Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Ekstreme gehalter gir håp om interessante funn
    Bergindustri

    Ekstreme gehalter gir håp om interessante funn

    Av Ronny Setsåfebruar 12, 2015
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Feltobservasjoner av gull, sølv, kobber, sink og nikkel gir tro på at det kan finnes drivverdige forekomster i Hattfjelldal kommune i Nordland.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Dette er et spennende område som er lite undersøkt. Vi har en rekke indikasjoner på at det kan finnes økonomisk interessante forekomster av både kobber, sink, nikkel og bly, så vel som gull og sølv, forteller Terje Bjerkgård, forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

    Bjerkgård refererer til den nordlige delen av Hattfjelldal kommune som ligger langs svenskegrensen øst for Mosjøen.

    NGU startet undersøkelsene i området i 2013 med geokjemisk jordprøvetaking, og fortsatte i fjor sommer med geofysiske målinger fra helikopter (magnetometri, FEM og radiometri), før den geologiske kartleggingen med en gruppe bestående av hele åtte geologer ble satt i gang.

    – Området vi har fokusert på har inntil nå stort sett kun vært kartlagt i skala 1:250 000, og har kun i mindre grad vært undersøkt siden slutten av 80-tallet, forklarer Bjerkgård.

    Berggrunnen består primært av skyvedekker tilhørende Den kaledonske fjellkjeden. Skyvedekkene består blant annet av gammel havbunnsskorpe som ble skjøvet inn over Skandinavia i silur og devon.

    – Bergunnen består av øybuevulkanitter, mantelbergarter og sedimentære bergarter og alderen er kanskje opp mot 480 – 500 millioner år. Ved Krutfjellet finner vi også en yngre gabbrointrusjon som inneholder nikkel, påpeker Bjerkgård.

    I området NGU-forskerne har studert tilhører bergartene forskjellige dekke-enheter innen Køli dekke-kompleks.

    Geolog Terje Bjerkgård i NGU har tro på at det kan finnes hittil uoppdagede mineralforekomster i Hattfjelldal. Her tar han prøver i felt. Foto: Gudmund Løvø, NGU
    Geolog Terje Bjerkgård i NGU har tro på at det kan finnes hittil uoppdagede mineralforekomster i Hattfjelldal. Her tar han prøver i felt.
    Foto: Gudmund Løvø, NGU

    I godt selskap

    – Det som skapte interesse fra vår side er at Køli-enhetene fortsetter sørover på svensk side og videre inn i Norge igjen i Grongfeltet. I disse områdene finner vi de store sulfidforekomstene Stekenjokk, Joma og Skorovas, forklarer Bjerkgård.

    – Rett over grensen er det påvist en rekke mindre kobberforekomster og den store Rönnbacken nikkelforekomst er også en del av dette «nabolaget»

    I perioden 2008 – 2013 hadde det australske prospekteringsselskapet Scandinavian Resources mutinger i den nordligste delen av området. De gjorde høyoppløselig geofysiske målinger og boret noen hull i 2010 på kjente forekomster og geofysiske anomalier.

    – De fant mineraliseringer, men ikke noen drivverdig forekomster, og trakk seg ut i 2013, sier Bjerkgård.

    – Andre selskaper har også vurdert området som interessant i det siste, og på grunnlag av NGUs nye undersøkelser i området er det signaler som tyder på at nye interessenter er på vei inn, fortsetter han.

    Langs elva mellom Krutvatn og Røssvatnet ligger det noen prospektive lagpakker bestående av vulkanske bergarter. Prøvetaking av forekomster i disse viser dels svært høye verdier av både sink, bly sølv og gull. Foto: Terje Bjerkgård
    Langs elva mellom Krutvatn og Røssvatnet ligger det noen prospektive lagpakker bestående av vulkanske bergarter. Prøvetaking av forekomster i disse viser dels svært høye verdier av både sink, bly sølv og gull.
    Foto: Terje Bjerkgård

    Ekstreme gehalter i flyttblokker

    – Under den geologiske kartleggingen observerte vi interessante mineraliseringer i flere områder. Det er snakk om både gull, sølv, sink, bly og kobber, sier Bjerkgård.

    De kanskje mest interessante funnene så langt er noen flyttblokker som ligger langs stranda ved Røssvatnet og nord for Famnvatnet. Disse ble funnet av blokkletere engasjert av Scandinavian Resources.

    – Noen av disse inneholder 9 – 50 prosent sink, 6 – 30 prosent bly og 150 – 300 gram per tonn sølv, samt 2 – 3 gram per tonn gull – dette er rett og slett ekstreme gehalter, fremholder Bjerkgård.

    Spørsmålet er hvor disse blokkene kommer fra. Etter all sannsynlighet har de blitt fraktet av isen under siste istid. Bjerkgård mener de kan komme fra Krutvatn, hvor det også er observert interessante mineraliseringer i berggrunnen. Men de kan også være fraktet fra Sverige.

    NGU vil fortsette kartleggingsarbeidet og tolkning av data fra Hattfjelldal de neste to årene. På grunnlag av forståelse av geologi og strukturer håper de å kunne definere områder med økonomisk potensial.

    Til syvende og sist kan det være de geofysiske dataene som kan fortelle hvor de virkelig store forekomstene kan ligge.

    – De magnetiske dataene forteller oss at det kan være mye mer under bakken enn vi ser på overflaten. Vi ser noen interessante mønstre og store underjordiske kropper som vi er veldig spent på hva består av, avslutter Terje Bjerkgård.

    Kartleggingen er en del av programmet Mineralressurser i Nord-Norge (MINN). Det startet i 2011 og er finansiert med ekstrabevilgninger på 25 millioner kroner per år over statsbudsjettet for en fireårsperiode.

    Da Regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett i fjor høst vedtok de å forlenge denne satsingen. Alle data fra dette programmet vil bli fritt tilgjengelige via NGUs nettsider når de er ferdig bearbeidet.

    Skyvedekkene i Køli dekkekompleks er vertskap for en rekke kobber-sinkforekomster i Sverige og Norge. Den røde linjen markerer området som NGU nå undersøker. Den grå linjen viser riksgrensen. Illustrasjon: Terje Bjerkgård / NGU/Fennoscandian Ore Deposit Database (FODD)
    Skyvedekkene i Køli dekkekompleks er vertskap for en rekke kobber-sinkforekomster i Sverige og Norge. Den røde linjen markerer området som NGU nå undersøker. Den grå linjen viser riksgrensen.
    Illustrasjon: Terje Bjerkgård / NGU/Fennoscandian Ore Deposit Database (FODD)

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    Om gull og sølv på havbunnen
    Apr 30, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.