Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Harde fakta 2020 – tegn til optimisme
    Bergindustri

    Harde fakta 2020 – tegn til optimisme

    Av Njål Hagenseptember 15, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Markant økning i salgsverdi av metallisk malm og tydelig økning av investeringer i undersøkelsesarbeid.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Vi er veldig glade for å se at næringen som helhet har klart seg godt gjennom pandemiåret 2020, sier Randi Skirstad Grini, direktør for Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF).

    Randi Skirstad Grini, direktør for Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF). Foto: DMF

    Mineralstatistikken Harde fakta 2020 som nylig ble publisert, viser at har vært litt nedgang i innenlands omsetning av byggeråstoffer. Den viser også at det har vært sterk økning i salgsverdi av metallisk malm, og at det har vært en tydelig økning av investeringer i undersøkelsesarbeid.

    – Alt i alt ser det ut til at næringen ser på fremtiden med optimisme, mener Grini.

    Harde fakta er utarbeidet av DMF, og er basert på virksomhetenes årlige driftsrapportering. Mange hundre næringsaktører rapporterer produksjonsdata inn til direktoratet. I Harde fakta samler DMF årlig mye av kunnskapen for å sikre tilstrekkelig tilgang tilpasset forbrukstakten. Ifølge DMF blir statistikken stadig mer pålitelig.

    – Vi registrerer at den årlige driftsrapporteringen fra mineralprodusentene begynner å fungere godt. For å kunne forvalte mineralressursene i Norge til beste for samfunnet, er det en forutsetning at vi har god kunnskap om volumet som brukes, sier Randi Skirstad Grini.

    Nedgang i byggeråstoff

    Byggeråstoff (pukk, sand og grus) er sammen med naturstein den eneste mineralgruppen som produseres i alle fylker. Aller mest i Rogaland, etterfulgt av Viken. Disse to fylkene utgjør 44,4 prosent av all salgsverdi av byggeråstoff.

    Totalt ble det solgt 92 millioner tonn byggeråstoff i 2020, noe som er en nedgang på 6,3 prosent sammenlignet med 2019. Totalverdien for 2020 er på 7,012 milliarder kroner.

    Av salgsverdien i Rogaland er 65,2 prosent knyttet til eksport. Viken har derimot ingen utenlandsk eksport, men er en viktig byggeråstoffkilde for Oslo. Totalt sett går 29,5 prosent av solgte tonn til eksport. Rogaland og Vestland står for 91,7 prosent av samlet solgte tonn som går til eksport.

    Viken er fylket som selger flest tonn til innenlandsmarkedet, etterfulgt av Innlandet, Rogaland og Trøndelag.

    Byggeråstoff. Foto: Njål Hagen

    Industrimineral øker  

    Industrimineral produseres i samtlige fylker utenom Oslo. Troms og Finnmark har den største salgsverdien, etterfulgt av Nordland og Møre og Romsdal. Til sammen står disse tre fylkene for 79,7 prosent av salgsverdien.

    Totalt ble det solgt 8,9 millioner tonn industrimineral i 2020. Det er en nedgang på 2,8 prosent sammenlignet med 2019.

    Eksport utgjør 55,1 prosent av samlet salgsverdi, eksporten domineres av Troms og Finnmark og Møre og Romsdal.

    Olivin. Foto: NGU

    I Norge var det i 2020 produksjon av dolomitt, feltspat, grafitt, kalkstein, kvarts/kvartsitt, nefelinsyenitt, apatitt og olivin.

    Det ble solgt industrimineral for 1,615 milliarder kroner i 2020, noe som er en prisjustert økning på 5,6 prosent sammenlignet med 2019.

    To produsenter av metallisk malm

    Metallisk malm blir tilnærmet utelukkende produsert i Rogaland og Nordland, og produksjonen går hovedsakelig til eksport. Det er også noe produksjon i Viken, Agder og Vestland, men dette er i relativt liten skala.

    I 2020 var det kun Rana Gruber AS og Titania AS som hadde kontinuerlig produksjon av metallisk malm i Norge. Disse to utgjorde tilnærmet alt av salg og produksjon. I tillegg er det delt ut driftskonsesjon til tre nye gruveprosjekter etter at mineralloven trådte i kraft i 2010. Dette er Nussir kobbergruve, Engebøprosjektet og gjenåpning av Sydvaranger gruve. Ingen av disse prosjektene ble satt i produksjon i 2020.

    Titania. Foto: Njål Hagen

    Det ble solgt 2,2 millioner tonn metallisk malm i 2020, dette er omtrent samme nivå som de fire foregående årene.

    Det ble solgt metallisk malm for 2,292 milliarder kroner i 2020, mesteparten av dette var eksport. Prisjustert er dette en økning på 22,3 prosent sammenlignet med 2019.

    Naturstein i alle fylker

    Det er i Vestfold og Telemark salget av naturstein er størst, med 54,5 prosent av samlet salgsverdi. Vestfold og Telemark står alene for 89,5 prosent av all eksportverdi. I innenlandsmarkedet er det Trøndelag som er det største fylket, etterfulgt av Vestland og Troms og Finnmark.

    Det ble i 2020 solgt 883 000 tonn naturstein, noe som er en nedgang på 10,9 prosent i forhold til 2019.

    Det ble solgt naturstein for en verdi av 993 millioner kroner i 2020. Prisjustert er dette en økning på 4,9 prosent sammenlignet med 2019.

    Lundhs. Foto: Njål Hagen

    Leting og undersøkelser

    Norge var belagt med 778 bergretter per 31. desember 2020, fordelt på 615 undersøkelsesretter og 163 utvinningsretter. DMF tildelte 264 nye undersøkelsesretter i 2020, dette er 47 flere enn i 2019. Ingen utvinningsretter ble tildelt.

    Virksomheter med pågående drift gjennomførte undersøkelsesarbeider for 33 millioner kroner i 2020. Dette er en nedgang på 19 millioner kroner fra 2019. Fem uttak brukte over 1 million kroner på undersøkelsesarbeider i 2020. I 2019 var dette antallet 14.

    Privatfinansierte undersøkelser fra områder uten pågående drift er ikke en del av den lovpålagte rapporteringen til DMF, og rapporteres på frivillig basis fra rettighetshaverne. 82 prosent av de norske rettighetshaverne og 52 prosent av de utenlandske rettighetshaverne har likevel rapportert. De reelle tallene antas derfor å være noe høyere.

    En fjerdedel av de som har svart har rapportert at de har hatt kostnader knyttet til undersøkelsesarbeider i 2020. Privatfinansierte undersøkelser i områder uten pågående drift var 91 millioner kroner. Dette er mer enn tre ganger så mye som ble brukt i 2019. Norske rettighetshavere står for 81 millioner kroner av disse.

    Undersøkelser og kartlegginger i offentlig regi

    Undersøkelsesaktivitet finansiert av det offentlige kommer i tillegg, og utføres i hovedsak av NGU. Kostnader knyttet til NGUs geologiske kartlegging på land var i overkant av 66 millioner kroner i 2020. Det omfatter alle aktiviteter fra generell geologisk og geofysisk kartlegging av Norges geologi til direkte ressurskartlegging. Av dette utgjør 38 millioner kroner kartlegging av mineralressurser og 28 millioner kroner annen generell kartlegging av berggrunn og løsmasser. I tillegg har fylker og kommuner bekostet 3,5 millioner kroner til ressurskartlegging i 2020. (Kilde: Harde fakta 2020)

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.