Norge er et foregangsland innen dyphavsmineraler. Siden havbunnsmineralloven ble vedtatt i 2019, har regjeringen, Sokkeldirektoratet og andre statlige og private aktører jobbet med å modne kunnskapsgrunnlaget og teknologi frem mot kommersiell letevirksomhet som kan begynne neste år.
I 2024 ble Norge blant de første landene i verden som formelt og offentlig åpner for mineralvirksomhet i dyphavet. Det pågår kommersiell letevirksomhet rundt Cook-øyene og i Clarion-Clipperton Zone (CCZ) i Stillehavet. Andre land som India og Japan, driver leteaktiviteter i statlig regi.
At Norge er blant de globale «hotspotene» hva gjelder mineralressurser på havbunnen, har også Wall Street Journal (WSJ) lagt merke til. I video-reportasjen Inside the Race to Mine $92 Billion Worth of Deep Sea Minerals, tar WSJ for seg åpningsområdet i Norske- og Grønlandshavet, ressursene og én av de norske aktørene – Loke Marine Minerals, representert ved adm.dir. Walter Sognnes.
I reportasjen forklarer WSJ at vi har påvist to typer mineralforekomster i norsk økonomisk sone – sulfidavsetninger og manganrike skorper. Sokkeldirektoratets ressursestimat utgjør grunnlaget for WSJs anslag av bruttoverdier «$92 Billion».
Statssekretær Astrid Bergmål i Energidepartementet opplyser i innslaget at åpningen for havbunnsmineralvirksomhet skal bidra til økt kunnskapsgrunnlag, og at private aktører snart kan bidra til dette gjennom mer detaljert og omfattende kartlegging.
WSJ retter deretter søkelyset mot USA og påpeker at det amerikanske lovgivningsarbeidet vedrørende havbunnsmineraler har gått sakte.
Også internasjonalt seiler USA akterut. De er nemlig ett av få land som ikke har ratifisert FNs havrettskonvensjon. De er dermed ikke medlem av Den internasjonale havbunnsmyndigheten (ISA) og kan heller ikke ta en aktiv rolle i forvaltningen av mineralressurser i internasjonale farvann.
geo365.no: USA looking to join the race
I reportasjen trekkes CCZ frem som ett av områdene der det drives mest leteaktiviteter vedrørende havbunnsmineraler. ISA har hatt et mål om å ferdigstille lover og reguleringer som kan åpne for at leteselskaper kan søke utvinningstillatelse i 2025. USA forvalter imidlertid store havområder i sine egne økonomiske soner. Lete- og utvinningsaktiviteter kan potensielt iverksettes her, gitt at landet får på plass relevant lovgivning.
As the US scrambles to catch up on what many sees as the ticket to a green future, all eyes remain focused on Norway’s pioneering efforts.
Deep Sea Minerals 2025
Bergen
April 1-3, 2025