Geokalender april 2025
Norsk Hydro gjennomførte omfattende geokjemisk prøvetaking i løsmasser over store deler av Svalbard fra 1985 i samarbeid med Store Norske. Dette ledet til det første funnet av gull på den arktiske øygruppa, og det ble klart at det er noen lokaliteter langs vestkysten av Svalbard nord for Isfjorden som utmerker seg. Én av disse lokalitetene er St. Jonsfjorden.
Store Norske Gull har gjennomført kartlegging i felt over mange sesonger, og i 2010 boret de drøyt 20 hull for å få en bedre forståelse av utbredelsen av den gullførende sonen. Prøvetaking har vist gullgehalter på opptil 55 gram per tonn.
Prøve fra St. Jonsfjorden. Foto: Morten Often
Gullet på Svalbard opptrer i vidt forskjellige bergarter enn kullet. Mens sistnevnte tilhører de «myke» sedimentære bergartene sentralt på Spitsbergen, opptrer gullet i det «harde» grunnfjellet i vest. Det er en del av det kenozoiske folde- og skyvebeltet, som er resultatet av komplekse jordskorpebevegelser, inkludert kollisjon og fjellkjededannelse.
Gullforekomster som opptrer i forbindelse med fjellkjededannelse omtales som orogent gull. Gullforekomsten ved St. Jonsfjorden har store geologiske likhetstrekk med Kittilä, Europas største gullgruve, som ligger nord i Finland.
GEO 2025 + kalender kan bestilles her