Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Med to tomme hender
    Anlegg og infrastruktur

    Med to tomme hender

    Av Halfdan Carstensmars 23, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Med sunn fornuft og logisk tenkning har tre generasjoner Nilsen bygd en entreprenørbedrift som har markert seg sterkt både i anleggsbransjen og gruveindustrien.
    Rubin
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Du vet du er i Nord-Norge når tussmørket i desember aldri går over i dagslys. Du vet du er i Nord-Norge når stupbratte fjellsider kaster seg ned i blygrått hav. Du vet du er i Nord-Norge når reinsdyrflokken krysser Europaveien i bedagelig tempo.

    Men du hadde ingen anelse om at den beskjedne grusveien ned mot sjøen fører frem til en entreprenørbedrift som er ledende innen tunnel- og gruvedrift her i landet. Du kunne ikke gjette at hovedkontoret til en av Nord-Norges mest fremgangsrike bedrifter ligger i utkanten av en avsidesliggende bygd med om lag 100 innbyggere. Du ville ikke trodd at driftige entreprenører velger å gro fast langt unna storbyenes heseblesende tempo.

    Men du er ikke i tvil om at du har kommet til rett plass når inngangspartiet er formet som en tunnel, kledd med ekte, norsk skifer («dyreste tunnel per løpemeter i hele landet»). Du er heller ikke i tvil om at du er kommet til en nordnorsk bedrift når styrelederen tøfler rundt i slitte mokasiner, mens adm. direktør nøyer seg med sokkelesten.

    Men virkeligheten er at «der som ingen skulle tru at nokon kunne drive en stor entreprenørbedrift» finner vi hovedkontoret til et raskt ekspanderende firma som i løpet av sine drøyt 50 år har ekspandert fra en enslig bulldoser som eneste aktiva til et konsern med milliardomsetning, med virksomhet fra Svalbard i nord til Antarktis i sør, og fra Hong Kong i øst til Chile i vest.

    I år åpnes nytt distriktskontor i Oslo, vel vitende om at folk flest søker til hovedstaden, at det er mange prosjekter i denne regionen, og at rekrutteringen til denne ekspanderende virksomheten derfor må skje utenfor distriktene. Derfor skal LNS nå bygge et fagmiljø i Oslo. Vil du være med så heng på.

    En jovial tone

    – Velkommen til Leonhard Nilsen & Sønner, sier Frode Nilsen, adm. direktør i entreprenørbedriften som til daglig bare kalles LNS.

    Selv er han sønnesønn av gründer Leonhard, og sønn av med-gründer Malvin.

    Malvin Nilsen foran historiske biler i hovedkontoret på Strandland ved Andøyfjorden. I følge sønnen Frode er drivkraften hans å skape. Det har han gjort til fulle. Foto: Halfdan Carstens

    – Kan æ by dæ på kaffe?

    Jo da, tonen er jovial. Slik vi forventer. Årsaken er dels at vi er i Nord-Norge og nyter godt av en litt mindre formell omgangsform enn det hovedstaden krever. Men tonen skyldes vel så mye at LNS tjener penger der arbeidsfolk gjør grovjobben. «Fine ord» biter ikke på dem som tilbringer dagen blant stein, boremaskiner og sprengstoff. Nordnorsk humor er bedre egnet.

    Det er forresten ikke bare på kontoret at direktørens nord-norske lynne skaper stemning og bryter barrierer. De som har hørt ham holde foredrag på Fjellsprengningskonferansen, eller i andre bransjefora, vet at anekdotene sitter løst. På samme måte som smilet. Både hos ham selv og tilhørerne. Foredragene hans er alltid krydret med små morsomheter. Noen litt grovere enn andre. Slik vi forventer.

    – Denne historien fortalt av anleggsslusken som hadde levd brakkelivet i fire uker er sann. Vedkommende klaget støtt og stadig over hvor tjukk kona var. Men en dag tok hun affære, fortalte han meg, hun kjøpte seg hest og begynte å ri. Som om det skulle hjelpe. Men resultatene kom fort. Hesten tok av ti kilo på fem uker.

