– Dette er en alvorlig forurensingssak, sier Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV til nrk.no.
Haltbrekken ønsker nå svar fra olje- og energiministeren og klima- og miljøministeren, og mener de må sørge for å kartlegge miljøkonsekvensene av å bruke grønnstein i damanlegg.
31. januar fortalte nrk.no at Veterinærinstituttet og Akvaplan Niva hadde funnet store mengder tungmetaller i vannet nedenfor den nye Namsvassdammen i Røyrvik i Trøndelag.
Det var påvist spesielt høye konsentrasjoner av kobber, krom og nikkel. Forurensingskilden skal være bergarten som Nord-Trøndelag E-verk (NTE) benyttet til å konstruere dammen i 2019 – grønnstein.
Grønnstein
Massiv, omdannet basalt eller diabas. Den grønne fargen skyldes mineralene kloritt, aktinolitt og epidot. I Norge finnes prekambriske grønnsteiner i Finnmark, Telemark og på Folgefonnshalvøya. Langs den kaledonske fjellkjeden finnes kambro-silurske grønnsteiner på Vestlandet og i Trøndelag.
Knust/sprengt grønnstein er kjent for å kunne ha negative effekter på vannlevende organismer når steinen ligger i vann. Dette kan skje både ved at den lett oksiderer og skiller ut tungmetaller, samt ved at den produserer mye finpartikulært slam med asbest-liknende fiberstrukturer.
Kilde: Norsk geologisk ordbok, Wikipedia, Veterinærinstituttet
Verken Statsforvalteren i Trøndelag eller Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil påta seg ansvaret for at tungmetaller nå lekker ut i vassdraget, ifølge nrk.no.
Kenneth Brandsås, direktør i NTE, avviser kritikken og mener basert på målinger at det ikke er forventet noen negativ effekt nedover i vassdraget. Han påpeker også at valget av stein ble tatt av miljøhensyn ved at grønnstein er den lokale bergarten og et steinbrudd ble etablert nærmest mulig dammen.