Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Mer norsk stein!
    Bergindustri

    Mer norsk stein!

    Av Halfdan Carstensdesember 8, 2020
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Norge har stor produksjon av naturstein. Nå er sterke krefter i gang for å erstatte importert, langtransportert stein med miljøvennlige, norske produkter.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Bildet over: Vakkert – men ikke norsk
    Så flott kan det gjøres. Stein i gulvet. Stein i veggen. Stein i trappen. Og stein i en skulptur. De hvite veggene og trappen kjenner vi igjen som «italiensk» marmor. Gulvet er spesielt vakkert, og ifølge Tom Heldal, NGU, tråkker gjestene i forretningsbygget her på svensk marmor, fra bruddet Brännlyckan i Hammar på nordsiden av Vättern. Produsenten Borghamnsten kaller seg «Sveriges ledende produsent av marmor». Heldal tror grønnfargen skyldes et lite innslag av serpentin. Steinen er altså en omdannet dolomitt. Foto: Halfdan Carstens

    I Norge finnes ingen produsenter av hvit marmor som egner seg til gulv, vegger og fasader. Derfor måtte arkitektene bak operabygget i Oslo gå til Italia for å finne stein som egnet seg. Det til tross for at det i forkant var stort pådriv for at norsk stein burde velges.

    I etterkant kan vel de fleste være enige om at operaen ikke hadde vært det samme med (såkalt) hvit granitt fra Rennebu (er du i tvil, gå ned i skvalpesonen, her ligger det en grå stein som – mildt sagt – er lite pen). Når det er sagt, må det også legges til at de hvite marmorgulvene (og -veggene) har et markant gulskjær. Det er visst kommet for å bli.

    Norge har stor produksjon av naturstein. Det aller meste kommer fra larvikittprodusentene rundt Larvik. Alle blokkene som sages ut, de som er råstoff for kjøkkenbenker, gulv og fasader, eksporteres til land som har 1) store fabrikker med råvarer fra hele verden, og 2) butikk hvor kundene kan vurdere alle mulige typer stein opp mot hverandre. I korte trekk er dette grunnen til at det lønner seg å sene blokkene utenlands. Produsentene får på den måten solgt produktene sine.

    Men det er mye skrot. Mer enn 90 prosent blir vraket pga. sprekker eller uønskete fargesjatteringer. De senere årene har imidlertid flere og flere blitt oppmerksomme på at skrotstein er en ressurs. Målet er at alt skal brukes. Trappestein, murestein, heller og skulpturer har et stort potensial. Kinesisk stein er beryktet for å ha tatt dette markedet. Nå er sterke krefter i gang for å erstatte importert, langtransportert stein med miljøvennlige, norske produkter.

    RELATERTE SAKER

    Første utskipning fra Engebø

    mai 15, 2025

    Ny giv for Nussir

    mai 13, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025
    Vis 2 kommentar(er)

    2 kommentarer

    1. Tom Heldal on desember 9, 2020 02:11

      Fin kommentar, Halfdan. Vi samarbeider også i Europa for å få mer fokus på kortreiste, gode og autentiske steinmaterialer, sjekk http://www.eurolithos.org

    2. Ragnar Kjeserud on desember 9, 2020 13:06

      Norsk stein
      Alle synes det er fint med Norsk Stein. Men skal Norge eksportere stein, så må vi nok også være åpne for å importere stein. Sverige har et aktivt og fremoverlent natursteinmiljø med mange brudd i drift som leverer mange typer naturstein som ikke finnes i Norge.
      Bare for å nevne det: For mange av oss er det kortere transport fra Sverige enn Larvik

      For alle oss som bearbeider stein over hele Norge og som står nær sluttkunden og markedet, så må vi lever det kunden vil ha. Veldig ofte er det skreddersøm. Vil de ha Norsk stein så leverer vi det med glede. I motsatt fall er det en selvfølgelig at vi gir kunden det han vil ha i den utførelse han ønsker.

      I så måte for oss er utførelsen og cost nytte viktig. Det vil si følge med i de trender og teknologiske løsninger som kommer for bearbeiding av naturstein. I så måte er nettverket i Den nordiske og Europeiske steinfamilen via Euroroc viktig for å følge med i hva som kommer. Bare synd at bransjeforeningen Norsk Bergindustri fra årsskiftet ikke lenger er medlem her. For oss som er medlemmer i Norsk Industri så fortsetter heldigvis medlemskapet. Det er merkelig at Larvikmiljøet som er avhengig av eksport ikke vil
      være kompiser med en organisasjon som har over 41.000 medlemmer.

      På samme måte som vi selger larvikitt og norsk skifer så selger vi også Svensk diabas,
      Svensk offerdalskifer, Belgian blue eller Italiensk marmor.
      Bearbeidet på Italienske, franske eller tyske maskiner i tråd med Industri 4.0.
      På samme måte som fokus på løsninger, forskning og fag som nevnt av Tom Heldal.

      Det er altså mangfold som gjelder langt utenfor Larviksmiljøet. Det blir nok for snevert sammen med det øvrige Norsk bruddmiljøet som også ønsker å eksportere. Det er noen som trakk nisselua litt langt ned i Norsk Bergindustri da de meldte seg ut av Euroroc, Det er ikke bra for Norsk natursteinindustri.

      MVH
      Ragnar Kjeserud

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.