Så ble det avslag for SMA Nordland AS (i hovedsak eid av SMA Mineral AS), som ønsket driftskonsesjon for et dolomittbrudd nær E6 sør for Fauske.
Selskapet og styreleder Jan Normann Nilsen har brukt om lag ni år på saksbehandlingsprosessen, og tidligere delt sin frustrasjon over dette med geo365.no.
For reguleringsplanen for dolomittbruddet ble godkjent av Bodø kommune i 2014, mens Saltdal kommune godkjente reguleringsplanen for utskipningsstedet (Galten) tilbake i 2012.
Nilsen mente at SMA Nordland har fremstått som en useriøs aktør ovenfor Bodø kommune som følge av mangelen av fremdrift som igjen skyldes den lange saksbehandlingstiden.
– Bodø kommune trodde prosjektet var dødt fordi det var gått så lang tid, og de har sagt at de vil trekke tilbake reguleringen på sikt om det ikke skjer noe, sa styrelederen i 2022.
![](https://geo365.no/wp-content/uploads/2022/08/Figur-2-Kart.jpg)
Tror på sameksistens – vil klage på vedtaket
Men til sist kom altså avslaget fra Direktoratet for mineralforvaltning (DMF). Direktoratets nei til en driftskonsesjon begrunnes hovedsakelig med at området rundt det planlagte bruddet utgjør en viktig flyttlei.
Det opplyser nrk.no.
Nilsen uttaler til kringkasteren at SMA Nordland vil klage inn avslaget. Selskapet har nemlig tro på at reindrift og gruvedrift kan sameksistere gjennom samarbeid og dialog.
– Vi har en dialog med reinbeitedistriktet, og vi må ha en diskusjon med hvilke type avbøtende tiltak vi må ha for å ivareta reindrifta sin drift òg. Det mener vi er fullt mulig, sier styrelederen til nrk.no.
DMF opplyser imidlertid til NRK at de ikke har funnet grunnlag for at avbøtende tiltak kan veie opp for de negative konsekvensene i tilstrekkelig grad, men at selskapet uansett har rett til å klage på vedtaket.
Ifølge 2015-søknaden forventer SMA Nordland å totalt ta ut om lag 11 millioner m3 masse, og årlig uttak vil ligge mellom 17 500 – 140 500 m3 masse.
Dolomittforekomsten tilhører et mektig marmorbelte i Rognanformasjonen som igjen tilhører Kjøli dekkekompleks. Dolomitt er et industrielt råstoff som blant annet brukes til fremstilling av glass, ildfast stein og som fyllstoff. Det har også en anvendelse i jordbruk der det kan tilføre magnesium og kalsium, i tillegg til å redusere surhetsgraden i jordsmonnet.