Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Med «Sabvaaba» over Polhavet
    Geoforskning

    Med «Sabvaaba» over Polhavet

    Av Halfdan Carstensaugust 19, 2018
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Petter Smart og hans Lille Hjelper har vært på (lang)tur. Erindringene er fascinerende lesning.
    Det frosne havets hemmeligheter, Yngve Kristoffersen, Licentia, 2018

    Det frosne havets hemmeligheter, Yngve Kristoffersen, Licentia, 2018

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Akevitten var bunnfrosset. Det forteller litt (man bare litt!) om hvilke strabaser Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsen måtte lide seg gjennom i løpet av nesten et helt år drivende på et skjørt isflak i Polhavet.

    Det er imidlertid lite som tyder på at de led. Disse to karene er av en slik støpning at vi mistenker dem for kun å ha det bra når utfordringene blir så store at de aller fleste andre må gi opp, enten pga. manglende teknisk kompetanse på å fikse det umulige, eller pga. manglende evne til å tåle kulde, storm, lange og slitsomme arbeidsdager, samt lite søvn. For ikke å snakke om den ene operasjonelle og vitenskapelige skuffelsen etter den andre.

    Yngve Kristoffersen er polarforsker. Godt inspirert av Fridtjof Nansen har han kombinert sine vitenskapelige interesser med diverse ekspedisjoner til både Arktis og Antarktis. Slik sett stiller han på linje med mange andre som tiltrekkes av de minst kjente og mest ugjestmilde strøkene på Jorden. Men han skiller seg ut fra sine kollegaer ved sin egenrådighet (noe han har til felles med både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen), sitt pågangsmot og eventyrlige evne til løse problemer «der og da» med utradisjonelle redskaper og materialer, gjerne oppsport hos en skraphandler.

    Ikke minst skiller han seg ut ved å planlegge og gjennomføre ekspedisjoner til en brøkdel av de kostnadene tradisjonelle ekspedisjoner krever. Kristoffersens metode er «lean and mean». Det betyr i dette tilfellet et lite mannskap og lett utstyr. Svært forskjellig fra dagens svære fartøy som brøyter seg vei gjennom isen, men også forskjellig fra Nansen som hadde et stort mannskap på en stor båt da han lot seg drive med isen med et sterkt håp om å nå Nordpolen.

    Ekspedisjonen Fram 2014/2015 med luftputebåten Sabvaaba bærer navn etter Fridtjof Nansens ferd gjennom Polhavet fra 1893-96med skuta Fram.  Begge ekspedisjonene benyttet seg av havstrømmene for sikker framdrift, og begge hadde klare vitenskapelige motiver, selv om Kristoffersens eventyrtrang har sterke likhetstrekk med Nansens oppdagertrang.  Én vesentlig forskjell er at Kristoffersen og Tholfsen bodde i et kott som var mindre enn steinhytta Nansen og Johansen overvintret i på Frans Josefs land. En annen er det tekniske utstyret som vår tid krever. Det gir mange utfordringer i seg selv.

    Nå foreligger beretningen mellom to stive permer i isblå farge. Kristoffersen forteller lett og ledig om den vitenskapelige bakgrunnen, forberedelsene og ekspedisjonslivet med sine mange opp- og nedturer. Selv for oss som fulgte ekspedisjonen fra uke til uke gjennom oppdateringer på nett (geo365.no), er dette god lesning. Når det stormer som verst, isråkene truer med å sluke leiren, skruisen tårner seg opp og vanskelighetene står i kø, blir boka vanskelig å legge fra seg.

    Vi vet det endte godt. Isflaket gikk i oppløsning i Framstredet øst for Grønland, og ekspedisjonslederen er i all hovedsak fornøyd med de vitenskapelige resultatene. Fra en geologs ståsted er det godt å vite at de seismiske registreringene – 1000 km totalt – gikk bra. Som følge av Yngve Kristoffersens pionerånd har vår viten om Polhavets undergrunn økt betraktelig.

    Boka er opplysende og underholdende. Prestasjonen den omhandler er formidabel.

    PS For leseren hadde det vært en fordel om forfatteren hadde brukt et profesjonelt forlag. Både layout og bildegjengivelse ville da formodentlig blitt mye bedre. Sikkert også salgstallene.

    RELATERTE SAKER

    Vår første geofysiker

    juli 5, 2024

    Livsfarlig sørpe

    juni 20, 2023

    Strandflaten ble dannet i kvartær

    januar 24, 2023
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.