Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » AI betyr ikke at geologene mister jobbene
    Olje og gass

    AI betyr ikke at geologene mister jobbene

    Av Halfdan Carstensapril 5, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Kunstig intelligens vil ikke ta over jobben til letegeologene og -geofysikerne, men har potensiale til å bli svært nyttige assistenter som kan presentere sannsynlige sammenhenger.

    © Earth Science Analytics

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Illustrasjonen over: Tolkning av bergartsbilder ved hjelp av sammensatt arbeidsflyt som inkluderer «unsupervised learning».  Hovedbildet viser en borekaksprøve. Bildet øverst til høyre viser en ikke veiledet tolkning av borekaksprøven, som er grunnlaget for bildet nederst til høyre som viser en litologisk tolkning av den samme prøven. Denne typen tolkning av alle borekaksprøvene på norsk sokkel gjøre det mulig å lage logger som viser prosentvis fordeling av bergarter og mineraler langs alle brønnbanene.  Data gjengitt med tillatelse fra Lundin Energy.

    – Ved å ta i bruk datamaskinenes evne til å knuse nærmest uendelige mengder med data, åpnes helt nye muligheter til å skaffe innsikt i geologiske problemstillinger som geologene tidligere bare kunne drømme om, hevder Eirik Larsen, gründer og Chief Solutions Officer i  Earth Science Analytics.

    I to foregående artikler har Larsen forklart hva maskinlæring er og hvordan maskiner kan bidra til å forkorte tiden som går med til sammenstilling av data betydelig, samtidig som volumet av data som blir analysert kan øke.

    Første artikkel: Mer effektivt – og bedre kvalitet

    Andre artikkel: «Big data» kan finne de siste oljedråpene

    Maskinlæring har to steg, det første er treningssteget, det andre er å gjøre prediksjoner om egenskaper, forklarer Larsen.

    Kort fortalt kan maskiner læres til å sammenstille data og se sammenhenger på to måter; veiledet og ikke-veiledet.

    Larsen presenterer et eksempel på veiledet læring med basis i arbeidsrutiner som Earth Science Analytics selv har god erfaring med.

    Eirik Larsen er blant foredragsholderne under DIGEX 2022-konferansen som i år arrangeres i Stavanger, samt digitalt, 6. – 7. april.

    PROGRAM OG REGISTERING

    – Petrofysikerne kan beregne porøsitet i en sandstein ut fra tetthetsdata. Ligningen trenger tre inputparametere [input] og gir oss porøsitetsverdier som kan brukes til å lage porøsitetslogger [output].

    I utgangspunktet er dette en enkel regneoperasjon.

    – Sandsteinens tetthet (ρb) er en funksjon av tettheten til mineralkornene (ρma), porøsiteten (ϕden) og tettheten til fluidene – væske/gass (ρf). For å kunne løse ligningen med hensyn på porøsitet (ϕden), må petrofysikeren imidlertid anta verdier for to ukjente størrelser (ρma og ρf).

    ML-modeller som har lært fra data i form av input-output par, som brønnlogger og porøsitetslogger i eksempelet over, er det som kalles veiledet læring («supervised learning»), og som ifølge Larsen har stor kommersiell nytteverdi.

    Men ikke alle data fra norsk sokkel er strukturert like enkelt (tabulære data) som i eksemplet over. De største datamengdene er ustrukturerte, eksempelvis seismikk, bilder og tekst.

    Ulempen er at brukeren må ha tilgjengelig store mengder av både input- og outputdata for å lete frem en lovmessighet som kan brukes til prediksjoner på nye data.

    Kart over Nordsjøen med 5000 brønner som var inkludert i en regional maskinlæringsstudie. Fargen på søylene representerer gammastrålingsverdier (GR). Ved hjelp av maskinlæring har det vært mulig å predikere litologi, porøsitet, vannmetning og hydrokarbonkolonner i alle brønnene. Brønnplottet illustrerer dette.

    For å unngå denne avhengigheten, er det nødvendig å ta i bruk ikke-veiledet læring («unsupervised learning»). Da blir fremgangsmåten en helt annen.

    Utgangspunktet kan igjen være brønndata, for eksempel logger, der hver enkelt logg (for eksempel tetthet, resistivitet) har sine egne verdier gitt som funksjon av dyp.

    – Jobben består da i å sortere verdiene fra de forskjellige loggene i et sett med klasser, der vi – for det første – ønsker å maksimere likheten mellom datapunkter innenfor samme klasse, og – for det andre – maksimere forskjellene mellom data som opptrer i forskjellige klasser. Dette kalles også «klyngeanalyse».

    – Datapunkter som viser både lav tetthet, lav hastighet, lav gammaverdi, og høy resistivitet kan for eksempel ende opp i én klasse, mens datapunkter med høy tetthet, høy hastighet, lav gammaverdi, og høy resistivitet kan ende opp i en annen klasse.

    Det vil så være opp til brukeren å tolke hva dette betyr rent geologisk. I tilfellet over kunne tolkningen være at den ene klyngen korresponderer med gassfylt, porøs sandstein, mens den andre klyngen representerer sementert sandstein.

    – Det er lett å forstå at datamaskinene kan gjøre slike analyser på store mengder data uendelig mye raskere enn den menneskelige hjernen er i stand til, og på den måten også få mer ut av dataene på kort tid, påpeker Larsen.

    Vi forstår det da slik at det er geologen – mennesket – som skal gi mening til alle de klassene som maskinen har lagt frem for oss.

    Denne saken er en del av et lengre intervju med Eirik Larsen skrevet for GEO 2022.

    Bestill ditt eksemplar av magasinet her

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 
    May 20, 2025

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene
    May 14, 2025

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.