SSAB har produsert det som skal være verdens første fossilfrie stål av jern fra LKAB og levert til Volvo Group. Ifølge en melding fra LKAB er prøveleveransen et viktig skritt på veien mot en helt fossilfri verdikjede for jern- og stålproduksjon, og en milepæl i HYBRIT-samarbeidet mellom SSAB, LKAB og Vattenfall.
– Det er en avgjørende milepæl og et viktig skritt mot å skape en helt fossilfri verdikjede fra gruve til ferdig stål. Vi har nå vist at det er mulig, og reisen fortsetter. Ved å industrialisere teknologien i fremtiden og gå over til produksjon av direkte redusert jern (DRI) i industriell skala, gjør vi stålindustrien i stand til å tilpasse seg. Dette er det største vi kan gjøre sammen for klimaet, sier Jan Moström, konsernsjef i LKAB.

Fossilfri produksjon av pellets
SSAB, LKAB og Vattenfall skapte Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology (HYBRIT) i 2016 med mål om å utvikle en teknologi for fossilfri jern- og stålproduksjon. I juni 2021 kunne de tre selskapene vise frem verdens første DRI produsert i HYBRITs pilotanlegg i Luleå. Dette har siden blitt brukt til å produsere det første fossilfrie stålet.
– Det første fossilfrie stålet i verden er ikke bare et gjennombrudd for SSAB, det er et bevis på at det er mulig å endre og redusere klimafotavtrykket til stålindustrien globalt. Vi håper at dette kan inspirere andre til også å ønske å øke tempoet i den grønne overgangen, sier Martin Lindqvist, konsernsjef i SSAB.

Fossilfri jern- og stålproduksjon starter i gruven, og målet har vært å utvikle fossilfrie pellets. Dette har krevd endring av oppvarmingsteknologi i prosessprosessen. Forsøk ble gjort i LKABs pelletsanlegg i Malmberget i 2020-2021. Her ble en spesiell tank for bioolje og tilhørende rørsystemer montert, og høsten 2020 ble det gjort vellykkede forsøk på å produsere jernmalmpellets med fossilfritt drivstoff.
På konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals 2021 20. – 21. oktober i Bergen blir de viktigste utfordringene og mulighetene ved leting etter dyphavsmineraler diskutert av verdens fremste eksperter innen en rekke fagområder. Konferansen tar også opp andre aspekter ved dyphavsmineraler, så som dannelsen av dyphavsavsetninger, karakterisering av forekomster, behovet for kritiske mineraler og – ikke minst – hvordan leting og utvinning kan påvirke miljøet. Flere selskaper som har vist interesse for å være med i den aller første konsesjonsrunden vil også presentere sine tanker og ideer om utforskningen av dyphavet.
På markedet i 2026
Som en del av HYBRIT-konseptet, ble det også utført eksperimenter med andre alternative oppvarmingsteknikker, som for eksempel forbrenning av hydrogen og elektrisk oppvarming. Eksperimenter med direkte reduksjon av jernmalmpellets med hydrogen ved pilotanlegget i Luleå ble startet våren 2021. Anlegget har en direkte reduksjonsreaktor der reduksjonen finner sted og en rekke elektrolysører for produksjon av hydrogen med fossilfri elektrisitet.

Direkte reduksjon betyr at jernmalm, som hovedsakelig består av forskjellige jernoksider, reduseres til et porøst, fast produkt av rent metallisk jern ved temperaturer under jernets smeltepunkt. Reduksjonen betyr at oksygenet fjernes fra jernmalmen, noe som er en forutsetning for stålproduksjon. I en tradisjonell prosess gjøres dette ved hjelp av kull eller koks, mens i HYBRIT-prosessen gjøres reduksjonen med fossilfritt hydrogen.
I HYBRIT-prosessen brukes vann og fossilfri elektrisitet til å lage hydrogengassen. Når hydrogen reagerer med jernoksid, dannes det vann i stedet for karbondioksid. Vannet kan deretter gjenbrukes for elektrolyse i hydrogenproduksjon.
Allerede i 2026 er målet for samarbeidspartnerne å levere fossilfritt stål til markedet, og demonstrere teknologien i industriell skala. Ifølge SSAB har de ved hjelp av HYBRIT-teknologi potensial til å redusere Sveriges totale karbondioksidutslipp med omtrent ti prosent og Finlands med om lag syv prosent.

HYBRIT-prosjekt
HYBRIT-initiativet ble startet i 2016 av de tre eierne SSAB, LKAB og Vattenfall.
Med HYBRIT-initiativet har SSAB, LKAB og Vattenfall til hensikt å skape en helt fossilfri verdikjede fra gruve til ferdig stål, med fossilfrie pellets, fossilfri elektrisitet og hydrogen.
Pilotanlegget for testproduksjon av direkte redusert jern (DRI) i Luleå ble satt i drift 31. august 2020.
I mars 2021 ble Gällivare valgt som stedet for det planlagte demonstrasjonsanlegget for produksjon av fossilfri DRI i industriell skala. DRI brukes til å lage stål i neste trinn.
I mai 2021 begynte HYBRIT å bygge et hydrogenlager i forbindelse med pilotanlegget for direkte reduksjon i Luleå.
HYBRIT Development er et forsknings- og teknologiutviklingsselskap som skal levere løsninger til anleggene. Teknologiutvikling skjer i nært samarbeid med eierbedriftene.
Initiativet har potensial til å redusere karbondioksidutslipp med ti prosent i Sverige og syv prosent i Finland. Stålindustrien i verden står i dag for syv prosent av de totale globale karbondioksidutslippene.
Fossilfri jern- og stålproduksjon med HYBRIT-teknologi, som tilsvarer dagens produksjonsnivå for SSAB, vil kreve cirka 15TWh per år. Dette forutsetter raskere og mer forutsigbare tillatelsesprosesser for utvidelse av Sveriges strømnett og strømproduksjon. Kilde: LKAB