Geokalender september 2023
I år er det 200 år siden professor Jens Esmark gjorde observasjoner i det norske landskapet som ledet fram til den revolusjonerende teorien om at Nord-Europa hadde gjennomgått en Istid.
Professor Geir Hestmark ved Universitetet i Oslo har i detalj beskrevet denne historien i boka Istidens oppdager (2017). Han skriver: «Jens Esmarks oppdagelse av Istiden er den mest revolusjonerende vitenskapelige oppdagelse som noensinne er gjort med utgangspunkt i norsk natur».
200-årsjubileet for en slik banebrytende oppdagelse er en utmerket anledning til å dedikere denne utgaven av GEOkalenderen til noen få smakebiter fra istidslandskapet rundt Snøhetta på Dovre og dyrelivet som eksisterte her.
Mammuten er i slekt med elefanten, og var på størrelse med den, men avviker i form med en pukkel fremst på ryggen, og ved at ryggen skråner nedover. Et høyt kranium var også karakteristisk og bidro til å gi hodet den markante toppen. Støttennene var enorme, opptil fem meter lange, og de vokste gjennom hele livet. De har trolig hatt en viktig funksjon ved rivalisering mellom hanner, men kan også har blitt brukt for å framstå som mer attraktive for hunnene og som et vern mot rovdyr.
Foruten støttennene hadde mammuten fire kinntenner til å tygge gress. Tannslitasjen var stor, og derfor kunne den bytte ut tenner opptil seks ganger i løpet av levetiden.
Forskere er ikke sikre på hvorfor arten døde ut, men to mulige forklaringer stikker seg frem. Den ene er at neandertalerne sammen med det moderne mennesket utryddet mammuten gjennom jakt. Den andre er at klimaet ble varmere og at den ikke lenger var tilpasset forhold som den tidligere fullt ut mestret.