Energidepartementet meldte denne uken at 24 selskaper har fått tilbud om andeler i 62 utvinningslisenser. Med det er den nedadgående trenden i antall tildelte lisenser siden 2018 brutt (det er fortsatt en nedadgående trend i antall selskaper).
geo365.no: Trenden er fortsatt ned
TFO (Tildeling i forhåndsdefinerte områder) avholdes på årlig basis og fokuserer på arealer i modne områder.
Det er kun en knapp uke siden Sokkeldirektoratet avholdt sin årlige presentasjon Sokkelåret.
Sokkeldirektør Torgeir Stordal fremholdt at det er viktig med leting i modne områder og rundt infrastruktur (nærfeltleting) slik at funn kan bli knyttet tilbake og skape verdi mens produserende felter fortsatt er i drift.
Han ønsket imidlertid også å se at selskapene utforsker mindre kjente områder mer aktivt og våger å prøve ut nye ideer.
geo365.no: Høy aktivitet, lav ressurstilvekst
Ønsker flere gassfunn i Barentshavet
8 av de 62 utvinningstillatelsene i TFO 2023 befinner seg i Barentshavet. Det forteller oss at det først og fremst er leting i Nordsjøen og Norskehavet som gjelder, men det er samtidig betydelig flere enn i 2022 (2), og også flere enn i 2021 (5).
– I fjor oppfordra jeg selskapene spesielt til å se på mulighetene i Barentshavet, og i år tilbyr vi over dobbelt så mange utvinningstillatelser der som i fjorårets runde. Det viser at flere selskaper har respondert positivt på dette og er sitt samfunnsansvar bevisst. Det å påvise mer gassressurser er viktig for lønnsomheten ved å øke gasseksportkapasiteten i Barentshavet, uttalte energiminister Terje Aasland.
Barentshavet er en adskilt petroleumsprovins (ingen rørledninger går ut av området), og dagens gasseksportkapasitet er begrenset til LNG-anlegget på Melkøya. Ifølge Sokkeldirektoratet foreligger det tre alternativer for tilrettelegging av økt gassproduksjon i Barentshavet: etablering av en rørledning, utvidet kapasitet på Melkøya eller bruk av barentshavsgass til produksjon av ammoniakk som kan eksporteres med skip.
Nye funn av gass i havområdet i nord kan bli en «game-changer». Et betydelig funn (eller flere av moderat størrelse) kan være et godt argument for utvidelse av kapasiteten, noe som vil åpne for ytterligere investeringer og leting i Barentshavet.
I 2023 publiserte Gassco en rapport som konkluderer med at etablering av en rørledning fremstår som mest lønnsomt for samfunnet og den beste områdeløsningen. Det er imidlertid behov for ytterligere studier.
Vår Energi satser
Det er tilsynelatende Vår Energi som har vist mest interesse for Barentshavet de seneste årene. I TFO 2023 fikk selskapet andeler i syv av de åtte utvinningstillatelsene i Barentshavet.
I fjor sommer fikk Vår Energi gjennom oppkjøpet av den norske olje- og gassvirksomheten til Neptune Energy sikret seg eierskap i Snøhvit og Melkøya.
Sammen med Equinor har de også sikret seg en borerigg for 2024 – 2026, med en opsjon på ytterligere tre år. I beste fall skal de altså bore i Barentshavet frem til 2029.