– Vår virksomhet dreier seg stadig mer om gass, sa Chris Dart, Exploration Director i polske PGNiGs norske datterselskap under konferansen NCS Exploration Strategy i Stavanger i november.
Med høyere gasspriser og økt etterspørsel etter norsk gass fra Europa, har norsk gassleting og -produksjon fått mer fokus det siste året.
geo365.no: Nå er det gass som gjelder
For PGNiG er dette imidlertid «business as usual», da det norske datterselskapet lenge har hatt et mandat om å fokusere sin virksomhet rundt gass.
Bakgrunnen for mandatet er at gassen sendes fra norsk sokkel via Danmark til Polen gjennom Baltic Pipe. Gassen skal bidra til å redusere Polens avhengighet av kull. I 2022 ble 72 prosent av kraftproduksjonen i Polen dekket av kull, og 2030-målet er en reduksjon ned til maksimalt 56 prosent. Økt import av gass er et av de viktigste virkemidlene for å realisere Polens grønne skifte.
Dart fortalte at selskapet de seneste årene har hatt et mål om å fylle 25 prosent av kapasiteten i rørledningen, tilsvarende 2,5 bcm (milliarder kubikkmeter) gass per år. Dette målet har PGNiG nådd og overskredet.
For 2024 har letesjefen tro på at selskapet kan klare 4 bcm etter oppkjøpet av KUFPECs norske eierandeler, der 80 prosent av ressursene var gass.
Foruten flere vellykkede oppkjøp, har PGNiG også vært aktiv på letefronten. I perioden 2018 – 2023 deltok selskapet i 13 brønner, hvorav 8 resulterte i funn. Fjorårets største funn som PGNiG deltok i, var Øst Frigg Beta/Epsilon, som riktignok var et oljefunn.
Dart kunne fortelle at selskapet er involvert i åtte kommende brønner, for det meste ILX-brønner (nærfeltsleting). De har imidlertid også en wildcat brønn på agendaen for kommende sommer – PL 1055 Tomcat i Norskehavet.
Prospektet ligger sør for Ormen Lange og selskapet har tro på å finne betydelige volumer gass. Et eventuelt funn kan bidra til å øke selskapets gassproduksjon ytterligere, som igjen vil bidra direkte til å redusere Polens utslipp av CO2.
PGNiG utgjør en del av Orlen-gruppen, og Orlen har også utarbeidet en strategi om lagring av CO2. De har et mål om å lagre 3 millioner tonn CO2 årlig innen 2030. Ifølge Dart kan noe av lagringen finne sted på norsk sokkel, og i september i år signerte Orlen en avtale med Horisont Energi om å delta i CCS- og ammoniakkprosjektet Polaris i Barentshavet. Energidepartementet godkjente PGNiG som operatør og partner i prosjektet tidlig i januar.
Dart uttalte at Polaris-deltakelsen vil hjelpe selskapet å tilegne seg erfaring på CCS. Lisensen i Barentshavet er den første Orlen tar del i.