Ett år etter den fatale hendelsen i Gjerdrum der ti mennesker mistet livet, tok en kronikk, ført i pennen av vår redaktør Halfdan Carstens, til orde for at vi ikke kan overlate til geologene å bestemme over liv og død. Vi kan ikke forhindre kvikkleireskred, og bør slutte å bygge på kvikkleire.
Tirsdag 4. januar ble Carstens, sammen med Helge Eide, områdedirektør i kommunesektorens interesseorganisasjon KS og Brigt Samdal, direktør for skred og vassdragsavdelingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), invitert til debatt i NRK Dagsnytt 18.
– Full byggestopp er et drastisk grep, men det er også drastisk å miste liv og eiendom i en ulykke, sa Carstens.
– Det har gått leirskred i landet vårt helt siden den siste istid, og det vil fortsette å gå skred. Dessuten vil hyppigheten øke, fordi klimaet endrer seg og fordi vi stadig gjør nye inngrep i naturen som gjør leiren farligere å bo på.
– Et totalt byggeforbud i det sentrale østlandsområdet og Trøndelag vil være meget, meget dramatisk, mente Eide.
Brigt Samdal hevdet at et byggeforbud fremstår som urealistisk og påpekte at det finnes et strengt regelverk som skal ivareta en trygg utbygging.
Carstens mente at forslaget er langt i fra urealistisk og viste til at man ikke må «se til Hardangervidda» for å finne fast fjell å bygge på. Det finnes fast fjell også på for eksempel det sentrale østlandsområdet.
– Vi må også kunne ha to tanker i hodet samtidig – det er viktig å være klar over at den leirjorda vi bygger på, er den beste matjorda i landet. Vi bygger ned den matjorda med ca. 8 000 boligeiendommer (mål) per år, forklarte Carstens.
Se hele debatten i NRK Dagsnytt 18 her
Et ekspertutvalg konkluderte i en rapport i september i fjor med at menneskelige inngrep var årsaken til skredet.
2 kommentarer
Jeg er uenig at man skal stoppe utbygging på leire/kvikkleire. Alternativet, å bygge på fjell, er ingen garanti for at menneskeliv blir spart. Vi har de seneste årene erfaring med at steinsprang/blokkutglidning også kan forårsake død. I tillegg vil det være behov for infrastruktur gjennom leirområder, dvs. man dermed heller ikke her kan garantere for at ikke det går liv tapt. Skredet i Sørum viser at man trenger ikke bo på plassen for å miste livet. Det kunne også fort ha gått menneskeliv i forbindelse med Skjeggestadbrua.
Selv om noen forsøker å sværte det geotekniske miljøet i norge, er deres kompetanse på kvikkleire og kvikkleireskred god og grunnen til dette er at man bygger på kvikkleire. Slutter man å bygge i slike områder, vil denne kunnskapen gradvis fases ut.
Jeg støtter byggestopp for nye boligområder, MEN det vil nok være umulig å unngå å bygge veger og annen infrastruktur. MENS vi har bygge stopp bør vi bedre sikringen for de mange tusen som allerede bor på kvikkleire.