Egentlig er det støv han leter etter. Men «støvjeger» blir en veldig kjedelig tittel. Derfor ble det i stedet «Stjernejeger».
Under en samtale med Eirik Newth presenterte Jon Larsen boka om hans liv med stjernestøv. Jon Larsen – 60 år neste år – er amatørgeolog siden før han ble ti år, billedkunstner, plateprodusent og komponist. Kanskje mest kjent er han som gitarist i Hot Club de Norvège, sier de som har greie på det. En allsidig herremann, altså. Nå er han også forfatter. Temaet er «the story behind» et usedvanlig funn som har overrasket forskere over hele verden og imponert NASA.
Verdensrommet er et støvete sted. Mellom stjerner, planeter, kometer og meteoritter er det fullt av kosmisk støv – mikrometeoritter. Hver dag faller hundre tonn av det ned på jorden. Men det finnes lite kunnskap om disse små steinene fra tidenes morgen. Til tross for utallige forsøk har ingen klart å finne dem. Hvor blir det av de utenomjordiske partiklene? Dette spørsmålet har forskere stilt i over hundre år. Inntil Jon Larsen fant brikkene som manglet i puslespillet. Og løste mysteriet.
På bokbadet som CappelenDamm holdt torsdag kveld fikk han boltre seg fritt i samtale med Eirik Newth. Hvis boka er like underholdende som denne seansen, ja da blir det god og rask lesing.
– Dette er en personlig beretning, påpekte han.
– Jeg forteller historien om hva som fenget meg, om hvordan forskning kan foregå i dag, og hvordan ny kunnskap blir til. Dette er historien om en jakt og en helt konkret begynnelse.
Bagasjen han hadde da han – en solrik morgen med frokost ute – først ble oppmerksom på et støvkorn som måtte tilhøre mineralriket, var en oppvekst med mineraler, stein og mikroskop. Allerede åtte år gammel fikk han denne sære interessen.
– Sammen med en kamerat bygget vi et lite naturhistorisk museum på Jar.
Så gikk det drøyt 40 år.
– Jeg ble gradvis forvandlet til en jeger da støvkornet glitret i sola. Veien inn til pc-en for å finne litteratur var kort.
Jakten har dratt ham rundt hele verden, og i fjor ble han til og med invitert til NASA i Houston.
– Der fikk vi komme inn i deres Space Dust Laboratory. Men først måtte vi kle oss i romdrakt, og det tok en halvtime å sluse oss inn i det som er klodens reneste rom.
Jon Larsen har funnet 2000 partikler som stammer var verdensrommet. Og alle er forskjellige i form og farge, men kjemisk er de like.
– Hele solsystemets kjemi gjenspeiles i ett støvkorn, forteller han.
Oppdagelsen ble av Discover Magazine kåret til en av de viktigste i 2017.
Jon Larsen har tidligere utgitt boka «Jakten på stjernestøvet«.
nrk.no: Nå kan du finne stjernestøv