– Havbunnsmineraler er ikke en del av Equinor sin strategi eller satsingsområder.
Det skriver pressetalsperson i Equinor Gisle Ledel Johannesen til nrk.no.
I fjor høst la Olje- og energidepartementet (OED) en konsekvensutredning om undersøkelse og utvinning av dyphavsmineraler på norsk sokkel ut på høring.
I sitt høringssvar anbefaler Equinor en «føre-var-tilnærming» og skriver videre at de tar til orde for at det avsettes tilstrekkelig tid til å bygge opp kunnskap om mulige miljøkonsekvenser som samsvarer med økt aktivitet.
Tonen var en litt annen for to år siden.
I høringssvaret for forslaget til konsekvensutredningen fra 2021, skrev de at «Equinor støtter den stegvise tilnærmingen til åpningsprosessen for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel» og at leting og utvinning av havbunnsmineraler kan bli et grunnleggende element i å utvikle nye verdikjeder og modne en ny industri.
Konferanse om dyphavsmineraler
Med tanke på hvilke nyheter som vi kan vente oss fra Olje- og energidepartementet og Oljedirektoratet i 2023, er den kommende Deep Sea Minerals 2023-konferansen svært betimelig.
Når den holdes i Bergen 5. – 7. desember i år, kan åpningsprosessen tilknyttet havbunnsmineraler ha tatt et stort steg fremover med mulighet for at en lisensrunde allerede er utlyst.
Oljedirektoratet la nylig frem sin ressursevaluering som gir en bedre forståelse av hvor store volumer og verdier som kan befinne seg på norsk sokkel.
Selskapet har ikke – i motsetning til flere andre norske selskaper, deriblant Aker BP – vist mye interesse for dyphavsmineraler. I hvertfall ikke utad, gjennom for eksempel media og konferanser. Men de har, ifølge høringssvaret i 2021, undersøkt mulighetene og utfordringene knyttet til slik virksomhet siden 2015.
Equinor har også vært en partner i Norsk Forum for Marine Mineraler. De bekrefter til nrk.no at de nå har meldt seg ut.

Equinors uttalelse om at leting etter og utvinning av havbunnsmineraler er en potensiell virksomhet som først trenger å modnes, står ikke alene. Flere selskaper og organisasjoner har stilt seg kritisk til gruvedrift i dyphavet og etterlyser mer kunnskap om miljøpåvirkning.
Geo365.no: Sier nei til marin gruvedrift – for nå
Geo365.no: Uenige om gruvedrift i dyphavet
Samtidig jobber mange selskaper og forskningsmiljøer parallelt på flere fronter for å skaffe til veie nødvendig kunnskap og strategier og tekniske løsninger for hvordan miljøpåvirkningen kan reduseres. Både i Norge og ellers i verden.
Geoforskning.no: Millionstøtte til havbunnsmineraler
Geoforskning.no: Timely and crucial
Geoforskning.no: Deep-sea plumes may settle locally
Under konferansen Deep Sea Minerals i 2022, uttalte Ebbe Hartz, Lead Geologist i Aker BP, at mange av de negative miljøkonsekvensene knyttet til gruveoperasjoner i dyphavet kan håndteres med riktig valg av design og teknologi.
Også flere av de andre foredragsholderne under samme konferanse presenterte ulike løsninger og teknologier for å minimere sedimentskyer, støy og andre former for miljøpåvirkning.
I høringsdokumentet forklarer OED at åpningsprosessen legger til rette for videre kunnskapsinnhenting slik at eventuell fremtidig utvinning kan gjøres med akseptabel grad av miljøpåvirkning.
OED har som intensjon å legge frem en stortingsproposisjon om åpning av norsk sokkel for mineralvirksomhet denne våren. Meldingen for Stortinget kan åpne for at Norge allerede i år eller neste år tildeler lisenser for leting.
1 kommentar
Sitat: «Dyphavsmineraler vil ikke bli en del av Equinors virksomhet i nærmeste fremtid. De ønsker mer kunnskapsbygging rundt potensielle miljøkonsekvenser og et tydeligere regelverk.
Javel !… Da mener de altså at er det er OK pumpe CO2 ned i undergrunnen og at de samtidig mener de har kunnskap nok på det området. Hva med et uhell mens det passerer båter oppe på havoverflaten. F.eks et turistship med 5000 passasjerer.
https://www.atlasobscura.com/articles/lake-nyos-1986