Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Det endelige premisset
    Olje og gass

    Det endelige premisset

    Av Halfdan Carstensmars 14, 2019
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Norsk olje og gass legger til grunn at temperaturøkningen vi nå opplever hovedsakelig skyldes forbrenning av fossile energikilder.
    Oljeselskapene får skylden for den globale oppvarmingen, og i dag hører det med til samfunnsanavaret deres å være opptatt av både å redusere utslipp og investere i fornybar energi.

    Oljeselskapene får skylden for den globale oppvarmingen, og i dag hører det med til samfunnsanavaret deres å være opptatt av både å redusere utslipp og investere i fornybar energi.

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Dette kom tydelig fram på Norsk olje og gass sin årskonferanse som ble arrangert på Colosseum kino torsdag 14. mars. Og det passer bra med den beskjeden Equinor-sjef Eldar Sætre kom med tidligere denne uka: «at industrien trenger strengere klimakrav, og at ord må bli til handling – før det er for sent» (dn.no) og at «olje- og gassindustrien er truet av en tillitskrise om man ikke gjør mer globalt for å møte klimaendringene».

    Årets tema på konferansen var Det Store Bildet, og de aller fleste foredragsholderne forholdt seg til den såkalte klimateorien for å forklare klimaendringene. Ikke én stilte spørsmål ved om toerien reflekterer virkeligheten, og det til tross for at en teori ikke kan bevises, og at det fortsatt finnes en rekke «klimaskeptikere», for ikke å se «klimafornektere». Se for eksempel denne ferske ytringen: «Klimabrev til Lars Røkke Rasmussen«.

    Men, som det ble uttalt fra en av konferansens deltakere, det ville være «selvmord» fra Norsk olje og gass sin side å ta denne debatten opp til diskusjon. Derfor ble det i stedet en diskusjon om hvordan oljeselskapene skal redusere utslippene sine, og ikke minst hvordan man skal gjøre industrien attraktiv for neste generasjon.

    Det siste var det stor uenighet om. Mens noen fremhevet betydningen av faktakunnskap (arbeidsplasser, inntekter), ville andre satse på følelser for å få folket med på laget.

    Kristin Færøyvik, adm. dir. i Lundin Norway og styreleder i Norsk olje og gass, tok likevel fram noen fakta om hva norsk oljeindustri gjør for storsamfunnet. En undersøkelse som bransjeorganisasjonen har foretatt viser at oljeindustrien sysselsetter 225 000 mennesker, og at ansatte og selskapene bidrar med 12,8 milliarder kroner i kommuneskatt («Oljemilliarder flommer over kommunene»). Hun viste også til at Norge har flest oljejobber i Oslo.

    Tanken om å sette en sluttdato for oljeindustrien ble også nevnt. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mente dette neppe er særlig klokt. En ting er  at vi mister arbeidsplasser og inntekter, men like ille er det at med en gang sluttdatoen er satt vil alle snarest mulig komme seg bort, hvorpå kompetanse forsvinner som dugg for solen. Det går ut over olje- og gassproduksjonen, men ikke minst går det ut over satsingen på fornybar energi som langt på vei springer ut av den teknologien vi har utviklet gjennom olje- og gassnæringen.

    Jonas Gahr Støre var forøvrig usedvanlig klar på 2 forhold: Arbeiderpartiet vil 1) beholde leterefusjonsordningen og 2) utvikle oljeindustrien videre. Det var særdeles beroligende for mange som føler seg usikre på hva politikerne kan finne på, slik en sjef i et oljeselskap uttrykte det, men i bakgrunnen jobber AUF med sin egen agenda …

     

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Edvard Iversen on mars 15, 2019 14:16

      Det er merkelig at et angivelig seriøst organ som «Norsk olje og gass» i sine vurderinger av klimaproblemet ikke tar hensyn til Klimaforskerne i Cicero, men stoler tydeligvis blindt på medieoppslag. Med den innflytelse som denne organisasjonen har er det helt nødvendig at de bygger sine konklusjoner og standpunkt på vitenskap og ikke medieoppslag.
      Det henvises til rapporten utgitt av Miljødirektoratet om «Oppdatering av kunnskap om konsekvenser av klimaendringer i Norge». Forfattet av Cicero og Vestlandsforskning og utgitt i november 2018.
      På side 18 står det:
      «For de neste par tiårene vil naturlige variasjoner være viktigere enn de menneskeskapte klimaendringene for å forklare endringer i temperaturen og andre meteorologiske parametre. For eksempel er det store naturlige variasjoner i været i Arktis. Men mot slutten av århundret vil de menneskeskapte klimaendringene være viktigst, hvor naturlige variasjoner vil kunne forsterke og redusere disse endringene i ulike perioder.»
      Her slår Cicero fast at det er de naturlige klimavariasjonene som er dominerende i inntil 20 år fram i tid. Dette betyr også at de klimavariasjoner vi har sett i tidsrommet fra 1950 til 2019 i hovedsak er naturlige.
      Dette er i sterk kontrast til mange av påstandene i media der det slås fast at det meste av oppvarmingen fra 1950 er menneskeskapt på grunnlag av våre CO2 utslipp. Det er tydeligvis det siste som ligger til grunn for Norsk olje og gass sine konklusjoner. De bør også sette seg inn i referansen som GEO kommer med i denne artikkelen fra professor emeritus, dr.scient Johannes Krüger i hans klimabrev til Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration
    May 23, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    Advarer om vårflom
    May 21, 2025

    Advarer om vårflom

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 
    May 20, 2025

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.