Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » En ny tid for geofagene
    Undervisning

    En ny tid for geofagene

    Av Halfdan Carstensjuni 6, 2016
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Fremtiden er ikke hva den var. Derfor må geoviterne tenke nytt og være åpne for nye arbeidsoppgaver.
    Kine Årdal begynte i Pandion Enegry i fjor og har fått ansvaret for et stort digitaliseringsprosjekt Foto: Halfdan Carstens

    Kine Årdal begynte i Pandion Enegry i fjor og har fått ansvaret for et stort digitaliseringsprosjekt Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Hvordan ser geologenes arbeidsplass ut i fremtiden? Og hvordan ser geofagutdannelsen ut om noen år?
    Det er Kine Årdal som spør. Hun har ikke noe svar, det er jo som kjent vanskelig å spå om fremtiden, så derfor har hun og alle de andre medlemmene av programkomiteen valgt å ta nettopp fremtiden opp som et tema på Norsk Geologisk Forenings Vinterkonferanse i 2017.
    Bakgrunnen er selvsagt at det kraftige fallet i oljeprisen har endret mye for norske geovitere. Verst er det for dem som har mistet jobben. Ille er det også for alle nyutdannede som ikke får en jobb hvor de kan bruke sine nyvunne kvalifikasjoner.
    – Vi har «geofag for fremtiden» som et overordnet tema, og vår fremtid som fagfolk vil derfor være en rød tråd gjennom hele den tre dager lange konferansen, forteller Årdal. Som geolog i Tullow Oil kjenner hun daglig på den usikkerheten som brer seg blant kollegaer i industrien.
    Fremtidsrettede temaer
    Årdal trekker frem noen temaer som definitivt dreier seg om fremtiden: Jordens geologiske ressurser, klimapåvirkning og klimatilpasning, geofaglig verdiskaping og formidling.
    – Vedrørende de geologiske ressursene er det overordnete målet å definere ressurspotensialet og sørge for at det blir utnyttet på en miljømessig og bærekraftig måte.
    Årdal mener vi har mange utfordringer å gripe fatt i fremover. Ett eksempel er å definere nye letemodeller og bli bedre på reservoarkarakterisering for optimal utvinning.
    – Mindre kjent er det at den norske berggrunnen er velsignet med rike mineralressurser, og at vi har metaller og mineraler som er interessante i «det grønne skiftet» som vi allerede er på god vei inn i.
    – Til å finne og utvikle disse ressursene trengs geofaglig kompetanse, og på samme måte som bergindustriens geologer gikk over til oljeindustrien for 40 år siden, kan vi oppleve at offshore-geologene blir onshore-geologer om ikke lenge.
    At overgangen fra «soft-rock» til «hard-rock» er mulig, er godt dokumentert av strukturgeologen som jobbet med å tolke seismikk i Oljedirektoratet, men som tok spranget over i anleggsbransjen for å få mer stein mellom fingrene (GEO 04/2015; «Statens vegvesen med pionerarbeid»)
    – Klimaendringene kan også bidra til jobbmuligheter for geologer og geofysikere. Vi vil derfor trekke frem hvordan klimapåvirkning og klimatilpasning skaper nye behov der geofaglig kompetanse er essensielt. Det er nok å nevne den økte skredfaren, som i seg selv gir et behov for geologisk kompetanse, og bygging av tunneler på rasfarlige strekninger, noe som krever ingeniørgeologisk erfaring, sier Årdal.
    Det tredje temaet som skal få spesiell oppmerksomhet er geofaglig verdiskaping og formidling.
    – Her ønsker vi å trekke frem geofaglig nyskaping og tverrfaglige forskningsprosesser, og samtidig vise eksempler på omstilling hvor eksisterende teknologier og kompetanse skaper innovasjon i form av nye produkter og løsninger.
    Årdal påpeker også at geofaglig kunnskap må ut til allmennheten.
    – Vi har fått en egen sesjon der vi vil fremheve at god formidling av geologien og geofagets betydning er viktig både for rekruttering og forståelse.
    Vektlegger kunnskapsoverføring
    Vinterkonferansen neste år vil likefullt inneholde de tradisjonelle sesjonene, så som kvartærgeologi, strukturgeologi, sedimentologi, petroleumsgeofag, paleontologi og berggrunnsgeologi. Ingen vil være glemt.
    – Alle disiplinene i norsk geologi må være representert.
    Men hun og komiteen er svært opptatt av kunnskapsoverføring mellom de forskjellige bransjene, og målet er at neste års møte skal bygge broer i sterkere grad enn man tidligere har klart.
    – Vi har en sterk ambisjon om å være fremtidsrettet, så vi vil ha et fokus på hvordan geologene kan bidra til nytenkning og verdiskaping, og på andre områder enn der de regjerer i dag, fremholder Kine Årdal.

    RELATERTE SAKER

    «En gave til nasjonen»

    mai 10, 2022

    Bergpris til beste oppgaver 

    desember 7, 2021

    En dag med geologi for alle

    september 10, 2021
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.