Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) har samarbeidet med Norges geologiske undersøkelser (NGU) om Trøndelags første ressursregnskap på 30 år.
I rapporten «Ressursregnskap for byggeråstoffer Trøndelag 2018», som nylig ble publisert, framgår det at flere av kommunene i Trøndelag vil få knapphet på grus i nær framtid.
Langsiktig planlegging

– I områder der forbruket er høyt kan det bli lokal mangel på grusressurser i tilgjengelig avstand. Det er viktig at kommunene og fylket vurderer behovet for å sette i gang planprosesser for å sikre framtidig tilgang på ressurser, heter det i rapporten.
NGU og DMF understreker i rapporten at også miljøkostnadene knyttet til transport av byggeråstoffer er betydelige, særlig på grunn av utslipp av CO2, men også med tanke på støv, støy og slitasje på transportveier.
– I et regionalt perspektiv er det viktig med en langsiktig planlegging av nye massetak for å sikre at framtidige uttaksområder ligger nært forbruksstedet, fastslås det i rapporten, som er en bestilling fra Trøndelag fylkeskommune.
Faktabasert kunnskapsgrunnlag
Det ble solgt 8,7 millioner tonn pukk og 1,8 millioner tonn grus i Trøndelag i 2018. Mesteparten ble brukt i Trøndelag, men 450.000 tonn ble eksportert til Sverige og Island, eller til andre fylker.
Siden 1988 har uttaket og forbruket av pukk, eller knust fjell, blitt tredoblet, mens grusomsetningen er redusert med nesten 40 prosent.

Over 50 prosent av trøndersk grus er brukt som tilslagsmateriale til betong, mens pukk hovedsakelig blir brukt til veiformål.
Direktørene Randi Skirstad Grini i DMF og May Britt Myhr ved NGU, påpeker at det nå er 30 år siden forrige ressursregnskap i fylket ble laget.
– Det er klokt av fylkeskommunen at de har bestilt rapporten. Samfunnet har et økende behov for mineralressurser, både ved utbygging av infrastruktur og ved overgangen til et grønnere samfunn. Vi trenger et faktabasert kunnskapsgrunnlag for å sikre en god og bærekraftig forvaltning av geologiske ressurser. Vi må vite hva vi tar ut, hvor det blir tatt ut og hvor det brukes, samtidig som vi må sørge for at viktige framtidige mineralressurser ikke blir bygget ned, sier Grini og Myhr.
Viktig å sikre forekomster
I rapporten oppsummeres det med at det er stor usikkerhet i det å prognosere levetiden for grusforekomster. Hvilke areal som i fremtiden vil være tilgjengelig for uttaksvirksomhet, og størrelsen på produksjonen fra år til år påvirker levetiden. Det fremheves at det er spesielt viktig å sikre forekomster der det i dag er uttaksvirksomhet, og som har gjenværende reserver, blant annet med hensynssoner. Dette for å unngå mulig konflikt med annen arealbruk i nærområdet.
Byggeråstoff:
Byggeråstoff deles gjerne inn i kategoriene naturstein, pukk, sand og grus.
Naturstein er betegnelsen på stein som kan sages, spaltes eller hugges til bruk i bygninger, monumenter og utearealer. Naturstein inndeles i blokkstein, skifer og murestein.
Pukk og grus brukes til bygge- og anleggsformål, som for eksempel veier, asfalt og betong. Råstoffene tas ut fra fjell ved sprengning (gjerne kalt pukk) eller fra naturlige løsmasser, som for eksempel grusavsetninger. Materialet knuses og sorteres før bruk. (Kilde: NGU)
Les mer: Ingen mangel på sand og grus