Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Et komplekst samspill – Del 4
    Miljø

    Et komplekst samspill – Del 4

    Av Halfdan Carstensmars 1, 2024
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Uavhengige oseanografiske og geologiske hendelser er de viktigste naturlige klimadriverne på korte tidsskalaer.

    El Nino: Blant naturlige mekanismer har havstrømmer i Stillehavet sterkest innflytelse på Jordas klima innenfor en menneskelig tidsskala. Bildet viser overflatetemperaturen i Stillehavet i oktober 2015 og illustrerer varmere enn normalt vann langs ekvator. Dette har direkte betydning for kystklimaet i Peru og Equador, men har også betydning for det globale klimaet. Foto: NOAA

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    I den fjerde av seks artikler om hvorfor klimaet stadig er i kontinuerlig endring, ser jeg på hva som skjer på tidsskalaer som strekker seg over noen få år og som derfor kan påvirke hverdagen til oss mennesker. Alle artiklene i denne serien finner du her.

    Da vulkanen Toba eksploderte for 74 000 år siden, forårsaket den ikke bare massedød og ufattelige lidelser, men også en ti år lang nedkjøling av kloden der temperaturen på den nordlige halvkulen falt med minst 4 oC rett etter utbruddet, og kanskje opp mot 10 oC.

    Forskere har spekulert på om konsekvensene av nedkjølingen var så store at menneskeheten var truet (geo365.no: «Askesky truet menneskenes eksistens»).

    Eksplosjonen skyldtes at Den Indoeuropeiske (litosfære)platen driver nordover og presses under Den eurasiske (litosfære)platen langs en subduksjonssone.

    Platekollisjon gir vulkanisme
    Den indoaustralske litosfæreplaten ligger sør for Sumatra og Java. Når den forsvinner under den eurasiske platen i nord (subduksjon) og ned i mantelen, trekkes vannholdige bergarter med og frigir vann til litosfæren som derfor smelter. Smeltene stiger til overflaten og danner vulkaner. Hvis lavaen kommer i kontakt med mye vann, blir den eksplosiv. Subduksjon er en del av den platetektoniske syklusen. Astenosfæren er den myke delen av mantelen som litosfæreplatene synker ned i. Illustrasjon: Modifisert fra Wikimedia Commons

    Kortvarig nedkjøling

    Askeskyen ble kastet 40 km opp i stratosfæren. Pyroklastiske strømmer raste nedover vulkanens fjellsider, lava la seg i et tykt lag over bakken, pimpstein flømmet ut på overflaten, mens mektige slamstrømmer raserte infrastruktur.

    For de som bodde i nærheten, var katastrofen total. Nærmere 1 000 mennesker omkom umiddelbart, og mer enn 100 000 ble hjemløse. Skog og jordbruksland ble brent. Tilbake lå en branntomt få mennesker har sett maken til.

    Utbruddet fra Pinatubo på øya Luzon i Filippinene i 1991 var det nest største i det 20. århundret[1].

    Eksplosjonen hadde globale konsekvenser. Askeskyen, der svoveldioksid reagerte med vann og dannet aerosoler (bittesmå dråper med svovelsyre som virker som speil på solinnstrålingen), forårsaket et globalt temperaturfall på mellom 0,5 og 0,7 °C. Nedkjølingen varte i nærmere to år.

    Inferno i grått
    Glohete pyroklastiske strømmer har en hastighet på flere hundre km/t. Bildet er av askeskyen fra vulkanen Mayon på Filippinene som nådde 15 km opp i stratosfæren etter utbruddet i 1984. Foto: Wikimedia commons

    Vellykket forutsigelse

    Menneskene må være forberedt på plutselige, eksplosive vulkanutbrudd som kan senke den globale temperaturen med flere grader og være ødeleggende for den globale økonomien. De kan til og med true vår eksistens på denne kloden. Vi gjør likevel lite for å forberede oss på en slik katastrofe. Å forutsi eksplosive vulkanutbrudd kan imidlertid være et godt tiltak for å redusere skadene i nærmiljøet. Vulkanutbruddet på Pinatubo, der myndighetene i samarbeid med USGS reddet mer enn fem tusen mennesker ved å evakuere dem før eksplosjonen, er et godt eksempel på at det under gitte forutsetninger er mulig å varsle. De første forvarslene, i form av små eksplosjoner, kom den gang ti uker i forkant.

