Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Det store i det små
    Olje og gass

    Det store i det små

    Av Guest Authormars 2, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    “Vi ser på Barentshavet som en pose Twist”, sier geologene i PGS Reservoir i Oslo. Det er mye som frister, men du må få oversikt og plukke ut de beste bitene. For hvem vil vel ha bananen?
    “Hot off the press”: GeoStreamer GS data fra den pågående innsamlingen i Barentshavet. Seksjonen viser uprosesserte data fra kun én kanal, såkalte nærtrase data. © PGS
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Geoviterne i PGS baserer sine studier på en seismisk database som dekker hele Barentshavet i et fullskala tolkningsprosjekt. PGS MegaProject består av omtrent 200,000 km 2D og 3,000 km2 3D, alt avstemt og sammenstilt i et enhetlig grid. Ved hjelp av disse dataene bygger de opp forståelse for bassengutvikling og sedimentasjonsmønstre som kan peke mot potensielle letemodeller og prospekter.

    Gruppen har akkurat avsluttet tolkningen av sine rammeverkshorisonter for hele Barentshavet på en ny versjon av MegaProject.

    “Hot off the press” GeoStreamer GS uprosesserte nærtrase data. Linjen viser kun én av 720 kanaler i den 9 km lange seismiske kabelen. Multippelfjerning, migrasjon og stack vil hente fram de dypere strukturene. Utganspunktet for et godt produkt ser absolutt ut til å være tilstede! © PGS
    “Hot off the press” GeoStreamer GS uprosesserte nærtrase data. Linjen viser kun én av 720 kanaler i den 9 km lange seismiske kabelen. Multippelfjerning, migrasjon og stack vil hente fram de dypere strukturene. Utganspunktet for et godt produkt ser absolutt ut til å være tilstede!
    © PGS

     

    Bredbånd

    I vårt arbeid med å utvikle gode geo-modeller er vi avhengige av å se både de store linjene og de små detaljene. Ideelt sett vil vi ha både god avbildning av dype strukturer og høy oppløsning av grunnere lag på samme seismiske linje, men det får vi naturlig nok ikke fra eldre data. Derfor har vi brukt vår eksisterende tolkning til å plassere nye regionale linjer med bredbåndsseismikk. Vi håper de vil gi oss et bedre grunnlag for å evaluere de store områdene som fortsatt er lite utforsket.

    Det første programmet med bredbåndseismikk ble samlet inn med GeoStreamer og konvensjonell kilde i 2011. Det var et «super-regionalt» program gjennom flere nøkkelbrønner fra øst til vest.

    Årets innsamling er med GeoStreamer og GeoSource for maksimal båndbredde. Linjene går gjennom blokker som er utlyst i 22. runde så vel som areal for kommende runder. Programmene er i seg selv ikke nok til å forstå Barentshavet fullt ut, men sammen med eksisterende data, og som forløpere for plassering av framtidige 3D-programmer, vil de tilføre stor verdi.

    Geologisk modell © PGS
    Geologisk modell
    © PGS

     

    Geologi og seismikk

    Å koble seismisk respons til underliggende geologi er avgjørende for leting etter olje.

    Området øst for Loppahøyden er et klassisk eksempel på et sted hvor geologi i form av en regionalt utbredt triassisk klinoformpakke er godt synlig på seismikken. Klinoformene representerer prograderende lag med lav helningsvinkel som hjelper oss med å gjenskape kystlinjens plassering i dette tidsrommet.

    Det er også et potensial for reservoarer i sedimenter av tilsvarende alder på landsiden av den tidligere kysten, der fluviale kanalsystemer har matet ut sedimenter. Disse elvekanalene er relativt isolerte systemer i områder dominert av finkornet materiale og er vanskelige å identifisere på nåværende seismikk. Håpet er at bredbånds-data også skal hjelpe oss å kartlegge slike subtile systemer med høy grad av nøyaktighet.

    PGS sin database i Barentshavet. MegaProject i lyst grått, 2D GeoStreamer og konvensjonell kilde i blått og pågående 2D GeoStreamer GS innsamling i grønt. © PGS
    PGS sin database i Barentshavet. MegaProject i lyst grått, 2D GeoStreamer og konvensjonell kilde i blått og pågående 2D GeoStreamer GS innsamling i grønt.
    © PGS
    “Hot off the press”: GeoStreamer GS data fra den pågående innsamlingen i Barentshavet. Seksjonen viser uprosesserte data fra kun én kanal, såkalte nærtrase data. © PGS
    “Hot off the press”: GeoStreamer GS data fra den pågående innsamlingen i Barentshavet. Seksjonen viser uprosesserte data fra kun én kanal, såkalte nærtrase data.
    © PGS

    Skrevet av Berit Osnes

     

     

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.