– Jeg synes det er flott og litt dristig av deg å komme hit og holde et innlegg om mineralstrategien, all den tid vi som er i bransjen ser hva som er realitetene i forhold til hva som står på glanset papir, sa Øystein Rushfeldt, adm.dir. i gruveselskapet Nussir.
– Og det at du blander sammen begrepene dumping og deponering i dette forumet, det synes jeg er flaut, fortsatte han til applaus fra salen.
Rushfeldt kom uforventet opp på scenen for å kommentere foredraget til Helge Flø Kvamsås, statssekretær i Næringsdepartementet, som omhandlet regjeringens nye mineralstrategi.
Statssekretæren var første foredragsholder under Norsk Bergindustris Høstmøte 2023 i Trondheim.
I sommer lanserte regjeringen den nye strategien som tar sikte på at norsk mineralnæring skal vokse og bidra mer til det grønne skiftet, og samtidig bli best i verden på bærekraft. Da næringsministeren presenterte strategien i juni, lovet han blant annet kortere behandlingstid for mineralprosjekter med «fast track»- og «one stop shop»-løsninger som gir prioritet til kritiske mineralprosjekter.
Mange norske bergbedrifter har dessverre opplevd at tidkrevende og uforutsigbare søknadsprosesser og saksbehandling har vart over flere år. Det gjelder ikke minst både Nussir og Nordic Mining som begge har arbeidet svært lenge med sine respektive prosjekter i henholdsvis Finnmark og Vestland.
Rushfeldt påpekte at begge disse prosjektene har brukt et tosifret antall år på «prosessen», og han mente bestemt at mineralprosjekter som er i tidligere faser i dag, ikke vil bruke mindre tid på å skaffe boretillatelser og operative tillatelser enn hva Nussir og Nordic Mining har gjort.
– Ti år kommer ikke til å holde for prosjektene som kommer etter oss basert på det som er praksis i apparatet, altså i [Nærings]departementet og i Direktoratet [for mineralforvaltning].
Noe av bakteppet for Rushfeldts kommentar, er trolig en god porsjon frustrasjon for nettopp uforutsigbar tidsbruk med å modne kobberprosjektet. Og mens Nordic Mining nå har kommet seg ut av «skjærsilden», sikret seg driftskonsesjon, er godt i gang med utbygging og sikter mot produksjon sent i 2024, står Nussir fortsatt på stedet hvil.
For et par år siden var forventningen at gruva skulle være i drift i år.
Sommeren 2021 startet Nussir opparbeidelsen av industritomten der Norges neste (og eneste) kobbergruve vil finne plass. Men i oktober samme år besluttet Hammerfest kommune en utsatt iverksetting av vedtaket om å tillate gruveselskapet å starte arbeidet med gruven frem til Statsforvalteren i Troms og Finnmark hadde behandlet klagen fra flere naturvernorganisasjoner.
Deretter skulle det gå fem måneder, til mars 2022, før vedtaket fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark kom. De opphevet kommunens tillatelse, og kommunen må behandle saken en gang til.
Rushfeldt uttalte i den forbindelse at tidsbruken til Statsforvalteren ikke var veldig imponerende.
Tilbake på scenen i Trondheim. Nussir-gründeren hadde fortsatt mye på hjertet. Han lot seg heller ikke imponere av regjeringens uttalte mål om en mineralnæring i verdensklasse hva gjelder bærekraft.
– Det er ingen tvil om at norsk bergindustri allerede er blant de mest bærekraftige i verden, og det skal vi fortsette å være, for det ligger i sjela vår. Vi trenger egentlig ingen oppfordring, dette er noe vi gjør uavhengig av mineralstrategien.
Regjeringens mineralstrategi har blant annet blitt kritisert for å være vage når det kommer til statlige støtteordninger (risikoavlastning/investeringer). Nussir-sjefen forventer ikke mye midler fra offentlig hold. Han har så langt møtt en kald skulder fra de statlige investeringsselskapene Nysnø og Investinor.
– Hadde det vært snakk om en annen ressurs i Norge, som vannkraft, vindkraft eller olje og gass, så hadde vi sett betydelig mer innslag av norsk kapital, både statlig og privat, men det ser vi ikke i mineralprosjekter i Norge. Det er nesten utelukkende utenlandsk risikokapital som kommer til. Og den er ikke billig.
– Det betyr at en større andel av verdiskapningen forsvinner ut av landet, noe som jeg ikke tror er politikken til den sittende regjeringen.
Rushfeldt var klar på at han som representant for en mineralbedrift i Norge ikke har blitt hørt av regjeringen, og mener mineralstrategien bærer preg av mangel på dialog med næringen.
– Om dere hadde tatt kontakt med oss, eller kommet på besøk, eller tatt telefonen – for vi har forsøkt å ta kontakt flere ganger – så hadde det vært til stor hjelp for å få mer realisme i mineralstrategien. Det hadde gjort den mer etterrettelig og hands-on.
Han understrekte også avstanden mellom liv og lære da han påpekte at Enova kun dager etter at mineralstrategien ble fremlagt, avsluttet ordningen for tilskudd til elektriske anleggsmaskiner. Mineralstrategien er tydelig på at mineralnæringen skal elektrifiseres – regjeringen har et mål om at alle nye større prosjekter benytter nullutslippsmaskiner og -kjøretøy senest fra 2030.
Øystein Rushfeldt avsluttet tilbakemeldingen til Næringsdepartementet via statssekretæren med å si at den «ubehagelige opptredenen» på scenen hadde vært unødvendig om dialogen hadde vært bedre i forkant. Han var imidlertid fortsatt mer enn villig til å åpne for samtaler med departementet, og de er fortsatt velkomne i Hammerfest.
– Men hadde jeg ikke vært en høflig finnmarking, så skulle jeg bedt deg trykke mineralstrategien opp en viss plass. Men det skal jeg ikke si, så jeg sier heller velkommen til videre dialog, avsluttet Rushfeldt til mer applaus.
De to forekomstene i Repparfjorden (Nussir og Ulveryggen) har påviste reserver (JORC-standard) på 24,4 millioner tonn med en gehalt på ca. 0,75 prosent kobber. Det er stipulert at gruven årlig vil produsere 25 000 tonn kobber og ansette 2-300 personer. Nussir planlegger helelektrisk drift gjennom et partnerskap med maskinleverandøren Epiroc. Kobber er ett av metallene EU anser som et kritisk råmaterial.
1 kommentar
Som opphavsmann til REE Minerals , og jobbet med konseptet på http://www.Fensfeltet.no i over 10 år er det helt riktig det Ø.Rushfeldt presenterte på Høstmøte .
Vi har hatt befaringer fra alle myndigheter , og parti pamper , som snakker med store ord om hvor viktig REE forekomsten er .
Men kun tomme ord , det minste bør mineral næringen få de samme betingelser som oljenæringen ifm leting / dok av forekomsten.
Mineral strategien er kun et « festskrift « levert av en regjering som ikke forstår hva næringslivet i Norge nå har av problem.
Med mineralene på Fen i Ulefoss kan Norge gjøre Verden uavhengige av Kinas monopol ifm levering av REE sjeldne jordmetaller .Verden må ha REE for og opprettholde produksjonen av alle produkter som benytter permanent magneter .Og for og holde klima mål , svaret ifm Energi krisen ligger også på Fen , se http://www.thoriumnorway. com
Mvh http://www.reexploration.no