    Det bør derfor ikke overraske om Frode også finner tonen ute på anlegg. For selv om han kan briske seg med tittelen sivilingeniør, hadde han sitt første sommerjobb i firmaet som tolvåring, og han har vokst opp blant jordnære folk som kjenner betydningen av hardt arbeid. Å kjøre hjullaster kan han også etter mange feriejobber. For sikkerhets skyld pryder bilder fra gründertiden veggene i korridorene. Ingen skal komme i fare for å glemme hvor de kommer fra. Og hva som har brakt dem dit de er i dag.

    For det startet med maskiner.

    Tre avgjørende prosjekter

    Fra det romslige kontoret med utsikt til stupmørket i Strandland ved Rishøyhamn på Andøya styrer Frode en bedrift hvor omsetningen i 2013 nesten nådde to milliarder kroner. To tusen millioner kroner. Det er firegangen på ti år. Det meste ved å bore og sprenge lange og store hull i fjellet.

    – Anleggsarbeiderne lever av å lage hull, mens gruvearbeiderne lever av innholdet i hullene, forklarer Frode med et lite smil.

    – Tidligere var det vanntette skott mellom disse bransjene, men vi tar fordel av at kunnskap kan flyte fritt.

    I følge historiebøkene startet virksomheten imidlertid med maskinutleie, fjellarbeid og veibygging, og det store gjennombruddet for familiebedriften var byggingen av Stangnesbasen for oljebransjen i Harstad i 1983. Dette var den første storkontrakten LNS fikk i konkurranse med riksentreprenørene. Tre år senere hadde selskapet vist seg tillitten verdig. Og samtidig tatt fordel av Norges inntreden i oljealderen.

    På det tidspunktet var firmaet allerede på full fart inn i gruvedrift. Onsdag 14. oktober 1981 detonerte Leonhard Nilsen & Sønner en ladning på 300 kilo dynamitt i Arnesfjellet i Ballangens nikkel- og olivinforekomst. I fellesskap hadde LKAB og LNS blitt enige om å sette i gang prøvedrift, og allerede i desember samme år var olivintransporten på Ofotbanen i gang. I 1987 trakk imidlertid svenskene seg ut, og LNS ble spurt om å overta driften. I 1988 ble derfor en ny milepæl nådd i og med etableringen av Ballangen Nikkel & Olivin AS med LNS som eneaksjonær. Produksjonen kom i gang i 1989. Fallende priser på nikkel og andre kompliserende faktorer bevirket imidlertid at finske Outokumpu overtok i 1991.

    – Den gangen var vi en hårsbredd fra konkurs, forteller Frode.

    Men det brente barnet skydde ikke ilden. Ballangen ble begynnelsen på LNS som gruveselskap. I dag driver firmaet to gruver: Rana Gruber og Skaland Graphite. Firmaet har også en stor kontrakt som entreprenør for Elkem Tana i Finnmark, gruven som leverer kvarts til 70-80 prosent av alle PC-er i verden, samt for Franzefoss i Ballangen.

    Frode Nilsen foran skifer som kler inngangstunnelen til hovedkontoret på Strandland. I følge faren Malvin er det Frodes fortjeneste at bedriften har gjort det skarpt som tunnelentreprenør. Foto: Halfdan Carstens

    – De kinesiske eierne vet godt at norsk arbeidskraft er dyr, men de har forstått at vi har høy kompetanse.

    Det var også kompetanse de canadiske eierne av rubinforekomsten sør for Nuuk på Grønland etterspurte da LNS ble bedt om å gå inn på eiersiden.

    – Dette er en forekomst av internasjonalt format, og hvis alt går som planlagt kan det bli gruvedrift allerede fra i år.

    – Gruven ligger 30 km fra nærmeste bebyggelse, i ingenmannsland. Det var vår kunnskap og erfaring på drift og logistikk i kaldt klima og vanskelig tilgjengelige områder canadierne ønsket, forteller Frode.

    Mer enn ti års erfaring med logistikk og gruvedrift på Svalbard og i Antarktis har således betalt seg i form av nye muligheter i et annet arktisk område.