    Øredøvende eksplosjon

    Et øredøvende smell må ha gjort mange døve og skremt vettet av enda flere. Eksplosjonen skal ha blitt hørt i Perth i Australia, 3 000 km unna, på øya Rodriguez på den andre siden av Det indiske hav, 4 700 kilometer unna, og på nærmere ti prosent (!) av Jordas overflate.

    Smellet skyldtes at øya Krakatoa i Indonesia i 1883 sprengte seg selv i luften.

    Verre var det at trykkbølgen, flommene med lava, de pyroklastiske strømmene, slamstrømmer, askenedfallet og medfølgende tsunamier hadde enorme konsekvenser for mennesker, dyr og planter. Opp mot 40 000 mennesker skal ha dødd ganske umiddelbart.

    Store mengder av fint støv ble blåst opp i atmosfæren, og dette kunne merkes flere år etterpå. Demringsfenomenene (rødfarget himmel) var spektakulære. Dernest fulgte en vulkansk vinter med en global temperatursenkning på 1,2 °C. Det har også blitt påstått at eksplosjonen satte oppvarmingen av havet flere tiår tilbake.

    Inspirert av vulkanutbruddet
    Den fargerike himmelen i Munchs Skrik (1893) har av eksperter blitt tolket som en gjengivelse av hvordan himmelen så ut etter vulkanutbruddet på Krakatoa i 1883. Foto: Wikimedia Commons

    Vulkansk vinter

    Aske og vanndamp fra utbruddet under Eyjafjallajökull i 2010 steg elleve km til værs og hindret flytrafikken over Europa i flere uker. Slik sett var hendelsen ingen menneskelig katastrofe, og den hadde heller ingen merkbare effekter på klimaet. Men den ga oss en sterk påminnelse om hvor stor innvirkning vulkanutbrudd kan ha på moderne infrastruktur.

    Et tidligere utbrudd rundt 1 000 før vår tid, kanskje det verste på Island gjennom hele holocen (de siste 11 700 årene), medførte en global, vulkansk vinter med 18 kalde somre og vintre på rad.

    Utbruddet fra Hekla i 1104 gjorde Island kjent over hele Europa. Mer enn halvparten av øya ble da dekket med lava og aske, og konsekvensene for islendingene var enorme. I hvilken grad utbruddet hadde globale konsekvenser, er uvisst.

    Vulkanene på Island har i det hele tatt gjort mye ugagn lokalt, men de har i mindre grad påvirket det globale klimaet, og de har kun potensial til å gjøre det over kort tid.

    Vulkanisme betyr lite

    En fersk studie viser at Jordas vulkaner samlet spyr ut 280-360 millioner CO2 per år til atmosfæren og hydrosfæren (inkludert midthavsryggene). Til sammenligning utgjør menneskenes utslipp 35 milliarder tonn CO2 per år (100 ganger mer).

    Stillehavets rolle for klimaet

    Den kommer. Helt sikkert. Men forskerne vet ikke når. Det kan gå to år mellom hver gang. Eller det kan gå sju år. Men når den har kommet, blir den gjerne værende i nærmere ett år (men kan også vare i flere år).

    Det dreier seg om El Nino. Den varme strømmen som med ujevne mellomrom varmer opp kloden og «er ansvarlig» for de aller varmeste årene gjennom historisk tid.

    Det normale i Stillehavet er at passatvindene blåser fra øst mot vest. Fra høytrykk mot lavtrykk. Slik figuren under viser.

