Geokalender august 2023
I år er det 200 år siden professor Jens Esmark gjorde observasjoner i det norske landskapet som ledet fram til den revolusjonerende teorien om at Nord-Europa hadde gjennomgått en Istid.
Professor Geir Hestmark ved Universitetet i Oslo har i detalj beskrevet denne historien i boka Istidens oppdager (2017). Han skriver: «Jens Esmarks oppdagelse av Istiden er den mest revolusjonerende vitenskapelige oppdagelse som noensinne er gjort med utgangspunkt i norsk natur».
200-årsjubileet for en slik banebrytende oppdagelse er en utmerket anledning til å dedikere denne utgaven av GEOkalenderen til noen få smakebiter fra istidslandskapet rundt Snøhetta på Dovre.
Dovrefjell Nasjonalpark er det eneste stedet i Norge, og et av få steder i verden, hvor du kan se den imponerende moskusen.
Mer enn 30 000 år gamle rester etter arten nord for Oppdal leder forskerne til å anta at moskusfe var en naturlig del av norsk fauna for 30-100.000 år siden.
Dagens stamme har sitt opphav fra 27 kalver og ettåringer som ble satt ut i perioden 1947-1953. De lever nå altså i de samme områdene som det har levd moskusfe i tidligere tider. Den regnes likevel ikke som en naturlig art i Norge.
De siste 20 årene har antallet dyr økt, og nå er det rundt 240 individer på Dovrefjell. Moskusbestanden trues av en rekke farer, og fordi den er tilpasset et kaldt klima og ikke tåler for mye varme, vil klimaendringer med mildere vintre gjøre det vanskelig for å finne mat.