GreenRoq Strategic Materials har siden 2021 drevet leteaktiviteter i Nanortalik kommune, sør på Grønland. Selskapets letelisenser omfatter flere mineraliseringer av grafitt, og på øya Amitsoq har selskapet boret en forekomst tilstrekkelig til å ha sikret et ressursestimat.
Grafitt tåler svært høye temperaturer og har stor kjemisk motstandsdyktighet og brukes i stor grad i metallurgisk industri. Den karbonbaserte ressursen kan også spille en rolle som anoder i batterier, og det er nettopp dette formålet GreenRoq har i tankene for den grønlandske høyverdige forekomsten.
I en pressemelding som ble sendt ut tidligere denne høsten får vi inntrykket av at selskapet er klare for å ta steget videre fra leteselskap til utbygger av en verdikjede, og ledelsen har jobbet parallelt på flere fronter for å realisere målet.
De har inngått en avtale (Letter of Interest) vedrørende fremtidig leie av et område i Eyde Material Park, øst for Arendal. Parken er tilrettelagt for bedrifter innen batteriverdikjeden og det grønne skiftet, og representerer en av mange prosess-, teknologi- og kunnskapsaktører i en satsning langs Agderkysten som omtales som batterikysten. Tidligere samme måned åpnet Morrow sin batterifabrikk ved Arendal, Europas første i sitt slag.
GreenRocs reservasjon omfatter 100 000 km2, og her ønsker de å bygge en anodefabrikk der grafitt fra Grønland og norsk vannkraft blir viktigste innsatsfaktorer.
Parallelt med avtalen med Eyde Material Park, har GreenRoq også søkt om at Amitsoq-prosjektet skal få stempel som et kritisk mineralprosjekt av EU. Denne muligheten byr seg etter at unionen tidligere i 2024 vedtok lovgivningen som skal bidra til økt hjemlig utvinning og prosessering av kritiske råmaterialer (geo365.no: «EU skal bli mer selvforsynte»).
Grafitt står oppført på EUs liste over 34 kritiske råmaterialer, og unionen importerer 99 prosent av behovet fra utenforstående land, hvorav mest fra Kina (40 prosent). Norge leverer 8 prosent.
Det er visse krav som må oppfylles for å få den gjeve statusen som et kritisk mineralprosjekt, deriblant at prosjektet utgjør et «betydelig bidrag» til EUs verdikjede av kritiske råmaterialer og at prosjektene er bærekraftige og økonomisk lønnsomme. De som får innvilget statusen kan forvente høy prioritet i saksbehandlingen og mulighet for finansiell støtte.
Selskapet har også sendt en tilsvarende søknad til EU vedrørende anodefabrikken. Det er ventet at EU offentliggjør hvilke søkere som har sikret seg statusen i desember 2024 (også et nikkelprosjekt på Ringerike er blant søkerne).
GreenRoq har videre overlevert en prosjektbeskrivelse for Amitsoq til de grønlandske myndighetene. Dette er et ledd i prosessen med å sikre seg utvinningstillatelse, og selskapet håper å kunne sende inn en søknad for en slik tillatelse i løpet av høsten.
Det gjeldende ressursestimatet for Amitsoq-forekomsten er 23 millioner tonn malm med 20,4 prosent grafitt. Ifølge selskapet er forekomster med så høye gehalter sjeldne på verdensbasis (tilsvarende rike forekomster er imidlertid også kjent fra Nord-Norge, deriblant Skalands forekomst i Trælen).