Sveriges geologiske undersøkelse (SGU) relanserer et gammelt konsept – Mineraljakten.
Målet er å få privatpersoner til å hjelpe til med å finne nye potensielle forekomster av kritiske og strategiske mineraler.
Mineraljakten er et ledd i arbeidet med å øke Sveriges og EUs selvforsyning av de råmaterialene som kreves i det grønne skiftet.
Konseptet ble først gjennomført i 1967 i Norrbotten helt nord i Sverige. Siden spredte det seg gradvis sørover, og da Mineraljakten ble avholdt for siste gang i 2014, var hele landet involvert.
Mineraljakten kan sies å ha vært en suksess i de foregående årene, der flere nye, frem til da ukjente, mineralforekomster ble identifisert. SGU-direktør Anneli Wirtén trekker frem et litiumfunn i Bergby i 2006 som et eksempel.
De mest interessante tipsene blir belønnet med pengepremier. I 2014 gikk førstepremien på 50 000 kroner til Kari Mäkitalo for et kobber- og gullfunn like nord for Kiruna. De øvrige prisvinnerne bidro med prøver fra områder som viser interessante gehalter av kobber, gull og sølv. Totalt fikk 22 personer priser i 2014.
Som en bonus påpeker SGU at konseptet har vært med på å spre geologisk kunnskap, og at interessen de siste årene frem til 2014 var økende.
Til tross for at erfarne geologer som jobber i leteselskaper har tilgang på mer data, bedre verktøy og større budsjetter enn allmennheten, har Mineraljakten vist at også privatpersoner kan utgjøre et solid bidrag i jakten på vårt nabolands fremtidige mineralprosjekter.
– Allmennhetens innsats for å finne områder der det kan være verdifulle mineraler skal ikke undervurderes. Tidligere funn i Mineraljakten har ofte blitt gjort i ikke-prospekterte områder som selskapene har valgt bort til fordel for mer kartlagte områder, sier Kaj Lax, leder i SGUs avdeling for mineralressurser.
Konseptet relanseres etter at regjeringen har tildelt nye midler til formålet: tre millioner svenske kroner i 2024 med mulighet for videreføring i 2025 og 2026. Wirtén håper Mineraljakten i den kommende perioden blir suksessfull slik at regjeringen fortsetter satsningen også etter 2026. Konseptet skal opp til vurdering i mars 2027.
Kanskje burde også Mineraljakten innføres i Norge? Vi oppfordrer Norges geologiske undersøkelse til å ta en prat med sine svenske kolleger for å høste av erfaringene de har gjort seg så langt!
Ut å jakte mineralforekomster?
SGU har publisert en håndbok for mineraljegere som lettfattelig forklarer hvor man bør lete: