Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Forekomst i verdensklasse  
    Bergindustri

    Forekomst i verdensklasse  

    Av Njål Hagenmai 27, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Norge Mineraler AS har det siste året gjennomført prøveboringer på forekomsten i Bjerkreim-Sokndal. Ressursestimatet som ble presentert tidligere i vår viser en forekomst av vanadium, fosfor og titan i verdensklasse.  
    Så langt er det boret over 30 000 meter med “shallow diamond drilling”. Her er prøvene fra et av borehullene. (Foto: Norge Mineraler AS)

    Det er boret over 30 000 meter med “shallow diamond drilling”. Her er prøvene fra et av borehullene. (Foto: Norge Mineraler AS)

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Norge Mineraler AS, som er et heleid datterselskap av Norge Mining plc, driver et omfattende kartleggingsarbeid i Rogaland, nærmere bestemt i den store Bjerkreim-Sokndal intrusjonen. Selskapet fokuserer på Bjerkreim-delen av denne intrusjonen, som danner en stor synklinal traustruktur.  

    Monika Øksnes, operasjonsleder hos Norge Mineraler AS. (Foto: Norge Mineraler AS)

    – Ser man forekomsten ovenfra, har den form som en hestesko. I 3D ser den ut som en bolle eller et trau, sier Monika Øksnes, operasjonsleder hos Norge Mineraler. Hun har fulgt prosjektet siden juni 2020, og er én av tolv personer som er ansatt det siste året.   

    Kritiske råmaterialer  

    Denne fordypningen strekker seg ca. 20 km nordvest-sørøst og opptil 10 km nordøst-sørvest. Den er kjent for å strekke seg i flere kilometer i dybden. Mineraliseringen består av primære magmatiske mineralsamlinger der vanadiumbærende magnetitt, ilmenitt (titan) og apatitt (fosfat) representerer mineralene av interesse. Vanadium, titan og fosfat er alle på EUs liste over kritiske råmaterialer, definert som materialer av strategisk betydning for den europeiske økonomien, men som EU for tiden er avhengig av importerte forsyninger av.   

    Norge Mineraler har 46 letelisenser i Sørvest-Norge, over et område som utgjør mer enn 400 kvadratkilometer. I løpet av de siste to årene har selskapet utført omfattende pågående letearbeid i Bjerkreim, inkludert kanalprøvetaking, luftbårne geofysiske undersøkelser med helikopter og grunn- og dypboring.   

    Les også: En gigantisk mineralforekomst  

    Norges dypeste hull   

    – Totalt har vi boret mer enn 30 000 meter med “shallow diamond drilling”, med en vinkel mellom 40 og 50 grader. I tillegg har vi boret et nesten vertikalt hull med en vinkel på 85 grader, og en dybde på 2201 meter. Dette er Norges dypeste hull på land, sier Øksnes. Bakgrunnen for å bore det dype hullet er basert på geofysiske undersøkelser som ble gjort i 2019.   

    – Denne øvelsen bekreftet at de mineraliserte sonene som vi undersøkte, har et bratt fall og fortsetter kilometervis ned i bakken, sier hun.    

    Her bores Norges dypeste hull på land – 2201 meter. (Foto: Norge Mineraler AS)

    Øksnes forteller at de startet på boreprogrammet i mai 2020. Fem til nå har de fullført 68 borehull, og har tre pågående. I tillegg til å følge opp boreprogrammet, består en del av arbeidsoppgavene hennes å ha kontakt med interesseparter som for eksempel grunneiere, naboer og politikere.   

    – God kommunikasjon med lokalsamfunnet er viktig. Vi opplever at de fleste synes dette er spennende, og flere heier på oss, sier Øksnes.  

    50 års gruvedrift 

    Førsteestimat av mineralressurser i Bjerkreim-prosjektet er på hele 1,55 milliarder tonn potensiell drivbar masse. Ressursen inneholder gjennomsnittlige kvaliteter på 1,74 prosent fosforpentoksid, 4,95 prosent titandioksid og 0,07 prosent vanadiumpentoksid. Dette er ifølge selskapet en ressurs i verdensklasse for EU-kritiske råmaterialer, og kan potensielt gi en gruvelevetid på over 50 år.   

    – Publiseringen av mineralressursestimatet markerer en stor milepæl for Norge Mining. Vi har nå bekreftet at Øygrei alene, som utgjør en liten del av Bjerkreim-prosjektet, representerer en ressurs i verdensklasse av vanadium, titan og fosfat. Disse tre mineralene er alle på EUs liste over kritiske råvarer, og gir Norge en stor mulighet til å spille en sentral strategisk rolle i den fremtidige leveransen av disse materialene, uttaler John Vergopoulos, administrerende direktør i Norge Mining, i en melding fra selskapet.   

    Utforskingsarbeidet pågår for å oppgradere, og utvide ressursen ved Øygrei. I tillegg utfører selskapet omfattende letearbeid i andre områder av Bjerkreim-prosjektet, og forventer å kunngjøre ytterligere mineralressursestimater i de kommende månedene. 

    Forberedelser før luftbårne geofysiske undersøkelser. (Foto: Norge Mineraler AS)

     Neste trinn   

    Fremover skal Norge Mineraler fortsette undersøkelser i andre lisensområder, men med hovedfokus på Bjerkreim-Eigersund området. Utforskningsarbeidet i forbindelse med mineralressursene ved Øygrei og Storeknuten pågår med et omfattende, planlagt program. Data fra dette borearbeidet vil bli brukt til å oppgradere og utvide ressursene, og også til å gi informasjon for en scoping-studie.  

    – En scoping-studie går i dybden og undersøker andre aspekter enn bare de geologiske ved de ulike alternativene for potensiell gruvedrift, og vil føre til et grovt anslag av prosjektet, og de ulike alternativene. Det vil dermed ligge til grunn for vurdering om en skal gå videre i prosessen. Deretter er det nye faser som blir mer og mer detaljert som man må gjennom. Til slutt vil man vanligvis sitte igjen med ett eller to alternativer, avhengig av prosjektet, sier Øksnes. Det er forventet at dette arbeidet fullføres i løpet av 1. kvartal 2022.  

    Geologisk kart drapert over topografien i Rogaland
    Anortosittprovins. Bjerkreim-Sokndal-intrusjonen i
    rødt og grønt. (Kart: NGU) 

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.