Resultatene fra de første tre årene med leteboring på norsk sokkel viste helt tydelig at Nordsjøen har et aktivt petroleumssystem. Det måtte likevel bores 33 brønner for å påvise et felt som var stort nok til å kunne settes i produksjon. En sen høstdag i 1969, for 53 år siden, ble det endelig klart at Norge var blitt en oljenasjon.
«Norsk oljehistorie er fascinerende.»
Ingrid Sølvberg, oljedirektør
Tre avgrensningsbrønner (2/4-3, 2/4-4 og 2/4-5) ble boret i 1970 og bekreftet at feltet var svært stort. De fire letebrønnene ble senere (9. juni 1971) alle sammen satt i produksjon i påvente av at den egentlige produksjonen skulle begynne fra de faste installasjonene. Ekofisk er derfor helt spesiell i norsk oljehistorie ved at produksjonen kom i gang knapt to år etter at funnet var gjort.
«Etter at funnet av Ekofisk ble erklært kommersielt i 1970, ble det klart at olje kom til å bli en viktig næring for Norge. Den 14. juni 1972 vedtok et enstemmig Storting opprettelsen av en olje-/bergverksavdeling i Industridepartementet, et statlig oljedirektorat og et statlig oljeselskap.
I begynnelsen var Oljedirektoratets oppgaver todelt; å ivareta hensynet til sikkerhet og arbeidsmiljø – og ivareta hensynet til god ressursforvaltning. I 2004 ble den delen som ivaretok sikkerhet og arbeidsmiljø skilt ut som et eget tilsynsorgan – Petroleumstilsynet.
Oljedirektoratet beholdt ansvaret for en effektiv og forsvarlig ressursforvaltning.»
Ingrid Sølvberg, oljedirektør
Ingrid Sølvberg har vært Oljedirektør siden 2019. Ill: Skjermdump
1 kommentar
Denne tidlige del av oljehistrorien er beskrevet i NJG Vol-99 no3
Knut Bjørlykke, 1999 Early history of Petroleum exploration offshore Norway and its impact on geoscience teaching and research. Det var betydelig motstand mot både forskning og undervisning i petroleumsgeologi . Det kunne være politiske grunner og det var også en frykt for at et nytt fag som oljegeologi skulle gå ut over andre geologiske fagområder.