Tidligere i sommer ble det klart at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil sette det ustabile fjellpartiet Skutshorn i Vang kommune under kontinuerlig overvåkning.
Skutshorn ligger 600 meter over innsjøen Vangsmjøse (466 moh.), og deler av fjellpartiet beveger seg ifølge Norges geologiske undersøkelse (NGU) med opptil 3 centimeter per år. Et større fjellskred fra Skutshorn kan forårsake en flodbølge som kan ramme kommunesenteret i Vang og bebyggelsen ellers langs Vangsmjøse.
– Kartleggingen som er utført viser at faren og konsekvensene ved et skred fra fjellpartiet vurderes som så store at vi nå ønsker en kontinuerlig overvåking, uttalte Kjetil Indrevær, geolog i skredseksjonen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), i sommer.
Geo365.no: Kan forårsake en flodbølge
Dette har, i tråd med plan- og bygningsloven, ført til full stans i utbyggingsprosjekter som ligger nært innsjøen. Dette har blant annet rammet en omfattende utbedring av kommunehuset og en detaljreguleringsplan for sentrumsområdet. I tillegg kan døgnovervåkingen av Skutshorn føre til endringer i kommunens arealplaner på lengre sikt.
Dette skriver Avisa Valdres (+).
Det kan imidlertid bli lettelser i plan- og byggepausen allerede senere i høst når Norges Geotekniske Institutt (NGI) har ferdigstilt et detaljert faresonekart basert på flodbølgemodelleringer.
Modelleringene skal kunne vise mulige oppskyllingshøyder for en eventuell flodbølge langs hele Vangsmjøse.
Når NGIs arbeid er ferdigstilt kan utbyggingsprosjekter som ikke ligger innenfor faresonen videreføres. De områdene som ligger innenfor faresonen, må derimot belage seg på å vente til NVEs overvåkingssystem står klart i 2023 før videre utbygging kan finne sted.
Med kontinuerlig overvåking av Skutshorn kan kommunen i henhold til lovverket fortsette utbygging som normalt. Unntaket er byggverk som må kunne fungere under en beredskapssituasjon, eksempelvis sykehus og brannstasjoner. Det er også unntak for bygninger for personer som ikke kan evakueres for egen maskin.
Indrevær forteller imidlertid til avisa at sikkerhetskravene ikke har tilbakevirkende kraft, slik at allerede oppførte bygninger i faresonen er unntatt regelverket.
Avisa Valdres stiller også spørsmålet mange i kommunen, ikke minst de som er involvert i utbyggingsprosjekter, lurer på; Hvorfor tar det så lang tid på få på plass et system for kontinuerlig overvåking?
– Vi må etablere flere ulike målesystem for å være sikre på at vi alltid får inn måledata selv om ett eller flere systemer skulle være midlertid ute av drift.
Indrevær forklarer at det er krevende å få montert slike systemer i en bratt fjellside og poengterer at systemene også trenger kraftforsyning.
– Målet er å få dette i funksjon i løpet av 2023, og da vil vi sikre overvåking 24 timer i døgnet. Kravet er at vi skal kunne varsle minst 72 timer før et skred, men i praksis vil vi nok varsle enda tidligere enn dette, avslutter Kjetil Indrevær.