bergartene i Fensfeltet. Arbeidet skjer i samarbeid med regiongeologen for Buskerud, Telemark og Vestfold fylkeskommuner skriver ngu.no på sine sider.
Onsdag 15. november vil Regiongeologen «klippe snoren» med inviterte gjester.
NGU, som er prosjektansvarlig, har undertegnet en kontrakt med selskapet Geo Drilling om å bore to hull, hver på 1000 meter, ned i fjellet. Boringene skjer ved den nå nedlagte Fen skole og øst for den videregående skolen på Søve ved Ulefoss. Undersøkelsene av kjernene blir utført som et samarbeid mellom NGU og Regiongeologen.
I vår bevilget regjeringen åtte millioner kroner til undersøkelser av det som kan være en av Europas største forekomster av sjeldne jordartsmetaller – nettopp i det geologisk interessante Fensfeltet. Pengene ble bevilget på bakgrunn av omfattende kartleggingsarbeid på overflaten ledet av Regiongeologen, og etter en iherdig politisk innsats fra regionale og lokale politikere i Telemark.
Årsaken til interessen er blant annet at en ny rapport fra EU-kommisjonen viser at Kina er den viktigste eksportør av kritiske mineralske råvarer til Europa. Tilgangen til mineraler og materialer er høyt oppe på EUs dagsorden fordi europeisk industri er avhengig av mange av disse råvarene. Sjeldne jordartsmetaller er nødvendige for grønn energiproduksjon og inngår i mange høyteknologiske produkter.
De lange kjernene på i alt 2000 meter som nå skal bores opp, er fem centimeter i diameter. Ettersom berggrunnen kan inneholde naturlig radioaktive elementer, blir boringene utført med nødvendige miljøtiltak, som oppfanging og deponering av boreslam, og filtrering av borevann.