Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Fakta om platetektonikk
    Geoforskning

    Fakta om platetektonikk

    Av Ingvild Carstensjuni 9, 2015
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Platetektonikk er en teori som sier at Jorden er inndelt i syv store og en rekke mindre plater som beveger seg i forhold til hverandre. Jordens plater, som vi også kaller lithosfæren, varierer fra 70 til 300 kilometer i tykkelse.
    Facebook Twitter LinkedIn Email
    Platetektonikk er en teori som sier at Jorden er inndelt i syv store og en rekke mindre plater som beveger seg i forhold til hverandre. Jordens plater, som vi også kaller lithosfæren, varierer fra 70 til 300 kilometer i tykkelse.
    Lithosfæren består av den øvre mantelen og skorpen: Jordens ytre skall. Kontinental skorpe (hovedsaklig granittisk sammensetning) er mellom 30 og 40 km tykk, men kan under unge fjellkjeder være så tykk som 70-80 km. Tykkelsen på havbunnskorpen (dominert av basalt) varierer fra 5 til 10 km. Undersiden av lithosfæren representerer platenes glidesone hvor de beveger seg over de dypere delene av mantelen (asthenosfæren). I platetektonisk teori skilles det mellom tre typer plategrenser:
    (1) Konstruktiv: Ved spredningsrygger beveger platene seg bort fra hverandre, og ny havbunnskorpe dannes ved at smeltemasse fra mantelen trenger opp, størkner og blir til bergarten basalt. Den nydannede varme havbunnskorpen er lett, men etter hvert som den beveger seg bort fra plategrensen blir den kaldere og tyngre, samtidig som alderen øker. Vi finner en slik spredningsrygg langs hele Atlanterhavet, og den fortsetter nordover inn i Norskehavet og videre inn i Polhavet.
    (2) Destruktiv: Det er tre typer destruktive grenser; mellom et osean og et kontinent, mellom to kontinenter og mellom to oseaner.
    Langs destruktive plategrenser hvor et osean er involvert vil den ene platen presses under den andre (subduksjon/underskyvning), noe som gir kraftige jordskjelv. Der platen presses ned dannes det en dyphavsgrøft hvor havdypet kan overstige 10.000 m. Slike grenser er forbundet med vulkansk aktivitet. Årsaken er at den nedadgående platen delvis smelter slik at magma strømmer opp til overflaten og danner vulkaner. Dyphavsgrøften sør for Java og Sumatra er et eksempel på en subduksjonssone. Her er det Den australske platen som går under Den eurasiske platen (GEO 01/2005).
    Langs destruktive plategrenser der to kontinenter møtes vil store fjellkjeder dannes. Himalaya er det beste eksemplet på en slik grense. Her beveger Den indiske platen seg nordover og treffer Den eurasiske platen. Den kaledonske fjellkjeden som vi finner rester etter i Norge er også et resultat av kollisjon mellom to kontinenter.
    (3) Sidelengs: Ved denne typen plategrense beveger to plater seg sidelengs i forhold til hverandre. Over millioner av år kan bevegelsene utgjøre tusener av kilometer. Den meste kjente plategrensen av denne typen er San Andreas-forkastningen i California hvor Stillehavsplaten beveger seg nordover i forhold til Den nordamerikanske platen og foråsrsaker store og ødeleggende jordskjelv, bl.a. jordskjelvet utenfor San Francisco i 1906 (GEO 02/2006).
     711x298_ID25_2

    RELATERTE SAKER

    Vår første geofysiker

    juli 5, 2024

    Livsfarlig sørpe

    juni 20, 2023

    Strandflaten ble dannet i kvartær

    januar 24, 2023
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.