Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Hva skal vi leve av?
    Bergindustri

    Hva skal vi leve av?

    Av Guest Authorjuli 3, 2016
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Solen er i ferd med å gå ned for den villeste vekstperioden i norsk økonomi. Oljeprisen er en skygge av seg selv, og industrien sliter.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Tusenvis ser etter ny jobb. Mange spør om hva vi skal leve av etter oljen.
    Svarene spriker, og få av alternativene ser tilsynelatende ut til å ha potensial til å dekke opp for de 344 milliardene petroleumsindustrien bidrar med i året. E24 skrev at øl er den nye oljen, i lys av Den Norske Mannens tiltagende hjemmebrygging. Dessverre må man selge mer enn 20 milliarder halvlitere med mikrobrygget øl for å dekke provenyet olje og gass bidrar med.
    Heldigvis er «etter oljen-spørsmålet» irrelevant. Behovet for olje og gass vil være stort i overskuelig fremtid, og selv norsk offshoreolje vil være lønnsom med dagens priser, selv om konkurransen fra amerikansk skiferolje og global priskrig med geopolitiske overtoner forstyrrer bildet. Spørsmålet er snarere hva vi skal leve av i tillegg til oljen.
    Svarene som tilbys har mest preg av slagord. Utspill som Erna Solbergs «kunnskap er den nye oljen» er mer egnet til å forvirre enn å oppklare. Det en massiv devaluering av en petroleumsbransje som mildt sagt er kunnskapsbasert.
    Solberg har imidlertid rett i at kunnskap og kompetanse må være bærebjelker i framtidens industriutvikling. Norge vil aldri bli et lavkostland. Vi må se på hva vi har; naturressurser andre bare kan drømme om, en svært kompetent arbeidsstokk og en fornuftig, langsiktig forvaltning. Det er ingen dårlig kombinasjon. Vi omgir oss med naturressurser på alle kanter: energi, fiskeri og havbruk, olje, gass og mineraler. Det er, og vil være, vår største mulighet til å møte framtiden med optimistisk mine.
    Også bergindustrien har fått merke de lave råvareprisene. Sydvaranger Gruve gikk konkurs. Selv om bedriften er kjøpt opp er det svært uvisst når den kommer i gang igjen. Rana Gruber, Titania og Store Norske har alle måttet gjøre ulike tiltak for å sikre driften.
    Imidlertid står det bedre til andre steder. Ikke minst nyter mange av Norsk Bergindustris medlemsbedrifter godt av en svært fordelaktig kronekurs. Det styrker lønnsomheten for de eksporterende bedriftene, og er et godt forsvar mot fallende råvarepriser. I tillegg har det vært gode tider for så vel naturstein, industrimineraler og byggeråstoffer. Krisen i norsk økonomi rammer skjevt, også i bergindustrien. Noen omsetter som aldri før, mens andre sliter for å holde hjulene i gang.
    Da vi spurte medlemmene om hva de anser som de største utfordringene bedriften deres står overfor, var det tydelig at de opererer i ulike markeder. Flest anser lave priser og etterspørsel som største utfordring, mens noen plasser bak er mangel på nok tilgjengelig kompetent arbeidskraft.
    Vi vet ikke hvilke råstoffer nye vaner og ny teknologi vil kreve. Men vi vet at behovet for mineralske råstoffer vil være stort, for både byggeråstoffer, malm og industrimineraler. Noe av det mest spennende med bergindustrien er nettopp at vi vet at behovet for mineralske råstoffer er nær sagt uendelig, men ikke hvilke muligheter som vil by seg rundt neste hjørne. Det beste vi og myndighetene kan gjøre er å legge til rette for en forutsigbar, markedsstyrt utvikling.
    Kanskje er det på tide å minne om da sentralbanksjef og Stabæk-supporter Øystein Olsen avsluttet sin første årstale med følgende bevingede ord: «Konjunkturer og fremtidstro kan snu raskt og når vi minst venter det. Vanskelige tider avløses av gode. Alltid. Uansett».

    Skrevet av Olav Hallset

    RELATERTE SAKER

    Ny giv for Nussir

    mai 13, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene
    May 14, 2025

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Oppnådde gjev status
    May 06, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.