    Før den vanskelige tiden i Ballangen kastet LNS seg inn som tunnelentreprenør. Og denne historien kan Frode. Det ble hans svennestykke. Etter endt utdannelse som sivilingeniør, og et halvt år som forsker ved NTH, måtte han i all hast dra nordover for å trå til da anleggslederen på Steigentunnelen ble syk. «Nå må du komme deg nordover», beordret faren. Og slik ble det.

    Bakgrunnen var at LNS nok en gang hadde fått en kontrakt i hard konkurranse med de store riksentreprenørene, denne gang for å bygge det som på den tid skulle bli Nord-Europas lengste tunnel, og nå gjaldt det å vise seg tilliten verdig. Tunneldrivingen startet høsten 1986. Prosjektet ble innledningen til en betydelig økt virksomhet på 1990-tallet, basert på et stort marked for tunnelentrepriser.

    På få år hadde altså LNS utvidet virksomheten til å gjelde både gruver og tunneler. Etter 25 års drift gikk bedriften midt på 1980-tallet inn i en ny æra.

    – Noen sier vi burde holde oss til én type virksomhet, men vi mener vi kan ta fordel av at kunnskap kan flyte mellom de to aktivitetene, fastholder Frode.

    – Gruveprosjektet på Grønland har vist at denne kombinasjonen gjør oss etterspurt, konkluderer bedriftslederen.

    «Før hette det et problem. Så ble det omdøpt til utfordringer. Men nå heter det ikke det heller lenger. Det heter muligheter. Det var en entreprenør som sa til meg at hvis han nå fikk flere muligheter så gikk han konkurs.»

    «For dokker mannfolk nå så e det smykkan dokker ska’ se på». Et usedvanlig gruveeventyr kan stå for døren på Grønland. Sammen med et canadisk selskap planlegges drift på rubiner på en forekomst som regnes som den rikeste i verden. LNS ser for seg i alle fall 9 års drift, men det kan fort bli 30. Smykkene på bildet er produsert fra 60 tonn stein, tilsvarende omtrent 4 lastebillass, som ble fraktet ut i fjor. Hvert av dem koster flere hundre tusen kroner per stykk. Foto: True North Gems

    Aller først en bulldoser

    LNS sitt hovedkontor i Strandland, et lite nes på østsiden av Andfjorden, ligger på historisk grunn. Det var her, bare litt lengre opp i bakken, at Malvin Nilsen vokste opp. Malvin er en av de to «sønnene» i bedriftsnavnet, har kontor ved siden av Frode, og er «still going strong». Og det er en ingen talemåte.

    I sitt 72. år er Malvin styreleder i LNS, Rana Gruber og Skaland Graphite, og om ikke det skulle være nok, har han også ansvaret for flere store prosjekter i LNS-regi, herunder gruveentreprisen for Elkem Tana (dagbrudd) og Franzefoss Kalk i Ballangen (underjordsgruve), samt malmhåndtering som drives for LKAB i Narvik i form av transport og lasting av båter.

    Suksessen som entreprenørbedrift har ikke gått upåaktet hen.

    – Vi får tilbud omtrent hver uke på å være med på nye prosjekter, både i Norge og resten av verden, forteller Malvin.

    Faren Leonhard vokste også opp i denne bitte lille bygda, og det var her han som voksen stiftet familie, så Malvin trådte sine barneføtter på en smal landstripe, over en bred fjord og under mektige fjell.

    – Jeg vokste opp med naturen tett innpå. Jakt og fiske var en del av hverdagen.

    I den vanskelige etterkrigstiden ble Leonhards levebrød tre kjøretøy: en drosje, en lastebil og en buss. Slett ingen «big business», og tidlig på 1960-tallet gikk det riktig dårlig. Busskonsesjonen ble tatt fra ham, og drosjebehovet var lite. Melkeruta og skoletransporten ble for lite i det lange løp. Det var nødvendig å ta grep.

    Historien er fortalt mange ganger før, så her skal vi bare kort repetere at Malvin ble overtalt til å si nei til en interessant jobb i Volvo i Sverige, mot å bli partner med sin far i et nytt firma som skulle drive med maskiner, i det de to gründerne mente var et voksende anleggsmarked.

