Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Forurenser skal betale
    Miljø

    Forurenser skal betale

    Av Halfdan Carstensnovember 15, 2017
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Det aller meste av norsk olje (90 prosent) eksporteres. Derfor skjer de store utslippene fra norsk produksjon i utlandet.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    I en kronikk i Aftenposten 11. november prøver professorene Gunnar Kvåle og Hans Martin Seip å forklare hvorfor 2 miljøvernorganisasjoner har reist sak mot staten for brudd på Grunnlovens $112. Loven omhandler enhvers rett til et miljø som sikrer både god helse og ren natur for oss selv og framtidige generasjoner.
    Premisset deres er at klimaendringene som vi opplever er menneskeskapte, og at klimaendringene «fører til store skader på helse, levekår og miljø». Hele innlegget er en kanonade av påstander om alt det forferdelige som vil skje med kloden vår som følge av historisk høye CO2-utslipp og påfølgende global oppvarming, samt at norsk produksjon uten tvil (!) vil «medvirke til svært alvorlige miljø- og helseskader». Derfor må Norge slutte å lete etter olje og gass på norsk sokkel.
    Professorene har dessverre en alt for lettvint tilnærming til problematikken.
    I den norske forurensningsloven fra 1983 er det bærende prinsipp at det er «forurenser som betaler». Derfor er det alltid forurenser som har ansvaret for å begrense, overvåke og konsekvensutrede mulige forurensninger. Dette prinsippet er også bredt akseptert internasjonalt.
    De norske CO2-utslippene var i fjor 53,4 millioner tonn, mens utslippene fra oljevirksomheten (den som skyldes leting og produksjon) var 14,9 millioner tonn. Men det meste av utslippene fra den oljen vi produserer kommer når olje blir brukt – forbrent. Og forbrenningen skjer hovedsakelig utenfor landets grenser.
    Regnestykket er som følger: Norge produserte i fjor knapt to millioner fat olje per dag. Av dette brukte vi selv ca. 250 000 fat per dag. Vi eksporterte altså nesten 90 prosent av produksjonen. Det betyr at 90 prosent av utslippene fra forbrenning av norsk olje skjer i utlandet.
    Rundt regnet vil eksportert norsk olje medføre utslipp i størrelsesorden 300 millioner tonn. Noe som er betydelig høyere enn utslippene fra leting og produksjon her hjemme. Det i seg selv viser at det er galt å anklage den norske staten for at andre forbrenner norsk olje. Hvis noen skal straffes, må det i så fall være forbrukerne. De som forurenser skal betale.
    Det er heller ikke slik at verdens oljeforbruk vil minke om Norge slutter å produsere olje.
    Det er mer enn nok olje i verden, det var derfor prisene falt dramatisk i 2014, så andre land vil umiddelbart erstatte norsk produksjon hvis vi legger den ned. OPEC-landene vil juble fordi behovet for å redusere egen produksjon for å holde prisene oppe reduseres. Vi må være enige om at Norge ikke har noen som helst innflytelse på verdens samlede oljeforbruk, og derfor heller ikke på utslipp.

    «Struper vi tilgangen fra Norge, kommer andre til»
    Kristin Færøyvik, adm. dir. Lundin Norway, DN 15.11.17

    Men la oss si at Norge likevel sluttet å produsere olje og overlot til andre land å dekke forbruket. Konsekvensen vil da være at utslippene stiger. Norge produserer olje med lavere utslipp enn de fleste andre land. Norges produksjon gir bare halvparten så store CO2-utslipp som gjennomsnittet i verden. Dermed er det enkelt å snu saken på hodet. Jo mer vi produserer i Norge, jo lavere blir verdens utslipp. Men her vender dessverre motstanderne av norsk oljevirksomhet det døvet øret til.

    RELATERTE SAKER

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025

    Sherlock Holmes on Continental Rifting and Mid-Ocean Ridges

    april 25, 2025

    Hydrogen: Ikke gitt at grønt er best for miljøet

    april 22, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Lys on november 16, 2017 11:29

      Olje kan brukes til mye nyttig utenom forbrenning; forbruksvarer, vei/asfalt og byggevarer. Produkter som først slipper ut CO2 etter lang tid, ved destruering.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.