Det svenske statlige gruveselskapet LKAB kunngjorde sent i januar at de har kommet i gang med byggingen av et demonstrasjonsanlegg for prosessering av fosfor og sjeldne jordartsmetaller.
Investeringen er på 800 millioner svenske kroner, og anlegget skal være i drift i 2026. Målet er å kunne vise at de kritiske råmaterialene kan separeres ut av selskapets gruveavgang som er basert på jernmalmutvinningen ved Gällivare, som ligger noen mil sør for Kirunagruven.
På lengre sikt ser de også for seg å kunne utnytte Per Geijer-forekomsten ved Kiruna, en jernmalmforekomst med mulige drivverdige gehalter av fosfor og REE.
LKAB påpeker at fosfor som råstoff til mineralgjødsel er essensielt for matsikkerheten i Sverige og EU, mens REE er kritiske for elektrifiseringen og digitaliseringen av samfunnet.
Selskapet anslår at de kan dekke om lag seks prosent av EUs etterspørsel av fosfor til landbruk når industriparken er i full drift på 2030-tallet. Det er for tiden ingen produksjon av REE i Europa.

For Norge er det interessant å følge LKABs utvikling med å etablere en verdikjede for REE (og apatitt). Vi jobber nemlig med det samme selv.
Ved Fensfeltet i Telemark har Rare Earths Norway (REN) og REE Minerals påvist henholdsvis 8,8 og 1,2 millioner tonn REE i oksider (total rare earth oxides, TREO). Til sammenlikning har LKAB vist at Per Geijer-forekomsten holder ca. 1,7 millioner tonn TREO, mens Gällivare holder rundt 0,45 millioner tonn TREO.
Også REN planlegger et demonstrasjonsanlegg (pilotfabrikk) for å testprosessere malmen, og selskapet fikk i fjor høst støtte fra Innovasjon Norge til prosjektet. REN ventes å bygge fabrikken i 2025-2026.
geo365.no: Viktig anerkjennelse for gruveprosjekt
Ettersom EU ikke har noen hjemlig produksjon av sjeldne jordartsmetaller, vil vi tro at prosjektene på begge sider av landegrensen ønskes velkomment, og både LKAB og REN har søkt EU om status som strategiske prosjekter. I henhold til EU-kommisjonens Critical Raw Materials Act, er målet at minst 10 prosent av EUs forbruk skal dekkes av egen produksjon. For prosessering er målet 40 prosent.
De to forskjellene i utviklingen mellom Norge og Sverige er at sistnevnte allerede utvinner REE-holdig malm, mens de norske aktørene har til gode å bygge gruven(e). I Sverige vil REE (og apatitt) være biprodukter, mens ved Fensfeltet vil REE være primærproduktet.
LKAB har uttalt at de vil bygge opp kapasiteten etappevis, og at full drift på ventes på 2030-tallet. Ved Fensfeltet har både REN og REE Minerals ambisjoner om å komme i gang med drift rundt 2030.