    «Kan vi ikke finne på noe i lag? Vi må jo ha en attåtnæring», lyder de to berømte setningene. Malvin husker det godt. Faren Leonhards ønske endret bilmekanikerens livs- og karriereplaner fullstendig. Og la grunnlaget for en entreprenørbedrift som blant mye annet har gitt nytt liv til det lille lokalsamfunnet, hvor dagens høydepunkt er sørgående Hurtigrutes ankomst tidlig på formiddagen.

    – Vi startet med maskindrift, og vår første anskaffelse var en JCB Track Marchall bulldoser med gravemaskin bakpå, minnes Malvin.

    – Jeg «gikk bilveien», så litt innsikt hadde jeg som ballast, men som ansvarlig for firmaet fra dag én var det i jobben jeg lærte. Så den viktigste kunnskapen fikk jeg underveis.

    Enkel filosofi

    Malvin Nilsen syder av autoritet. Det skulle for så vidt bare mangle. Han har fagkunnskap, han har erfaring, og han har vist at det er mulig å bygge et imperium basert på «to tomme hender». Dessuten gjør det inntrykk når han forteller fra den første gründertida. Det var et blodslit mange ganger. Men det var det som skulle til.

    Derfor er det ikke overraskende at han ikke viser til kjente navn og tykke lærebøker når vi kommer inn på temaet «ledelsesfilosofi».

    – Sunn fornuft og logisk tekning, er hans enkle ledetråder.

    Frode inntar banen igjen. Kommer luskende inn på farens kontor for å gi sitt besyv til. Dette er et viktig tema. For her ligger kanskje nøkkelen til bedriftens suksess. En nøkkel som ikke alle bedrifter vil være i stand til å skaffe seg.

    – Vi har korte beslutningsveier, sier sønnen.

    – Det er lederne som vet hvor skoen trykker og som må ta avgjørelser. Det er bedre med beslutningsdyktige ledere som har mot til å gjøre feil enn de som ikke tar ansvar. Så får vi heller leve med at det av og til blir tatt gale avgjørelser, utdyper han.

    Her har vi kanskje også grunnen til at LNS er en populær bedrift å jobbe i. Det ubyråkratiske sinnelaget passer nok nordlendingene som hånd i hanske.

    – Vi etterstreber kort vei fra bunn til topp, poengterer Frode.

    – Vi legger også vekt på å være først med det siste. Derfor er vi med og utvikler teknologi gjennom de prosjektene vi deltar i.

    Far Malvin Nilsen er slett ikke uenig. Men han kommer likevel tilbake til at man kommer langt med «sunn fornuft og logisk tenkning». Vi må tro at enkle beslutningsrutiner, en flat organisasjon og teknologiutvikling hører under begrepet «sunn fornuft».

    Størst under jord

    «Tusen takk for at æg fikk lov til å komme hit og fortælle om oss og skryte og lyve litt.» Mange vil kjenne igjen replikken. Det er slik Frode gjerne innleder når han holder foredrag. Det er slik de gjør det nordpå. Men denne gangen har han skrytt lite. Og neppe løyet. Det er nøkternhet som preger far og sønn. Og som preger firmaet. Til tross for en formidabel suksess.

    Nattemørket har definitivt senket seg over Strandland, Risøyhamn og Andfjorden. De hvite fjellene lyser opp landskapet og forteller at vi befinner oss langs vår langstrakte kyst. Og du vet at du er i Nord-Norge når nordlyset flammer over himmelen i førjulsnatten.

    Men du hadde aldri trodd det var mulig å utvikle et kraftfullt entreprenørfirma med milliardomsetning fra ei knøttlita bygd klemt inn i mellom blå bølgeslag og grå fjellvegger. Og du ville aldri gjettet at Norges største entreprenørselskap innen underjordsdrift ligger nord for polarsirkelen – milevis fra «sivilisasjonen».

    Men for noen få er dette sentrum i verden.

    – Jeg føler jeg bor sentralt. Vi har tolv lakseførende vassdrag og unike jaktmuligheter i umiddelbar nærhet, slår Frode Nilsen fast.

    Da er det ikke så farlig at han har anslagsvis 200 reisedager i året.

    RELATERTE SAKER

    Manglende helhetlig kontroll

    mai 9, 2025

    Veien til bedre masseforvaltning

    mars 24, 2025

    Anbefaler sikringstiltak

    mars 17, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.