Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » – Ikke utnyttet godt nok
    Anlegg og infrastruktur

    – Ikke utnyttet godt nok

    Av Ronny Setsåjanuar 24, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Høye strømpriser gir fornyet interesse for geotermisk energi. Grunnvarme kan erstatte 20 prosent av norsk kraftproduksjon til kjøle- og varmebehov, mener førsteamanuensis ved NTNU.

    SESONGLAGRING AV VARME: Bildet viser seriekoblede grunne brønner ved Fjell skole i Drammen. Varmen tilføres i midten og kollektorvæsken kjøles av når den sirkulerer ut mot ytterkanten av brønnparken. Foto: Randi K. Ramstad / Båsum Boring

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Potensialet for grunnvarme i Norge er høyt. Vi kan dekke alt kjøle- og varmebehov med det. Vi har beregnet at vi kan erstatte tilsvarende 33 TWh med strøm med grunnvarme.

    Randi Kalskin Ramstad. Foto: NTNU

    Det sier Randi Kalskin Ramstad, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU til nrk.no.

    33 TWh tilsvarer 20 prosent av norsk kraftproduksjon.

    Ramstad, som også er rådgiver ved Asplan Viak, mener varmen under føttene våre har vært lite utnyttet fordi vi har hatt for lave strømpriser i Norge.

    Forholdene i Norge ligger ikke til rette for kraftproduksjon basert på geotermisk energi. Den enkle årsaken er at tilstrekkelig høy varme ligger svært dypt under fastlandet – den geotermiske gradienten er lav sammenliknet med mange andre land på kontinentet og Island.

    Geoforskning.no: Går dypere og varmere

    Utnyttelse av grunn geotermisk varme er imidlertid fullt mulig – og lønnsomt – i Norge. Denne varmen benyttes til oppvarming i de kjølige månedene i året, og kan videre brukes til kjølebehov om sommeren.

    I Norge finnes det noen få, større prosjekter knyttet til utnyttelse av geotermisk varme, blant annet ved flere av landets største sykehus og en rekke kjøpesentre, næringsbygg og skoler.

    De dypeste geotermiske brønnene er ved Gardermoen lufthavn der to 1 500 meter dype brønner bidrar med å holde rusegropa isfri gjennom vinteren.

    Totalt finnes det om lag 60 000 registrerte geotermiske varmepumpeanlegg i Norge, de fleste tilknyttet eneboliger.

    Geoforskning.no: Med grunnen som energikilde (og -lager)

    Mange av de små og større anleggene i Norge har også mulighet til å hente opp varme om vinteren og kulde om sommeren. Grunnen kan brukes som en «termos».

    Ramstad forteller videre til nrk.no at det norske grunnfjellet består av granitt og gneis, som er perfekte til å lagre varme på gjennom et geotermoskonsept.

    Ett slikt konsept som nylig ble realisert, ligger under Fjell skole i Drammen. Geotermosen består av 100 seriekoblede grunne brønner med en dybde på 50 meter som er organisert i en sirkel med en diameter på 40 meter.

    Om sommeren blir «termosen» tilført varme fra 1 000 m2 solceller som er koblet til en CO2-varmepumpe, samt mindre mengder energi fra solfangere, tørrkjølere og fra kjøling av bygg.

    Til tross for noe forventet varmetap, skal geotermosen være i stand til å levere hele byggets varmebehov i vinterhalvåret (350 MWh).

    Et liknende konsept har også blitt foreslått på Svalbard.

    Kartet viser temperaturen i Europa på fem kilometers dyp. Lave temperaturer i dypet i Norge gjør det vanskelig å produsere kraft basert på geotermisk energi. Kartografi: GeoELEC Graphical Information Systems / EU Science Hub

    – Hvis vi varmer opp husene uten bruk av strøm kan vi bruke strømmen til noe annet. Vi kan lade biler og ferger, eller bruke den på industri. Vi slipper å bygge ut kraft, både vind og vannkraft, fortsetter Ramstad til nrk.no.

    Ingrid Helene Magnussen, senioringeniør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), sier i samme sak at NVE er positive til økt bruk av grunnvarme, men påpeker at det realistiske potensialet er lavere enn det teoretiske av tekniske årsaker i tillegg til at det er kostbart.

    Ruben Mjelde Oddekalv i Norges Miljøvernforbund sier til nrk.no at de er «veldig for dette, og ser ingen store motargumenter». Oddekalv anerkjenner at investeringene i et anlegg med brønn og varmepumpe kan være dyrt, men påpeker at det finnes flere støtteordninger som folk kan benytte seg av.

    I helårsutgaven av GEO 2022 som utgis i slutten av januar, kan du blant annet lese om hvordan det norske selskapet Geothermal Energy Nordic (GTML) vil bidra til å øke utnyttelsen av norsk grunnvarme.

    Med teknologi og kompetanse fra olje- og gassbransjen, har selskapet satt seg fore å bore dype og mer effektive brønner.

    Bestill ditt eksemplar av GEO 2022 her

    RELATERTE SAKER

    Manglende helhetlig kontroll

    mai 9, 2025

    Veien til bedre masseforvaltning

    mars 24, 2025

    Anbefaler sikringstiltak

    mars 17, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.