Gneis så lang øyet ser

Vi er ute etter navnet på en fjelltopp. Den er svært populær å bestige, men den passer kanskje ikke for dem som ikke er fjellvante, klyvingen de siste 100 meterne er bratt og luftig.

Vi er ute etter navnet på en fjelltopp. Den er svært populær å bestige, men den passer kanskje ikke for dem som ikke er fjellvante, klyvingen de siste 100 meterne er bratt og luftig. Men for alle dem som trosser høydeskrekken, venter belønningen i form av en formidabel utsikt over et alpint landskap med spisse tinder, grønne daler og blå fjorder. Dette er en bit av Nordryggen i all sin prakt.

Legg gjerne toppturen innom DNT-hytta på østsiden av toppen. Her venter moderne overnattingskår i selvbetjent hytte.

Geologiinteresserte vil legge merke til at berggrunnen i dette fjellmassivet kun består av gneis. Noen vil si grå og kjedelig. Men gå tett innpå, helst der den er vasket ren av rennende vann eller steder der den siste snøen ligger lenge (slik at det er kort vekstsesong for lav), så ser du at gneisen kan være et lite kunstverk med sine vakre former i grått, hvitt og svart.

Ved å heve blikket, kan vi beundre det spektakulære, alpine landskapet og konstatere at denne delen  av Nordryggen er svært forskjellig fra mange andre fjellheimer i landet, som for eksempel lengre øst,  der avrundete former dominerer.

Fjelltoppen ble besteget første gang rundt 1870 av lokale størrelser. Andregangsbestigningen var ved den engelske klatrepioneren William Cecil Slingsby i 1884.

Vet du hvor bildene er tatt? Kan du angi fjellheim og fjelltopp? Send e-post til postmaster@geo365.no så er du med i trekningen om et eksemplar av boka om vår nasjonalstein – larvikitt.

Vet du hvor bildet er tatt?

Kan du angi fjelltoppen der fotografen stod? Send e-post til postmaster@geo365.no så er du med i trekningen om et eksemplar av boka om vår nasjonalbergart larvikitt – Unik, vakker og ekslusiv.

Frist for å være med i konkurransen er 1. juli.

Vinneren

Svaret på oppgaven i GEO 03 var Besseggen i Jotunheimen. Blant en rekke riktige svar ble Unni Hagen, Multiconsult, trukket ut som vinner. Boka om Norges nasjonalstein er sendt i posten.

X