Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Leter etter gass i perm sandsteiner
    Olje og gass

    Leter etter gass i perm sandsteiner

    Av Guest Authorjuli 8, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    I år er det 50 år siden Groningen ble funnet. Nå borer ConocoPhillips en letebrønn i Det norsk-danske basseng med den samme letemodellen. Målet er å gjøre et stort gassfunn i perm sandsteiner.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    ConocoPhillips vil snart starte boringen av brønn 8/10-3 i Det norsk-danske basseng på oppsiden av Sentralgrabenen. Operatøren har gitt prospektet navnet Megalodon, oppkalt etter en utdødd rovhai fra neogen som var betydelig større enn dagens haier. På den måten forteller selskapet indirekte at de er på sporet av noe stort.

    Letemodellen omfatter karbon kildebergart (kull og skifer), nedre perm reservoarbergart (sandstein) og øver perm takbergart (salt). Alle feltene i norsk sektor av Nordsjøen (med ett unntak) er i mesozoiske og cenozoiske lag.

    For å kunne definere en paleozoisk letemodell gjorde ConocoPhillips derfor et omfattende regionalt geologisk studium. Et stort område ble tolket helt på nytt ved hjelp av ny seismikk, herunder lange regionale linjer samlet inn til åtte sekunder, samt gravimetriske og magnetiske data. På den måten fikk selskapet en helt ny forståelse av den geologiske utviklingen gjennom karbon og perm, noe som igjen leder til en bedre prospektforståelse. Dette studiet ble presentert både på Norsk Geologisk Forenings vintermøte i januar i år og på NPFs petroleumskonferanse i mars.

    Det store spørsmålet er om det er en god kildebergart under saltet. For å fylle strukturen er det nødvendig at karbonlagene er utviklet som sort organisk rik skifer og kull, og i hht. ConocoPhillips gir geokjemiske analyser av bergartsprøver grunn til å tro at både gass og olje kan ha blitt dannet. Reservoarbergart, eoliske sandsteiner avsatt i tidlig perm, er påvist i tre nærliggende brønner og viser god porøsitet. Saltet burde utgjøre en utmerket takbergart

    Prospektet er en forkastningsblokk definert av store forkastninger på Top Rotliegende nivå og ligger på nesten 5500 m. Før borekronen når så langt må det imidlertid først bores gjennom 2000 m med salt.

    Det er i år 50 år siden det gigantiske gassfeltet Groningen ble funnet på land i Nederland, og letemodellen for dette feltet er presis den samme som den modellen ConocoPhillips nå tester på norsk sokkel. Reservoaret i Groningen er sandsteiner avsatt i et ørkenmiljø, og gassen kommer fra karbon kull. Det mektige saltlaget fra øvre perm, som finnes over det meste av den sørlige delen av Nordsjøen, er takbergart.

    Du kan lese om Groningen i GEO ExPro No 4/2009 som kommer i september.

    Nye, moderne data har vært viktig for å forstå geologien i Det norsk-danske basseng. Denne linjen (NSR; North Sea Rennaissance, TGS) er skutt med 8 km lang kabel og gir ny informasjon om de paleozoiske lagene. Linjen går far sørvest mot nordvest, fra Megalodon (t.v.), gjennom Egersundbassenget og opp til Kogge-prospektet hvor ExxonMobil boret tørt for et par år siden. Illustrasjon: TGS
    Nye, moderne data har vært viktig for å forstå geologien i Det norsk-danske basseng. Denne linjen (NSR; North Sea Rennaissance, TGS) er skutt med 8 km lang kabel og gir ny informasjon om de paleozoiske lagene. Linjen går far sørvest mot nordvest, fra Megalodon (t.v.), gjennom Egersundbassenget og opp til Kogge-prospektet hvor ExxonMobil boret tørt for et par år siden.
    Illustrasjon: TGS

    Skrevet av Bransjenyheter

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.