«Overraskende og bemerkelsesverdig».
Slik omtalte styreleder Ståle Rodahl utsettelsen av den første planlagte konsesjonsrunden for havbunnsmineraler da han la frem kvartalsrapporten til leteselskapet Green Minerals.
Utsettelsen kom som et resultat av regjeringens statsbudsjettsforhandlinger med SV i desember. Det var opprinnelig ventet at de første lisensene skulle tildeles private selskaper i første halvår av 2025.
geo365.no: Kunnskap er den tapende part
For Green Minerals betyr dette at de må ta høyde for (minst) ett ekstra år uten inntekter, og har som følge av det tatt grep for å kutte kostnadene kraftig samtidig som de henter inn friske midler fra eierne.
Selskapet tror like fullt at konsesjonsrunden vil gjenopptas i fjerde kvartal i år, med tildeling av de første lisensene i andre kvartal 2026.
Rodahl påpekte ironien i at statsbudsjettforhandlingene ledet til at konsesjonsrunden ble stanset, samtidig som regjeringen i det samme budsjettet har satt av et rekordhøyt beløp til videre kartleggingsarbeid i dyphavet for det inneværende året.
Styrelederen mente at disse midlene indirekte vil gagne selskapet da letedataene som vil komme ut at årets aktiviteter i statlig regi kan innlemmes i Green Minerals’ egne modeller.
Green Minerals estimerer verdien av de innsamlede letedataene fra Sokkeldirektoratet og universitetene til 50 millioner amerikanske dollar. Ved årsslutt kan beløpet dermed være ca. 65 millioner USD.
Rodahl omtalte ressursene som opptrer langs spredningsryggen som av verdensklasse, med henvisning til de høye gehaltene og Sokkeldirektoratets ressursestimat som forteller oss at sulfidforekomstene kan dekke verdens etterspørsel etter visse metaller for opptil flere år.
En prospektiv høyde
For eksempel mener Sokkeldirektoratet at sulfidene kan inneholde 38 millioner tonn kobber. Det tilsvarer neste to år av den globale produksjonen av det røde metallet.
Styrelederen trakk frem enkelte forekomster langs Mohnsryggen som Green Minerals regner som spesielt interessante. Dette inkluderer Deep Insight og Grøntua, funnet i henholdsvis 2023 og 2024. Begge funnene ligger på den samme høyden sentralt på Mohnsryggen, og Green Minerals mener de bekrefter teorien om at sulfidforekomster kan opptre i klynger.
Ifølge data som selskapet har fått tilgang til, måler Deep Insight-forekomsten 300 ganger 300 meter, med en høyde på 150 meter. Det er påvist kobbergehalter på opptil 13 prosent, med 5 prosent kobber i gjennomsnitt over en sone på 1 meter.
geo365.no: Påtraff en mineralforekomst – utilsiktet
Ett prosent av verdens kobberproduksjon
Green Minerals har tidligere gjennomført en konseptstudie for et operativt gruvesystem basert på utvinning av sulfider og dessuten demonstrert at marin sulfidmalm kan blandes med malmer fra gruver på land i eksisterende prosessanlegg.

Gitt at en ny konsesjonsrunde vil finne sted i 2026, tror selskapet at det kan starte pilotproduksjon i norske havområder i 2030. Ambisjonen er å realisere et gruvesystem som årlig kan utvinne 1,5 millioner tonn malm.
– Med malmgehalter på 5 prosent blir dette 75 000 tonn kobber per år. Med dagens kobberpriser gir dette et driftsresultat på 150 – 200 millioner USD, fremholdt Rodahl.
Rodahl la imidlertid til at dette var tall basert på ett operativt gruvesystem, men at det ikke finnes noen hindringer for å drive flere systemer i parallell, så lenge Green Minerals har tilgang til kapital.
– Om vi for eksempel kjører tre gruvesystemer, kan selskapet ha ett prosent av verdens kobberproduksjon.
Styrelederen påpekte at infrastrukturen for utvinning i dyphavet kan realiseres langt raskere enn tiden det tar å bygge en ny kobbergruve på land, henholdsvis 3 – 4 år mot 12 – 15 år.
Green Minerals er det eneste norske marine mineralselskapet – og kun ett av to globalt – som er børsnotert. Foruten ambisjonen om å sikre seg lisenser for sulfidforekomster på norsk utvidet sokkel, har selskapet også interesser i Stillehavet. Green Minerals er først og fremst et leteselskap, men har uttalt sine ambisjoner om å være involvert i alle ledd av en verdikjede for dyphavsmineraler.
Fra og med 1. januar har selskapet en ny administrerende direktør. Øivind Dahl-Stamnes har tatt over stillingen fra Ståle Monstad. Dahl-Stamnes har 36 års erfaring fra petroleumsbransjen og har hatt ledende stillinger i Equinor og Exxon i mer enn 15 år.
Rapporten for fjerde kvartal 2024 finner du her
Deep Sea Minerals 2025
Bergen
April 1-3, 2025