Hans Majestet Kongen har utnevnt seniorgeolog Harald Brekke til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.
Harald Brekke får utmerkelsen for sin innsats innen geologi og kontinentalsokkelforvaltning.
Det melder Det norske kongehuset.
– Jeg ble litt overrasket, ja. En fredag i juni fikk jeg en telefon fra Statsforvalteren i Agder. Hun informerte meg om at Utenriksdepartementet har foreslått dette. Jeg tar det som en fin anerkjennelse på det arbeidet jeg har gjort, sier OD-geologen.
Oljedirektoratet skriver at Brekke får ordenen for sitt langvarige arbeid med å etablere norsk og andre kontinentalsoklers yttergrenser, samt for sin innsats for å etablere internasjonalt regelverk for havbunnsmineraler.
– Jeg var med i FNs Kontinentalsokkelkommisjon i 15 år og der bidro jeg til å etablere yttergrenser på kontinentalsokler rundt om i verden, i tillegg til å jobbe mye med den norske sokkelen her hjemme, forklarer den kommende ridderen.
For å etablere nye yttergrenser, sier Havrettskonvensjonen at et land kan ha grenser på sokkelen utenfor 200 nautiske mil – men da på visse betingelser; topografisk og/eller geologisk. Og disse må kartlegges, skriver Oljedirektoratet.
Norsk kontinentalsokkel måler totalt 2 652 474 kvadratkilometer. Vi har også areal utenfor 200 nautiske mils grensen, 419 014 kvadratkilometer (248 231 km2 her i nord og 170 783 km2 rundt Bouvetøya). Dette er resultater av arbeidet.
Fastlands-Norge er til sammenligning 323 808 kvadratkilometer. Norge består altså først og fremst av havområder.
Harald Brekke har også deltatt i Den internasjonale havbunnsmyndigheten (ISA), der han blant annet har ledet Den juridiske og tekniske kommisjon som jobber med regelverk vedrørende havbunnsmineraler.
I 2022 overtok OD-kollega Sissel Eriksen Brekkes posisjon, og Brekke ble valgt inn i kommisjonen for kontinentalsokkelens yttergrense (Commission on the limits of the continental shelf, CLCS) for fem år.
Resultatet av Brekkes arbeid vil få innvirkning på regelverket som utvikles for norsk sokkel.
Dekorasjonen vil bli overrakt ved et arrangement på Boen gård i Kristiansand tirsdag 12. september 2023.
ISA er opprettet under FNs Havrettskonvensjon for å forvalte ressursene i de internasjonale havbunnsområdene på vegne av menneskeheten. ISA har 167 medlemsland, deriblant Norge. ISAs juridiske og tekniske kommisjon (LTC) er ISAs ekspertorgan for tildeling og oppfølging av lete- og utvinningstillatelser for havbunnsmineraler i internasjonale dypvannsområder.