Det svenske mineralselskapet Grangex meldte tidligere i mai at de har fullført oppkjøpet av Sydvaranger gruve fra amerikanske Orion Mine Finance. Grangex betaler i henhold til avtalen 1,5 millioner dollar i forbindelse med overtakelsen og totalbeløpet, som inkluderer gjeld til Orion, er 40 millioner dollar.
Med seg på laget får Grangex det multinasjonale gruveselskapet Anglo American, som bidrar med midler til oppkjøpet og det videre arbeidet, og med teknisk ekspertise i forbindelse med utarbeidelsen av en ny mulighetsstudie.
geo365.no: Ett steg nærmere gruveoppstart
En endelig investeringsbeslutning er ventet i 2026. Det er imidlertid lite sannsynlig at Sydvaranger gruve skal fortsette å deponere avgangsmassene i Bøkfjorden, slik de har gjort siden 1972.
Det fremgår av pressemeldingen fra desember 2023 vedrørende en royaltyavtale mellom Grangex og Anglo American at Grangex må tilbakebetale midlene (kjøpe tilbake royaltyen) om de velger å fortsette å bruke sjødeponiet ved en eventuell gjenoppstart av gruva.
I samme pressemelding opplyser Grangex at partnerne som en del av mulighetsstudien skal vurdere alternative metoder for deponering av avgangsmassene. Dette ble også repetert i en pressemelding i mai 2024 vedrørende en offtakeavtale.
Det er dermed all grunn til å tro at Grangex Sydvaranger ikke vil benytte sjødeponiet i Bøkfjorden, og at de heller vil arbeide frem en løsning for deponering på land.
Sydvaranger gruve opplyser på sine nettsider at sjødeponiet ligger i området utenfor Kirkenes og ut til Reinøya. Kartlegging av fjorden har vist at massene i all hovedsak holder seg til en «renne» vest i indre Bøkfjord som fører til et område på ca. 200 meters dybde ved Reinøya.
Sydvaranger gruve skriver at det har blitt gjort forskning på sjødeponiet i mange tiår, og blant konklusjonene finner vi at avgangsmassene hadde en kortvarig effekt på faunaen, som raskt vendte tilbake etter tidligere produksjonsstans. Mer om Sydvarangers sjødeponi
I denne artikkelen kan du lese mer om sjødeponi og hvorfor Norge har bedre forutsetninger enn de fleste andre land i verden: Faktisk mulig med deponi i fjord