248. To hundre og førtiåtte. Det er som å lese den dalende oppslutningen om Arbeiderpartiet på slutten av fjoråret. Langt lavere oppslutning enn hva den burde være.
Spørsmålet er om bunnivået er nådd. Svaret er enkelt: Ja. Fordi det er svært enkelt å unngå samme lave nivå for fremtiden. Ett enkelt grep er hva som skal til.
Vi snakker om antall deltakere på Norsk Geologisk Forenings Vinterkonferanse som har foregått i Trondheim denne uka (uke 1 i 2023). Uten å ha tallene i hodet tror jeg ikke antallet har vært så lavt siden forrige århundre da konferansen ble arrangert i Tromsø. Det normale er over 300, og gjerne opp mot 400-500.
Tallet 248 er også verre enn det ser ut ved første øyekast. En rask analyse viser nemlig at 72 av de 248 representerer NGU. Eller sagt litt annerledes: Hele 29 prosent av deltakerne på NGFs Vinterkonferanse 2023 kommer fra ett og samme sted. Riktig nok har NGU et slagkraftig geologisk miljø, men det er ikke så dominerende på landsbasis som dette tallet skulle tilsi, og det vil jo være galt at NGF arrangerer en konferanse til ære for NGU, eller?
I henhold til NGF (geologi.no) er Vinterkonferansen «en arena for alle disipliner innen geofaget, med et mål om å bidra til kunnskapsdeling, nettverksbygging, inspirasjon og faglig påfyll. Her vil du møte geovitere fra ulike industrier, forskningssentre og akademia».
Jeg vil tro at veldig mange som drar til Vinterkonferansen gjør det for å pleie gamle bekjentskaper og gjøre nye, eller som det heter på moderne språk, vedlikeholde og fornye nettverket. Men for at deltakelse skal ha størst mulig utbytte, må flest mulig komme. Det kravet oppfyller ikke årets Vinterkonferanse. Potensialet er mye større enn det som ble vist.
Tidlig på 2000-tallet utgjorde Harald Brekke og undertegnede ledergruppen i NGF (hhv. president og generalsekretær). Sammen fikk vi styret med på at Vinterkonferansen skulle alternere mellom Stavanger og Oslo. Begrunnelsen var at dette ville samle flest mulig deltakere. I ettertid har vi belegg for å si at det var en god beslutning.
Det grepet det nye styret i NGF derfor må ta for å opprettholde interessen for denne konferansen, er å gjenopplive prinsippet om å avholde den i byer med mange og store fagmiljøer. Så enkelt vil det være å øke oppslutningen om det som bør være Norges viktigste arena for deling av geofaglig kunnskap og nettverksbygging.
Jeg ønsker det nye styret lykke til med gode valg.
Godt nytt år!