Det canadiske mineralselskapet Blue Moon Metals gjør storinnrykk i Norge. 27. november meldte det at det har inngått avtaler med Nussir ASA og Nye Sulitjelma Gruver AS (NSG) om å kjøpe alle aksjene i de respektive selskapene.
Avtalene verdsetter Nussir til ca. 610 millioner kroner, og NSG til om lag 130 millioner kroner. Kapitalen skal anskaffes gjennom trykking av nye aksjer i Blue Moon (emisjon), og resultatet kan bli at dagens eiere av Nussir og NSG vil eie majoriteten av det nye selskapet.
Både Nussir og Sulitjelma er tidligere produserende gruver, der de respektive selskapene har jobbet med å modne frem prosjektene. Blue Moon eier fra tidligere et polymetallisk prosjekt i California i USA.
– Denne transaksjonen vil skape et nytt kobber-sink-selskap lokalisert i en jurisdiksjon i toppsjiktet, fokusert på kritiske metaller for den vestlige verden, uttaler adm.dir. i Blue Moon Christian Kargl-Simard.
Kargl-Simard tok nylig over sjefsrollen i Blue Moon etter å ha ledet Ecuador-fokuserte Adventus Mining, som ble kjøpt opp tidligere i høst.
– I en verden der geopolitikk og nasjonal sikkerhet er forsidestoff når det gjelder å skaffe kritiske materialer, tror vi at vårt inntog i Europa og USA er godt timet. Vi planlegger å implementere den beste tilgjengelige teknologien på våre prosjekter og vise sterk støtte til våre lokalsamfunn og partnere. Først og fremst er det på tide å vise frem resultater fra borekronen, fortsetter han.
Det er Nussir som vil bli kronjuvelen i det nye selskapet, målt i verdsettelse og i påviste ressurser. Blue Moon viser til tidligere ressursestimat som bekreftet 33,5 millioner tonn kobbermalm i målte og indikerte ressurser, samt 33,4 millioner tonn i antatte ressurser. Kobbergehalten er over én prosent.
Selskapet ønsker å gjennomføre nye boringer for å oppgradere ressursene og påvise nye ressurser, samt å teste en ny teknologi for malmsortering som kan lede til mindre avgangsmasser, økt prosesseringskapasitet og lavere operasjonelle kostnader.
Blue Moon melder at de også vil hente inn kapital (opptil 400 millioner kroner) for å kunne investere i prosjektene. Selskapet venter å bruke mesteparten av midlene på Nussir-prosjektet.
Det har vært stillstand for både Nussir og Nye Sulitjelma Gruver de seneste årene. Begge selskapene har lagt ned mye tid og ressurser for å drive frem sine respektive prosjekter, les for eksempel:
geo365.no: Klar tale fra gruvesjef
geo365.no: Mineralprosjekt i skjærsilden
Det vil dermed bli interessant å se om det nye selskapet, gitt at oppkjøpene og oppkapitaliseringen går gjennom, vil stå bedre rustet for å drive prosjektene fremover, både teknisk og med hensyn på saksbehandling.
Det som er sikkert er at Blue Moon kan dra nytte av at begge de norske prosjektene har hatt historisk gruvedrift og har infrastruktur og påviste ressurser. Regjeringens mineralstrategi som skal legge til rette for mer gruvedrift i Norge og kortere behandlingstider, bør også kunne gi vind i seilene for nykommeren.