Gruve 7 er Norges siste operative kullgruve på Svalbard. Gruva skulle egentlig stenges allerede i 2023, men i 2022 ble det bestemt at driften skulle fortsette til 2025. Årsaken var blant annet høyere kullpriser og økt fokus på forsyningssikkerhet i kjølvannet av at Russland invaderte Ukraina.
I et debattinnlegg i Nordnorsk debatt, tar Torleif Nordbakk, styremedlem i LO i Tromsø, til orde for at gruvedriften bør videreføres av hensyn til suverenitet, miljøpolitikk, Norges posisjon i Arktis, i tillegg til tapte arbeidsplasser.
Nordbakk påpeker at en stengning kan føre til at rundt 70 gruvearbeidere mister jobben, som igjen gir ringvirkninger som kan føre til at 2-300 personer må flytte (Longyearbyen har rundt 2 500 innbyggere). Dette kan føre til at den norske andelen av befolkningen synker til 50 prosent og er ikke i tråd med Svalbardmeldingen og behovet for å styrke norsk tilstedeværelse.
Nordbakk påpeker dessuten at kullet – som har lav miljøpåvirkning og holder metallurgisk kvalitet – vil erstattes av andre, mer forurensende alternativer fra land som Kina og Colombia om det bortfaller.
Gruvedriften er en garantist for norsk tilstedeværelse i Arktis, skriver Nordbakk, og viser til uttalelser fra gruvearbeiderne om at redusert norsk aktivitet kan gi rom for økt internasjonal interesse i området, særlig fra land som Russland og Kina. Dessuten vil en nedstengning før til at norsk kompetanse går tapt, noe som er heldig om det på et senere tidspunkt skal gjenopptas gruvedrift på nye mineralforekomster.
Staten må støtte opp om videre drift av Gruve 7 inntil nye prosjekter kan etableres. Det vil ikke bare sikre arbeidsplasser og norsk tilstedeværelse, men også bidra til en bærekraftig løsning for Svalbard i fremtiden, skriver Torleif Nordbakk avslutningsvis.
Gruve 7 har vært i drift siden 1976. Det tas årlig ut om lag 100 000 tonn kull. Frem til høsten 2023 forsynte gruva også energiverket i Longyearbyen, som siden har gått over til diesel.
Gruvedriften i Svea og Lunckefjell ble besluttet avviklet i 2017, og området ble tilbakeført til naturen i fjor høst.