    Normalsituasjonen
    Passaten driver vannet vestover, fra Sør-Amerika mot Australia og Indonesia, mens kaldt vann strømmer opp fra dypet utenfor kysten av Sør-Amerika. Illustrasjon: Modifisert fra NOAA Climate.gov

    Den vedvarende vinden presser varmt overflatevann langs ekvator[2] fra Sør-Amerika og stuer det opp mot Asia og Australia i vest. Som konsekvens kan havnivået stige rundt 40 cm og gi flere grader varmere vann i vest enn i øst. I en av de sterkeste El Nino-hendelser (1982-83) økte temperaturen med 7,8-12,8 °C.

    For å erstatte det vannet som driver vestover, strømmer kaldt, næringsrikt vann opp fra dypet («upwelling»).

    Uforutsigbar oppvarming

    Så er det slik at det er det unormale som skaper overskrifter i media, og El Nino har et dårlig rykte på seg.

    El Nino oppstår når passatvinden svekkes og varmt vann driver østover fra det vestlige Stillehavet mot vestkysten av Sør-Amerika.

    El Nino
    El Nino-år karakteriseres av at passatvinden er svakere og blåser motsatt vei enn normalt. Det betyr at varmt vann presses mot Sør-Amerika. Illustrasjon: NASA

    La Nina oppstår når passatvinden styrkes og ekstra mye vann presses mot Asia.

    La Nina
    La Nina-år karakteriseres av at passatvinden er sterkere enn normalt. Det betyr at varmt vann presses fra Sør-Amerika mot Australia og Indonesia, og at kaldt vann fra dypet stiger til overflaten nær Sør-Amerika. Den 29. november 2022 var temperaturen i Stillehavets overflate – rundt ekvator – omtrent én grad kaldere enn normalt. Fenomenet er enkelt illustrert her. Illustrasjon: NASA

    Værfenomenene El Nino og La Nina (de er enkelt forklart i denne videoen) er unntak fra normaltilstanden og er årsak til både ekstremvær og endringer i den globale middeltemperaturen.

    “When the Pacific speaks, the whole world listens.”

    Josh Willis

    Jet Propulsion Laboratory (JPL)

    El Nino har naturlig nok stor innflytelse på nedbøren der den treffer land, og både Equador og Peru får mer regn med påfølgende flom og jordskred. I Australia og Indonesia opplever innbyggerne i stedet tørke.

    Når det gjelder temperatur og nedbør har El Nino og La Nina også stor betydning for vinterværet i Nord-Amerika. El Nino vil for eksempel gi uvanlig varmt vær i Canada og uvanlig vått vær langt sør i USA, mens La Nina gir kaldt vær over store deler av Canada og tørt vær i sørlige deler av USA.

    Jorda er nå midt inne i en El Nino (vises ikke på figuren under). Vanligvis oppstår El Nino rundt oktober-november og er på sitt sterkeste i desember-januar, men ifølge Meteorologisk institutt oppstod den vi er inne i nå tre måneder tidligere enn vanlig. Passatvindene vil sannsynligvis gå over i normaltilstand i løpet av våren eller tidlig sommer.

    De to siste La Nina forekom i 2021 og 2022.

    Her er en video som forklarer normalsituasjonen så vel som El Nino og La Nina.

    Klimaendringer på en menneskelig tidsskala
    Hvis La Nina gir en temperaturreduksjon i havvannet på mellom 0,5 oC og 0,9 oC regnes den som svak. Med en reduksjon på mellom 1 oC og 1,5 oC regnes den som moderat, mens en temperaturreduksjon på mer enn 1,5 oC er en sterk La Nina. Figuren illustrerer at La Nina kan opptre i to-tre påfølgende år.
    Vertikal skala: oC Illustrasjon: NASA

    Langvarig effekt

    For 66 millioner år siden forsvant nærmere 80 prosent av de marine og terrestriske dyreartene brått. Bedre kjent er det at dinosaurene (fra gresk deinos som betyr fryktelig og saurus som betyr firfisle eller øgle) døde ut.

    Denne helt spesielle hendelsen i Jordas historie definerer grensen mellom de geologiske periodene kritt og tertiær.

