Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Mineralprosjekt i skjærsilden
    Bergindustri

    Mineralprosjekt i skjærsilden

    Av Ronny Setsåoktober 20, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Nye Sulitjelma Gruver har brukt 30 – 40 millioner kroner og totalt 18 år på gruveprosjektet. Fortsatt vet de ikke om de kommer til å få tillatelse til drift.

    Kilde: Norconsult KU

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Bildet over er tatt sentralt i området der Nye Sulitjelma Gruver planlegger ny virksomhet. Området viser tydelig spor av historisk gruvedrift.

    Det tar tid å utvikle et gruveprosjekt. Mange år. Det skal defineres ressurser, bygges geologiske modeller, gjøres økonomiske studier og mulighetsstudier, for deretter å skaffe kapital og ta det endelige steget fra lete- og utviklingsfasen til utbygging og drift.

    Men før bergverksbedriftene kommer til driftsfasen, må de ikke minst også gjennom søknadsprosesser og saksbehandling. Også dette kan kreve mange år.

    Det er ikke lenge siden geo365.no skrev at det må ekstra mye tålmodighet til for de som ønsker å utvikle gruveprosjekter i Norge på grunn av uforutsigbare behandlingstider.

    I august kunne vi lese om SMA Nordland AS som i skrivende stund hadde ventet mer enn syv år på å få driftskonsesjon for et kalkbrudd i Bodø.

    – Vi er nå inne i vårt åttende år med saksbehandling. I lange perioder, opptil flere år, har det ikke skjedd noe som helst hos DMF (Direktoratet for mineralforvaltning). Det er fullstendig uholdbart, uttalte styreleder Jan Normann Nilsen til geo365.no.

    Men i en sak på nrk.no kan vi lese at det finnes verre eksempler på lang saksbehandlingstid.

    Da selskapet Nye Sulitjelma Gruver AS (NSG) ble startet i 2011, hadde forløperen Sulitjelma Minerals AS allerede holdt på i syv år med arbeidet frem mot en driftstillatelse.

    NSG har siden jobbet med samme prosess i ytterligere 11 år, og totalt har det dermed så langt tatt 18 år.

    – Det skremmer bort investorer. Det er en voldsom pengebruk å starte opp gruvedrift, sier Størker Bjørnstad, daglig leder i NSG til nrk.no.

    Ifølge Bjørnstad er det så langt blitt brukt 30 – 40 millioner kroner på prosjektet, og det er fortsatt uvisst om prosjektet i det hele tatt blir noe av.

    Kartet viser Sulitjelma gruvedistrikt og Langvatnet i øst og Fauske i vest. Kilde: Nye Sulitjelma Gruver AS

    Lange behandlingstider kan også være med på å skade et mineralselskaps renomme.

    – Bodø kommune trodde prosjektet var dødt fordi det var gått så lang tid, og de har sagt at de vil trekke tilbake reguleringen på sikt om det ikke skjer noe, uttalte Nilsen i SMA Mineral AS.

    – Folk i bygda lurer jo på om vi fortsatt jobber med saken. Men det kan jeg garantere dem om at vi gjør, sier Bjørnstad til nrk.no.

    Per i dag venter NSG på svar fra Miljødirektoratet. Det er de gjort i ett og et halvt år. Fauskebedriften har søkt direktoratet om tillatelse til utslipp fra produksjon av inntil 30 000 tonn kobber- og sinkkonsentrat per år fra underjordisk gruvedrift.

    Kobber og sink er to metaller som spiller en viktig rolle i det grønne skiftet og elektrifiseringen av samfunnet.

    Mengden avgangsmasser fra gruvedriften vil utgjøre opp mot 375 000 tonn pr år, og massene vil bestå av kvarts, feltspat, kloritt, pyritt og små mengder kobbersulfid og sinkblende. Bedriften søker om å deponere avgangen i Langvatnet i Sulitjelma.

    Miljødirektoratet bekrefter ovenfor nrk.no at de har mottatt søknaden fra NSG og skriver at «det er vanskelig å anslå hvor lang tid det tar å behandle søknaden da dette er en av flere krevende saker vi har til behandling».

    Til saken om SMA Mineral AS uttalte Anita Johansen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, at en behandlingstid på 8 – 10 år er uakseptabelt. Linda Helen Haukland, fylkesråd for plan og næring i Nordland Fylkeskommune, uttalte at hun var kjent med lang behandlingstid (i DMF) og at hun hadde tatt opp temaet med næringsministeren.

    Anita Hall, generalsekretær i Norsk Bergindustri, bekreftet i en oppfølgende sak på geo365.no at de var kjent med at noen av deres medlemmer hadde opplevd lang behandlingstid, og interesseorganisasjonen etterlyser økt koordinering og parallelle løp mellom ulike etater og myndighetsnivå.

    Geo365.no: Vil ha slutt på mineralomkamper

    Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har tidligere lovet at regjeringen skal legge til rette for konkurransekraft, inkludert fjerning av regulatoriske flaskehalser, kortere behandlingstid og mer fortgang på store prosjekter, noe han også til dels bekreftet under et seminar om utvikling av Fensfeltet tidligere i oktober:

    – Vi må redusere behandlingstiden, men det skal ikke tas noen snarveier – alle skal bli hørt i prosessen. Samtidig skal det ikke ta 15 – 20 år. Det må kunne kjøres flere løp parallelt, sa Vestre.

    Regjeringen skal legge frem en ny mineralstrategi før jul.

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.