Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Millioner til forsterking av dårlig grunn
    Anlegg og infrastruktur

    Millioner til forsterking av dårlig grunn

    Av Njål Hagenseptember 29, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Av 24 prosjektsøknader til Forskningsrådet, var NGIs innovative bærekraftsprosjekt Green sOil stAbilisation (GOAL) ett av fire som fikk tilslag om forskningsmidler.
    Forskningsprosjektet GOAL skal gi ny kunnskap om bærekraftig forsterking av dårlige grunnforhold. Foto: NGI

    Forskningsprosjektet GOAL skal gi ny kunnskap om bærekraftig forsterking av dårlige grunnforhold. Foto: NGI

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Vi vil rose Forskningsrådet og Norges Bygg- og eiendomsforening for at de ser behovet for bygge- og anleggsbransjen tar i bruk digitale løsninger og omstiller seg i en mer klimavennlig retning. At NGI sammen med våre ni norske og internasjonale samarbeidspartnere fikk tilslag, er bra for Norge og for bransjen, sier Guro Grøneng, NGIs direktør for GeoMiljø.

    Forskningsrådet utlyste tidligere i år «Samarbeidsprosjekt for økt omstilling og verdiskaping i bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen», med en ramme på 50 millioner kroner. 24 prosjektsøknader om til sammen 310 millioner kroner kom inn til fristen 12. mai.

    De fire forskningsorganisasjonene som fikk tildeling, er NTNU (to prosjekter), Sintef og Norges Geotekniske Institutt (NGI). Av de totalt 50 millioner kronene fikk NGIs prosjekt 15 millioner kroner.

    Behov for kunnskapsutvikling

    Guro Grøneng, direktør GeoMiljø hos NGI. Foto: NGI

    Ifølge NGI står den globale bygge- og anleggsbransjen for om lag 40 prosent av klimagassutslippene. Markedet for store infrastrukturprosjekter er i vekst, og næringen skal ha et stort potensial i å utnytte de mulighetene som ligger i å digitalisere og automatisere prosessene, og å bruke restprodukter fra industrien.

    – Her er det et stort behov for kunnskapsutvikling som GOAL vil bidra til. Sammen med industripartnere og partnere fra internasjonale universiteter, vil vi utvikle ny kunnskap om sensorer, geofysikk, livsløpsanalyser og grunnforsterking for å redusere klimagassutslipp og øke bærekraften, sier Grøneng.

    Sensorteknologi for å overvåke stabiliseringstiltak

    Ifølge NGI medfører i dag grunnforsterkning ved bruk av kalk-/sementstabilisering i områder med dårlige grunnforhold høye kostnader, og ikke minst store klimagassutslipp. En av utfordringene med grunnforsterkning skal være å dokumentere faktisk oppnådd styrke i stabilisert grunn. Det skal være tidkrevende og kostbart å framskaffe representative prøver fordi sonderingsmetodene som benyttes har begrensninger. NGI skriver at for å undersøke om stabiliseringstiltakene er tilfredsstillende, må man i dag bore og dermed ødelegge noe av den stabiliserte grunnen. Den utfordringen skal GOAL forsøke å løse.

    – Vi har ingen god metode for å dokumentere faktisk oppnådd styrke og homogenitet i dag. I prosjektet vil vi derfor blant annet teste ut rimelig sensorteknologi for å kunne måle hvordan grunnen oppfører seg i etterkant av stabiliserende tiltak, sier Grøneng. Hun forklarer at de ønsker å ta i bruk og teste fiberoptiske sensorer og sonder som måler S-bølger for å overvåke grunnstabilisering i felt.

    I tillegg til å se på metoder for å overvåke grunnen, skal man i GOAL også se på hva det er mulig å hente ut av ny kunnskap ved å studere de enorme mengdene med informasjon som loggføres ved grunnstabiliseringstiltak. Ifølge NGI ønsker man for eksempel å se på om det er sammenhenger mellom de ulike parameterne.

    Restprodukter og gjenbruk

    Grunnforsterkning ved hjelp av kalk-/sement er vanlig i mange land, Skandinavia inkludert. Å produsere kalk og sement, er ifølge NGI imidlertid energikrevende prosesser som medfører betydelige CO2-utslipp, og bygge- og anleggsbransjen skal derfor se på alternative løsninger.

    – I GOAL vil vi undersøke hvordan vi kan bruke restprodukter fra industrien, som bioaske, biokull og stålslagg, som stabiliseringsmateriale. Målet er en grønn, sirkulær økonomi der klimavennlige og kostnadseffektive restprodukter fra forbrenning av avfall, metallurgisk industri og biokull fra organisk avfall, kan bli brukt til å stabilisere grunnen, sier Guro Grøneng.

    Fireårig kunnskapsløft

    GOAL skal ha oppstart i november 2021 og vare fram til 31.10.2025. Følgende partnere er med i prosjektet: NGI, Keller Geoteknikk, NTNU, Lindum, Bergene Holm, Celsa Armeringsstål, Norske Skog Skogn og de internasjonale universitetene Berkeley University of California, University College Dublin og Danmarks Tekniske Universitet.

    GOAL skal finansiere én fulltids doktorgradsstudent ved NTNU. I tillegg skal én PhD-student fra University of California, Berkeley bidra i prosjektet. Ett viktig mål med GOAL skal være kunnskapsutveksling, der PhD-studenter kan være på utveksling hos samarbeidspartnere.

    RELATERTE SAKER

    Manglende helhetlig kontroll

    mai 9, 2025

    Veien til bedre masseforvaltning

    mars 24, 2025

    Anbefaler sikringstiltak

    mars 17, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.