    Ettervirkningene av et usedvanlig kraftig meteorittnedslag utenfor Yucantánhalvøya i Mexico har fått skylden for masseutdøingen. Sammenstøtet med Jorda kastet så mye aske og svoveldioksid (som dannet aerosoler) opp i atmosfæren at solinnstrålingen ble hindret og Jorda nærmest mørklagt. Dermed sank temperaturen på Jorda med flere grader. Nedkjølingen kan ha vart i hundrevis eller tusenvis av år.

    Den lyskrevende fotosyntesen bremset kraftig opp, hvorpå plantene døde, deretter sultet planteeterne i hjel, og til sist led kjøtteterne samme skjebne fordi matfatet ble tomt. I tillegg kan globale skog- og gressbranner ha produsert så mye aske og fjernet så mye oksygen at det meste av livet på Jorda rett og slett ble kvalt.

    Litt nærmere vår egen tid er det interessant at kuldeperioden yngre dryas kan være foranlediget av et ekstraterrestrisk nedslag over Nord-Amerika. Argumentene for er gode, ser det ut til, og tiden for hendelsen skjer i forkant av flere kulturelle overganger blant menneskene.

    Tålte ikke temperaturfallet
    Den fryktede rovdinosauren Tyrannosaurus Rex, sammen med alle andre dinosaurer, døde ut i etterkant av meteorittnedslaget i Mexicogulfen for 66 millioner år siden. Illustrasjon: Om Kumar fra Pixabay

    Samlet kan vi kalle ettervirkningene av vulkanutbrudd, meteorittnedslag og kortvarige endringer i havstrømmene – som opererer over en tidsskala på enkeltår til titalls og hundreder av år – fjerde ordens klimaregulerende faktorer.

    En elleveårs syklus

    Gjennom 70 år (1645-1715) – midt under Den lille istid – var solflekkaktiviteten på et minimum.

    Denne lange tiden nesten uten solflekker (solstormer) er kjent som Maunder Minimum, og mange forskere hevder det er en sammenheng mellom lav solflekkaktivitet og et betydelig kaldere klima enn hva vi opplever i dag.

    Ettersom Den lille istid begynte lenge før minimumet, og varte i flere århundrer, er det mer vanlig å sette den kalde perioden i sammenheng med økt vulkansk aktivitet. Med en endring på bare 0,1 prosent i innstrålingsenergi, spiller heller ikke solflekkenes elleveårssykluser noen rolle for Jordas overflatetemperatur.

    I henhold til FNs klimapanel (IPCC) spiller kort- og langbølgete endringer i solflekkaktiviteten (solstormer) liten rolle for Jordas klima. Gjennom de siste 40-50 årene (siden 1978) har for eksempel energien fra sola kun variert med 0,1 prosent (0,5 W/m2). Det betyr at oppvarmingen som drivhusgassene har forårsaket siden 1750 er 270 ganger sterkere.

    På en kortere tidsskala har solflekkenes elleveårssykluser heller ikke gitt noen økning i utstråling siden 1950. Jordas overflatetemperatur har i samme periode vist en markant økning.

    Så selv om det er sola som holder Jorda varm, er det altså – i henhold til NASA og IPCC – lite som tyder på at endringer i innstrålingen fra sola er årsak til vesentlige temperaturvariasjoner innenfor en menneskelig tidsskala.

    Ingen klimaeffekt av solstormer
    Gul strek viser endringer i innstråling (energi) fra sola, mens rød strek viser temperaturutviklingen på Jorda siden 1880. Etter 1950 er det ingen positiv korrelasjon. Illustrasjon: NASA

    Neste artikkel

    Så hvorfor blir det stadig varmere, år for år? Det kommer jeg tilbake til i neste artikkel.

    Kommentarer til denne artikkelen er velkomne: halfdan@geo365.no


    [1] Det største kom fra en vulkan i Alaska (Mt. Novarupta) i 1912.

    [2] Mellom den sørlige og nordlige vendekretsen.

    RELATERTE SAKER

    Hydrogen: Ikke gitt at grønt er best for miljøet

    april 22, 2025

    Vi kom (også) fra Doggerland

    oktober 18, 2024

    Klima gjennom 485 millioner år

    oktober 4, 2024
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.