Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » En hårete visjon
    Olje og gass

    En hårete visjon

    Av Halfdan Carstensseptember 18, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Dataene blir ikke nødvendigvis bedre. Hensikten er først og fremst å øke effektiviteten og få ned kostnadene.
    Jan Gateman er en mann med mange ideer. Det var også han som opprinnelig unnfanget ideen om å utvikle lette noder som kan settes inn i kabler som legges ut på havbunnen. Han hadde sett problemet med tunge noder som det tar svært lang tid å plassere ut. Foto: Halfdan Carstens

    Jan Gateman er en mann med mange ideer. Det var også han som opprinnelig unnfanget ideen om å utvikle lette noder som kan settes inn i kabler som legges ut på havbunnen. Han hadde sett problemet med tunge noder som det tar svært lang tid å plassere ut. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Det var en mørk og stormfull førjulsvinter i Barentshavet. I luften herjet minusgrader. Dagen var nattsvart. Bølgehøyden var varslet til 18 meter. Med slike ekstreme forhold var det ingen marine, seismiske fartøy med tauete kabler som ønsket å utfordre værgudene.

    Det unge seismikkselskapet Magseis så imidlertid ingen store hindringer for å samle inn data. Deres fortrinn er nemlig at kablene ligger på havbunnen.

    – Før den verste stormen hadde vi lagt ut kabler for en survey over Snøhvit-feltet. Etter at bølgene hadde lagt seg, kunne vi med stor tilfredshet registrere at kablene fortsatt lå i rett posisjon, forteller Jan Gateman, senior VP i Magseis og ansvarlig for teknologiutvikling.

    – Vi har også vist at vi kan legge ut og ta inn kablene i fem-seks meter bølgehøyde, noe som er bortimot umulig med bruk av tauete kabler.

    Gateman trekker er enkel konklusjon basert på en ekstrem test i fjor høst.

    – Et tøffere område for «shakedown» finnes neppe. Vi har derfor vist at systemet er robust.

    Jobben for Statoil i Barentshavet var derfor en operasjonell suksess. Nytt utstyr og nytt mannskap var ingen hindring. Det var bare å fortsette.

    Kablene med nodene (geofonene) legges ut på havbunnen. Deretter kommer det en båt og skyter over med luftkanon. Foto: Magseis
    Kablene med nodene (geofonene) legges ut på havbunnen. Deretter kommer det en båt og skyter over med luftkanon.
    Foto: Magseis

    Minst like bra

    Vi skriver 6. juni 2014. Magseis noteres på Oslo Børs. Selskapets verdi er omtrent 750 millioner kroner. Det er bare knapt fem år siden utviklingen av teknologien startet. Det er tydelig at noen har tro på gründerne.

    – Visjonen var å levere havbunnsseismikk til en pris som etter hvert skulle kunne konkurrere med tradisjonell seismikk som bruker tauete kabler, forteller Gateman.

    Geofysikeren hadde lenge hatt ideen om små og lette noder satt inn i en stålkabel til erstatning for tunge noder utplassert med ROV, men det tok tid å komme i gang. Samarbeidet med Ivar Gimse, i dag CEO i Magseis, var utløsende.

    I 2010 ble den prototypen testet ut. Gründerne fikk da den første bekreftelsen på at systemet virker. Flere tester fulgte. Den mest interessante var for Lundin Norway over Utsirahøyden. Lundin har her en referanselinje hvor ny teknologi prøves ut.

    Resultatet var svært oppløftende, for dataene var minst like bra som eksisterende data, i følge uttalelser fra Lundin (GEO 01/2013; «Mer effektivt – og mye billigere»).

    – Datakvalitet er avgjørende, men for oss er svært viktig å vise til effektive og kostnadsreduserende operasjoner, fremholder Gateman.

    Ambisiøs målsetting

    Magseis opererer foreløpig med 3000 noder. Langs kablene ligger det innkapslet en node for hver 25. meter, og avstanden mellom kablene når det skytes varierer fra 200 til 400 meter.

    – Vi går gradvis fremover, og vi vil snart øke til 4500 noder som igjen skal øke til 6000 på én enkelt båt.

    Gateman forteller at båten ikke gir noen begrensning på antall noder. De er rett og slett så små at plass om bord ikke er noe tema.

    – Vi tror derfor at vi om ikke lenge vil øke til mellom 12 og 15 000 noder. Det betyr igjen større effektivitet.

    Gateman ønsker både mer utstyr og flere båter. Den ideelle situasjonen vil være 1-2 båter som legger ut kabler og 1-2 båter som skyter. Det vil gi en kontinuerlig operasjon og best mulig utnyttelse av kapitalkrevende utstyr.

    – Visjonen vår er nå at vi skal kunne konkurrere med «high end 3D» og 4D, sier Gateman.

    Det meste skjer automatisk. Her ser vi hvordan en robot plukker noder som deretter blir tappet for data og ladet med strøm. Foto: Magseis
    Det meste skjer automatisk. Her ser vi hvordan en robot plukker noder som deretter blir tappet for data og ladet med strøm.
    Foto: Magseis

    Gode markedsutsikter

    Effektive og billige operasjoner frister selvsagt oljeselskapene. Derfor har det ikke vært noe problem å sysselsette én båt. Dertil er det mange jobber som ligger i løypa.

    – Vi betrakter markedssituasjonen som god, og langt bedre enn vi forventet for en stund tilbake, sier Gateman.

    På den positive siden hører det også med at Magseis har inngått en femårig rammeavtale med Statoil. Shell har også vist interesse. Interessen er faktisk så stor at Shell Technology Ventures har gravd i lommene sine og nå eier fire prosent av selskapet. Det er selvsagt ikke det samme som at Shell automatisk er en kunde. Men historien viser at selskapet er opptatt av å støtte opp under utviklingen og prøve ut ny teknologi.

    Anders Farestveit, nestor i geofysikkindustrien og arbeidende styreleder i Magseis, er svært optimistisk med hensyn på fremtiden.

    – Havbunnsseismikk vil ha mer enn 50 prosent av seismikkmarkedet om fem år, sier han, og mener selvsagt at Magseis vil kapre en betydelig del av dette. Farestveit tror også at all 4D-seismikk i fremtiden vil bli gjort med havbunnsseismikk.

    – Dette er noe av det mest spennende jeg har opplevd i min karriere. Det er til og med mer spennende enn utviklingen fra 2D- til 3D-seismikk, sier Farestveit.

    En revolusjon?

    Jan Gateman forteller at selskapet har fått til det som ble lovet for et par år siden. Det har vist at det er i stand til å levere.

    • Vi har vist at vik kan. Operasjonene har gått nesten knirkefritt, og kundene har vært fornøyd med datakvaliteten, sier Jan Gateman.

    Det skal bli interessant å følge nok et selskap som skal vokse på norskutviklet teknologi. Står vi foran en revolusjon i seismisk datainnsamling?

    711x250 geo365_Banner HH

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene
    May 14, 2025

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.