Også vårt naboland Sverige kan bli en fremtidig produsent av marine mineraler. I Bottenvika mellom Sverige og Finland er det anslått at det kan finnes 20 millioner tonn av jern- og manganrike noduler på havbunnen.
Svenske Scandinavian Ocean Minerals (SOM) har siden 2020 jobbet for å kartlegge disse nodulene og utvikle konsepter for skånsom utvinning av dem.
I høst ble selskapet tildelt tillatelse av Sveriges geologiske undersøkelse til å starte leteaktiviteter i to nye områder i Bottenvika, den nordligste delen av Østersjøen.
I oktober gjennomførte de et toukers tokt der hovedformålet var prøvetaking. Dette ble gjort sammen med Sweco. Parallelt med dette har Stockholms universitet drevet forskning på økosystemene i Bottenvika.
Selskapet har som mål å starte utvinning av nodulene, som de mener vil spille en viktig rolle for Sveriges og EUs mål om å redusere avhengigheten av import av kritiske mineraler og metaller.
SOM opplyser at nodulene inneholder mangan, jern, silisium, fosfor og en rekke grunnstoffer som kan inngå i blant annet elektroniske og medisinske produkter.
De innsamlede dataene fra toktet i oktober skal legge grunnlaget for en miljøkonsekvensanalyse, som vil utgjøre en del av søknaden som SOM skal sende til myndighetene i 2025.
Selskapet opplyser at 60 av de 80 undersøkte kvadratkilometrene hadde god tilstedeværelse av noduler, på linje med tidligere estimater.
Selskapet mener at utvinning av noduler kan gjennomføres med begrenset miljøpåvirkning. Eksempelvis skriver SOM at miljøet allerede er godt kartlagt i Bottenvika, slik at mulige konsekvenser ved utvinning bedre kan forutsees, sammenliknet med operasjoner i dyphavet, der miljøet generelt er dårligere kjent.
De vektlegger dessuten at dybden i de aktuelle områdene, 60 – 120 meter, gjør prosjektet mer teknologisk gjennomførbart enn nodulutvinning i dyphavet, som må skje på flere tusen meters dyp.
Østersjøen er rammet av overgjødsling og begrenset oksygeninnhold. Selskapet viser til en studie fra 2011 som indikerer at nodulene over tid kan løse seg opp som følge av forsuring av sjøvannet. Dette kan føre til at 240 000 tonn fosfor som er bundet opp i nodulene, slippes ut. Østersjøen tilføres per i dag om lag 30 000 tonn fosfor fra land. Ved å hente opp de fosforholdige nodulene, mener de at fosfortilgangen og problemet med overgjødsling kan begrenses.
Deep Sea Minerals 2025
Bergen
April 1-3, 2025